
10 episodes

De plantage van onze voorouders NPO Radio 1 / VPRO
-
- Society & Culture
-
-
4.9 • 32 Ratings
-
In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva.
-
Trailer
In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname en zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva. -
Aflevering 1: Privileges
Maartje Duin volgt de discussie over wit privilege met groeiend ongemak. Haar moeder is barones uit een oud-adellijk geslacht; welke rol hebben haar voorouders gespeeld in het Nederlands slavernijverleden? Maartje duikt in haar stamboom en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven?
Voor handvatten voor het onderzoeken van jouw eigen familiegeschiedenis en leestips over zwart bewustzijn: vpro.nl/deplantage1 -
Aflevering 2: Stambomen en schuld
Natuurlijk ben je niet verantwoordelijk voor de daden van je voorouders. Toch zit het Maartje niet helemaal lekker dat ze in haar stamboom steeds meer sporen vindt van slavernij. Ze is op van de zenuwen voor de ontmoeting met de nichtjes Jessica en Peggy Bouva. In 1863 werden hun voorouders bevrijd van slavernij in Suriname. Maartje’s voorouders kregen als plantage-eigenaren voor dat verlies van hun 'bezit' betaald.
Voor bronnen, leestips en napraten met de makers: vpro.nl/deplantage2 -
Aflevering 3: Blinde vlek
Waarom weten witte Nederlanders zo weinig van het slavernijverleden? Maartje en haar moeder hebben een kennisachterstand in te halen en lezen Anton de Koms ‘Wij slaven van Suriname’. In dat boek las ook Peggy Bouva voor het eerst wat haar voorouders hadden doorstaan. Hoe kon het slavernijverleden verdwijnen uit het collectief geheugen? En waarom staat het pas de laatste jaren zo in de belangstelling?
Voor bronnen, leestips en napraten met de makers: vpro.nl/deplantage3 -
Aflevering 4: Een gedeeld verhaal
Peggy vindt het prima dat Maartje een podcast maakt over hun gedeeld verleden. Maar de titel moet echt anders. Ook binnen hun beide families roept het onderwerp heftige reacties op. De een wil niet als dader worden gezien, de ander niet als slachtoffer. Maartje schiet in een totale kramp. Kan het wel, een geschiedenis vertellen vanuit meerdere perspectieven?
Voor bronnen, leestips en napraten met de makers: vpro.nl/deplantage4 -
Aflevering 5: Zwart op wit
Hoe gaan we om met wat niet staat geschreven? Is iets pas waar als het zwart op wit staat op papier? En in hoeverre kunnen we de geschiedenis herschrijven?
Maartje en Peggy stuiten steeds op hetzelfde probleem: over de plantage-eigenaren zijn veel geschreven bronnen, over de tot slaafgemaakten bijna niets. Hun naam en identiteit werd ze afgenomen bij de verscheping vanuit Afrika.
Een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag maakt duidelijk: het archief werkt als een spiegel. Wie op zoek is naar zijn voorouders, ziet vooral zichzelf.
Voor bronnen, leestips en napraten met de makers: vpro.nl/deplantage5
Customer Reviews
Listening in NYC!
After all the BLM protesting in NYC in 2020 I’m grateful to hear this podcast and impressed to hear a white Dutch person digging into their family’s past as it pertains to the atrocity of slavery. Have been asking myself for years why we aren’t talking about the Netherlands culpability in the history of enslaved people kidnapped from Africa. Excellent podcast!
De podcast die Nederland al jaren nodig had
Ik heb tot mijn 18e in Nederland gewoond en nooit iets over de Nederlandse slavernij geleerd, alleen maar de “Gouden Eeuw”. Ik ben zo blij dat deze podcast nu bestaat.
Onze voorouders
Op 26 augustus 2020 hoorde ik op NPR (National Public Radio, U.S.A.) een interview met Maartje Duin en Peggy Bouva over de podcast “De plantage van onze voorouders.” Ik heb nog diezelfde dag alle podcasts beluisterd. In één woord, geweldig mooie uitzendingen. Dank voor het diepgaande onderzoek, de eerlijke en gevoelige gesprekken, de vele perspectieven, de ontroerende ontmoetingen en verhalen, en de bewogen, mooie reis naar Suriname. Moeilijke begrippen zoals “white privilege” en de diepgewortelde “levenscodes” gebaseerd op o.a. kleur en klasse werden heel goed voelbaar en vatbaar gemaakt. Ik ga al mijn Nederlandse vrienden en kennissen over “De plantage van onze voorouders” vertellen en zal de serie zeker nog een keer beluisteren.