60 episodes

Bastin Alexander is opvoed deskundige en gedragswetenschapper (Orthopedagoog). In De Opvoed Show bespreekt hij tools en technieken met betrekking tot de opvoeding. Daarnaast interviewt hij andere experts over diverse onderwerpen die allemaal met opvoeding van kinderen op de basisschool te maken hebben. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

De Opvoed Show Bastin Alexander

  • Kids & Family
  • 5.0 • 1 Rating

Bastin Alexander is opvoed deskundige en gedragswetenschapper (Orthopedagoog). In De Opvoed Show bespreekt hij tools en technieken met betrekking tot de opvoeding. Daarnaast interviewt hij andere experts over diverse onderwerpen die allemaal met opvoeding van kinderen op de basisschool te maken hebben. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

  #060: Rian Meddens en de 5 basisprincipes van 'Oplossingsgericht Opvoeden'

  #060: Rian Meddens en de 5 basisprincipes van 'Oplossingsgericht Opvoeden'

  Welkom bij de Opvoed Show, aflevering 060!
  Voor deze aflevering van de Opvoed Show over oplossingsgericht opvoeden heb ik Orthopedagoog-Generalist en oprichter van Psychogoed Rian Meddens uitgenodigd.
  Naast concrete handvatten voor de opvoeding, hebben we de 5 basisprincipes oplossingsgericht opvoeden besproken, namelijk
  Kijk naar mogelijkheden en naar uitzonderingenAandacht voor gevoelensJij bent de expertDoe meer van wat werktAls iets niet werkt, doe het dan andersEen leuk en interessant gesprek waarbij er ook weer genoeg tips voorbij komen! Het is en blijft een fascinerend onderwerp: De opvoeding. Hoe duidelijk kunnen het sommige het toch uitleggen! Mijn mooiste zin vond ik: “Ouders mogen meer in zichzelf geloven. Liefde en aandacht is de basis en het allerbelangrijkste”. Wat is jou het meest bijgebleven?
  Vergeet niet om de challenge op Instagram te zetten. Luister de aflevering om de challenge te horen.
  Links
  https://psychogoed.nl/positiefopvoeden/
  https://psychogoed.nl/

  • 37 min
  #059: Annelies Bobeldijk over hoe je kunt vermijden dat je als een politie agent aan het opvoeden bent

  #059: Annelies Bobeldijk over hoe je kunt vermijden dat je als een politie agent aan het opvoeden bent

  Via Instagram ben ik in contact gekomen met Annelies Bobeldijk van Wow Opvoedcoaching. Annelies helpt ouders die er van balen dat hun kinderen niet luisteren in alledaagse situaties. Ze biedt tools om op een nuchtere en heldere manier naar situaties in de opvoeding te kijken en te reageren.

  Tijdens de aflevering duiken we diep in het vermijden van de strijd in de opvoeding en hoe je er voor kunt zorgen dat je geen politie agent bent in de opvoeding.

  We hebben een heel hoop besproken, te denken valt aan:
  Hoe en waarom je de verwachtingen naar beneden moet brengenHoe het begrip van het gedrag van je kind de sleutel tot de oplossing isHet verschil tussen overstuur zijn en drammen en de verschillen in aanpakHet probleem van je kind niet overnemenHoe je op een duidelijke manier je grens aan kunt geven en hoe je dit in een vroeg stadium kunt doenEn nog veel meer!Aan het einde van het interview geeft Annelies een challenge voor de week om wat we besproken te hebben om te zetten in een specifieke actie. Gemakkelijk en simpel in te zetten met powervolle resultaten dus blijf tot het einde luisteren!

  Ik help zelf ook ouders om de strijd in de opvoeding te vermijden en tools om met gedragsproblemen van je kind om te gaan. Ik vond het interview fijn omdat het altijd leuk is om met een collega over de inhoud te sparren.

  Hetgeen waar ik mee wegloop na het interview is toen Annelies zei: als je meebeweegt waar het kan, kun je grenzen stellen waar het moet. Een powervolle uitdrukking die er voor kan zorgen dat de opvoeding leuker en makkelijker wordt. Waar loop jij mee weg? Laat het me weten!

  • 49 min
  #058: Marjolijn Distelbrink over opvoed vragen van ouders met een migratie achtergrond

  #058: Marjolijn Distelbrink over opvoed vragen van ouders met een migratie achtergrond

  Voor aflevering 058 heb ik Marjolijn Distelbrink uitgenodigd. Marjolijn is senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut/Kennisplatform Integratie & Samenleving waarbij ze onderzoek doet naar allerlei maatschappelijke themas’s waaronder opvoeding bij ouders met een migratie onderzoek.

  Met de komst van social media lijkt de polarisatie in de wereld alleen maar toe te nemen. We zien niet meer hetzelfde nieuws waardoor jouw beeld van de wereld op alle social media’s alleen maar wordt bevestigd wat de polarisatie versterkt. Juist daarom is het zo belangrijk om de overeenkomsten te vinden en een brug te slaan tussen mensen met verschillende achtergronden. En daarbij is het gesprek voeren een belangrijk middel.

  Hiervoor heb ik Marjolijn dus uitgenodigd om te kijken tegen welke opvoed problemen ouders met een migratie achtergrond lopen en in hoeverre deze hetzelfde zijn als voor ouders zonder migratie achtergrond. Hoe kun je als ouder je kind helpen om veerkrachtig te zijn tegen racisme, het vormen van een identiteit en hoe kunnen we de polarisatie tegen gaan.

  Aan bod komt o.a.:
  Welke opvoed vragen kennen ouders met een migratie achtergrond?
  In hoeverre verschilt dit met ouders zonder migratie achtergrond?
  Hoe kun je je kind helpen bij het vormen van een identiteit?
  Hoe maak je je kind veerkrachtig tegen racisme?
  Hoe kun je de polarisatie tegen gaan en het gesprek aangaan?

  Een heel complex en moeilijk onderwerp, maar wel een die aandacht verdient.

  We hebben een heel hoop besproken en ik ben heel benieuwd hoe jij er naar kijkt. Laat me daarom ook na de aflevering weten of je je hierin herkent, waar je het mee eens bent of waar totaal niet. En is er nog een belangrijk thema wat niet aan de orde is geweest?

  Links:
  Artikel over het onderzoek (Kennisplatform Integratie & Samenleving): Opvoeden als ouder met een meervoudige identiteit: uitdagingen en ondersteuningsbehoeften | Kennisplatform Integratie & Samenleving (kis.nl)

  • 57 min
  #057: Miss Natural over hoe je een gezonde leefstijl voor jou en je kinderen kunt creëren

  #057: Miss Natural over hoe je een gezonde leefstijl voor jou en je kinderen kunt creëren

  Het lijkt wel een steeds belangrijker onderwerp te worden. De gezondheid. Als we ziek zijn kijken we logischerwijs al snel naar wat de dokter zegt en nemen we medicatie om beter te worden. Natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar soms is het ook goed om preventief al te kijken wat je kunt doen voor je gezondheid. Niet alleen om het ziek zijn te voorkomen maar ook om je energiek te voelen, zelfverzekerd en emotioneel veerkrachtig. 

  Een belangrijke factor voor hoe je je voelt en hoe gezond je bent is je dieet. Welke eten neem je tot je en wat is nou daadwerkelijk gezond? Iedereen lijkt wel een andere mening te hebben waardoor je al snel het overzicht kunt kwijtrijken. En hoe vertaald zich dit naar de opvoeding? Welk beeld en visie wil je meegeven aan je kinderen? Hoe kunnen zij al van jongs af aan bewust met voeding omgaan?

  Voor deze aflevering heb ik Eva van Zeeland uitgenodigd van Miss Natural. Eva is al 10 jaar bezig met voeding en heeft hier ook de opleiding orthomoleculaire geneeskunde voor gevolgd. Hoe is zij hier zo bijgekomen en wat heeft zij in de afgelopen 10 jaar geleerd en gezien op het gebied van gezonde voeding?

  Het mooie aan het interview met Eva is dat het niet gaat over wat je wel mag eten en wat niet en dat je nooit meer iets ongezonds kan eten, maar dat het heel erg gaat over bewustwording over voeding en dat die kennis over wat wel en niet goed voor jou is, al in je zit.
  Let op: ik ben een trotse affiliate van Miss Natural. Dit betekent de normale prijs voor jou en een commissie voor mij als je via onderstaande link een product aanschaft. 
  Links
  Website Miss Natural
  Groene smoothie challenge
  Natural lifestyle Club

  • 39 min
  #056: Lisa de Bruin over 4 aspecten die je nog niet wist over trauma behandeling bij baby's en jonge kinderen

  #056: Lisa de Bruin over 4 aspecten die je nog niet wist over trauma behandeling bij baby's en jonge kinderen

  Een aantal weken geleden kreeg ik van Lisa een bericht via Instagram dat ze graag naar de Opvoed Show luistert en dat ze het onderwerp van trauma behandeling bij kinderen graag onder de aandacht wilt brengen. Een belangrijk onderwerp en ik was direct enthousiast om hier een aflevering over te maken.

  Ik heb voor vandaag dus Lisa de Bruin uitgenodigd. Lisa is IMH (infant mental health) specialist en werkt met jonge kinderen en baby’s die te maken hebben gehad met een trauma die in het hier en nu voor bepaalde problemen en uitdagingen zorgen in het gedrag of de ontwikkeling.
  We hebben een heel hoop besproken, te denken valt aan 
  Wanneer spreken we van een trauma sprekenKenmerken van een postnatale depressieWelke rol de hechting speelt in de trauma behandelingDe impact van een trauma op de ouder-kind interactie Daarnaast bespreken we ook vier misverstanden die er bestaan over trauma behandeling, namelijk:
  Trauma behandeling kan al plaatsvinden bij pasgeboren baby’sBij trauma behandeling moet er een verband zijn tussen de trauma en het gedrag en ontwikkeling in het hier en nuWacht niet te lang met de behandelingHet is een kort durende behandelingWederom weer een powervolle aflevering waarbij er ook weer genoeg tips voorbij komen zelfs als je niet met een trauma te maken hebt gehad.

  Aan het einde van het interview geeft Lisa een challenge voor de week om wat we besproken te hebben om te zetten in een specifieke actie. Gemakkelijk en simpel in te zetten met powervolle resultaten dus blijf tot het einde luisteren!

  Een enorm verhelderend verhaal over trauma behandeling en wat een belangrijk werk wat Lisa doet. Mijn belangrijkste punt was dat je al zo vroeg met de behandeling kunt beginnen en ook hoe een dergelijke behandeling eruit ziet! Wat was jouw belangrijkste punt?

  Website van Lisa

  • 51 min
  #055: Erica van Elsäcker over 4 elementen waar ze als moeder mee te maken heeft met een kind met Autisme

  #055: Erica van Elsäcker over 4 elementen waar ze als moeder mee te maken heeft met een kind met Autisme

  Je kunt de webpagina van de aflevering hier vinden.

  De Opvoed Show gaat natuurlijk over alles wat met opvoeden te maken heeft. Dit complexe thema vertalen we in concrete acties om het gemakkelijker en leuker te maken. Een aantal weken geleden kreeg ik een heel leuk bericht van Erica in mijn inbox van Instagram over een aflevering die zoveel impact op haar had gemaakt. We raakte verder in gesprek en toen kwam ik erachter wat een bijzonder verhaal ze te vertellen heeft. Erica haar oudste dochter heeft namelijk een Autisme Spectrum Stoornis en dit heeft een enorme impact op de opvoeding en ook op alle leden van het gezin.

  Hoe is het om een kind met autisme te hebben? En hoe zou je nou op een respectvolle manier hier bij een gezin naar kunnen vragen? Erica is vandaag te gast op de Opvoed Show waarin we dieper duiken op 4 elementen waar ze als moeder mee te maken heeft met een kind met Autisme, namelijk:
  De voorbereiding op de dag die nodig is Hoe overprikkeling plaatsvindt en hoe deze wordt geuitDe kracht van autismeHet belang van goede en letterlijke communicatie naar het kind met autismeHet is een mooi interview geworden waarin Erica een kijkje achter de voordeur geeft hoe het is om een kind met autisme te hebben. Ik vond het mooi om te horen hoe betrokken Erica voor gezinnen waar autisme voorkomt en hoe het de band met haar dochter zo sterk heeft gemaakt.

  Ik vond het inspirerend om te horen hoe ze de vaardigheid heeft ontwikkeld om zich niet druk te maken om de mening van anderen om haar heen. Hoe ze haar dochter op de eerste plek zet en ook al kan het er vreemd uitzien voor de buitenwereld, wat haar dochter op dat moment nodig heeft is het belangrijkste.

  Wat vond jij inspirerend uit het interview? Laat het me weten via @bastinalexander.com op IG of contact@bastinalexander.com of stuur een bericht naar Erica op @erica_v_e op Instagram.

  Heb je de Opvoed Show al met iemand gedeeld? Al zou het maar met 1 iemand zijn, dat zou al een enorme impact hebben. Vergeet ook niet een recensie achter te laten!

  En vergeet niet om de challenge op Instagram, te zetten:
  Maak een screenshot van de Podcast player waar je mee aan het luisteren bent. Plaats deze op InstagramVertel hoe de challenge is gegaan van welk aflevering nummerTag @bastinalexander en @erica_v_e in je berichtDan zorgen Erica en ik er voor dat we er op reageren!

  Neem ook een kijkje op de blog van Erica!

  • 42 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Kids & Family