199 afleveringen

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio

  • Nieuws
  • 3,8 • 4 beoordelingen

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

  De wanhopige strijd tegen het water

  De wanhopige strijd tegen het water

  De recente overstromingen in Europa hebben maar weer eens laten zien hoe kwetsbaar wij zijn voor hoogwater. Maar niet alleen hier, ook in China stromen hele akkers over. Valt de strijd tegen het water te winnen? Daarover klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot, verbonden aan kennisinstituut Deltares en de Universiteit Utrecht. En Libanon wordt, een jaar na de grote explosie in hoofdstad Beiroet, getroffen door een ongekende economische crisis. Daarover vanuit Beiroet Midden-Oostendeskundige Tara Kenkhuis.

  • 50 min.
  Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig

  Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig

  Inlichtingendiensten en overheden van minstens veertig landen hebben onder meer journalisten en politici gehackt met de Pegasus-software. Onder wie de Franse president Macron. Hoe we daarmee om moeten gaan bespreekt Bernard Hammelburg met VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. En Noorwegen staat, exact 10 jaar na de aanslagen, stil bij het leed dat Anders Breivik heeft veroorzaakt. Over zijn erfenis schuift terrorismeonderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden aan.

  • 47 min.
  De naderende finish van 'Mutti Merkel'

  De naderende finish van 'Mutti Merkel'

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel is nog maar een paar maanden bondskanselier van Duitsland. Tegelijk is de strijd om haar opvolging volledig losgebarsten in de verkiezingscampagne. In deze Duitsland-special van BNR De Wereld praat Bernard Hammelburg met Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO. En met René Cuperus, verbonden aan Instituut Clingendael en het Duitsland Instituut van de UvA.

  • 46 min.
  Waar is Europa's Elon Musk?

  Waar is Europa's Elon Musk?

  Europa moet na corona de oplossing niet zoeken in protectionisme zoals China, of het Amerika van Joe Biden. Dat zegt de ERT, de European Round Table for Industry. Maar hoe kan Europa dan wel meekomen in de strijd om economische dominantie? Te gast is Frank Heemskerk, secretaris-generaal van die ERT. En maakt Iran de dienst uit in Irak? Daarover praat Bernard Hammelburg met VN-gezant in Jeanine Hennis vanuit Baghdad.

  • 45 min.
  'Syriëgangers in de regio houden is onmogelijk'

  'Syriëgangers in de regio houden is onmogelijk'

  De situatie in Noord-Syrië is onhoudbaar geworden. Daarom roept Amerika zijn bondgenoten - waaronder Nederland - op om alle Syriëgangers terug te halen, maar de verdeeldheid in de Tweede Kamer is groot. Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. En Europarlementariërs eisen dat Hongarije geen geld uit het coronaherstelfonds krijgt. Daarover D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

  • 46 min.
  Een dreigende schuldenpandemie?

  Een dreigende schuldenpandemie?

  De Europese Centrale Bank blijft, ondanks economische groei, massaal Europese staatsschuld opkopen. Hoe lang is dat nog houdbaar en dreigt na corona een schuldenpandemie? Te gast is Martin Visser, econoom en financieel journalist bij de Telegraaf. En is de verkiezing van de nieuwe, super-conservatieve Iraanse president een doodklap voor de nucleaire onderhandelingen? Daarover VVD-kamerlid Ruben Brekelmans.

  • 42 min.

Klantrecensies

3,8 van 5
4 beoordelingen

4 beoordelingen

Top-podcasts in Nieuws

Luisteraars hebben zich ook geabonneerd op

Meer van BNR Nieuwsradio