14 episodes

Verhalen bieden antwoorden op vragen. Verhalen geven betekenis. En daarom vertelt in elke aflevering iemand van onze Storytelling Clan een verhaal. Een verhaal dat voor hem of haar met de coronacrisis verbonden is.

Decorona Storytelling Clan

    • Arts

Verhalen bieden antwoorden op vragen. Verhalen geven betekenis. En daarom vertelt in elke aflevering iemand van onze Storytelling Clan een verhaal. Een verhaal dat voor hem of haar met de coronacrisis verbonden is.

    1. Solfeig en de draak - Mieke Bouma

    1. Solfeig en de draak - Mieke Bouma

    Een Europees sprookje over opoffering, liefde en standvastigheid. Een koning en koningin krijgen na een langverwacht kind. Het blijkt echter een draak te zijn die zijn verschrikkelijke krachten botviert. Als hij eist dat hij zal trouwen verslindt hij drie bruiden totdat de Koning na lang zoeken Solvej vindt. De eenvoudige, dappere en beeldschone Solvej is bereid om te trouwen. Maar niet nadat ze instructies heeft gekregen hoe ze de draak naar hand kan zetten.

    In de huwelijksnacht slaagt ze erin op een slimme manier bij hem tot de kern door te dringen en dan gebeurt er een wonder en wordt de betovering verbroken.

    • 17 min
    2. De koning en de arme violist - Marius Gosschalk

    2. De koning en de arme violist - Marius Gosschalk

    ‘De Koning en de arme violist’. (Ook bekend als: ‘Het houten zwaard’)

    Dit sprookje is van Afgaans Joodse herkomst gaat over vertrouwen op God of het lot en het aanvaarden van de omstandigheden waarin je verkeert, hoe moeilijk die ook zijn, en tegelijk je kop erbij houden en optimistisch je mogelijkheden te benutten.

    Een stinkend rijke koning bezit alles wat je maar kunt bedenken en toch voelt hij zich niet gelukkig. Hij besluit om het geheim van het geluk te ontdekken en gaat incognito op pad door het land om de ware gelukkige mens te vinden. Natuurlijk vindt hij die niet, maar vlak voordat hij het heeft opgegeven hoort hij uit een armetierig huisje mooie vioolklanken. Hij ontmoet een arme violist die elke dag weer tot God bidt om genoeg te eten voor hem en zijn gezin zodat zij elke vrijdagavond de Sjabbat kunnen verwelkomen en ook door de week genoeg hebben, zelfs genoeg voor een kruikje wijn. Zij leven daar heel gelukkig.

    De koning wordt stik jaloers en besluit de violist op de proef te stellen. Terug op het paleis verbiedt hij viool spelen in het hele land. De violist besluit waterdrager te worden totdat ook dat weer verboden wordt. En zo wordt iedere keer het nieuwe beroep van de violist verboden en telkens weet hij zich er weer uit te redden en een gelukkig bestaan te realiseren voor hem en zijn gezin. Zelfs als het bijna z’n kop gaat kosten redt hij zich er op een prachtige manier uit. Uiteindelijk erkent De koning zijn meerdere in de slimme violist en benoemt hem tot hoge adviseur aan het hof. En zo slijt de violist wederom zijn dagen als een gelukkig mens en leerde de koning een belangrijke les als het gaat om geluk.

    • 17 min
    3. Twaalf met de post - Sharon Faber

    3. Twaalf met de post - Sharon Faber

    In dit sprookje van Hans Christian Andersen, introduceren de twaalf maanden van het jaar zichzelf. Wie zijn zij en wat komen zij ons brengen?

    In deze tijden van veel vooruit kijken naar wat mogelijk komen gaat, kan het helpen om juist eens ver terug te gaan in de tijd.

    Het is een verhaal dat ons eraan herinnert dat alles cyclisch is. Een verhaal dat ons uitnodigt tot een moment van bezinning, om met aandacht te kijken naar wat er is.

    • 11 min
    4. Grootmoeder Spin - Henk Hofman

    4. Grootmoeder Spin - Henk Hofman

    Dit Indianenverhaal gaat over de vraag 'Hoe komt het dat er licht is? En handelt over dieren ‘die het leven voor ons en vóór ons geleefd hebben’ de duisternis proberen op te heffen door op zoek te gaan naar het licht.


    Twee dieren wagen de poging maar falen, maar een derde dier slaagt, mede omdat de twee andere pogingen mislukten. Hoe het wel lukt, wordt in het verhaal van Grootmoeder Spin verteld.

    • 14 min
    5. Het verhaal van de soepsteen - Saskia Klinkenberg

    5. Het verhaal van de soepsteen - Saskia Klinkenberg

    Een Iers volksverhaal over van niets, iets bijzonders maken. Het verhaal laat op eenvoudig wijze zien hoe je samen iets moois kunt maken. Een bedelaar komt na een lange dag aan in een dorp. Niemand kan of wil hem iets te eten aanbieden. Maar gelukkig is de man in bezit van een bijzondere steen, een steen van waarde. Al gauw weet hij alle dorpelingen te verzamelen op het dorpsplein en de lach weer in hun ogen terug te toveren.

    Het verhaal gaat over schaarste, de kracht van delen en samenwerken. De steen is een voorwendsel om de dorpelingen nieuwsgierig te maken aan te zetten tot iets waar ze zelf niet meer op konden komen.

    Ik heb het verhaal leren kennen als oud Iers volksverhaal, maar er wordt ook gezegd dat het verhaal oorspronkelijk uit Portugal komt. Tot op de dag van vandaag hebben vrijwel alle restaurants in Almeirim "sopa de pedra" (steensoep) op het menu.

    • 9 min
    6. De ezelsoren van Koning Midas - Wim Ruis

    6. De ezelsoren van Koning Midas - Wim Ruis

    Koning Midas is een legendarische koning uit de Griekse mythologie. Midas was een vriendelijke vrolijke jongeman, bij iedereen geliefd. Hij hield er een smaakvolle maar eenvoudige levenswijze op na. Zijn koninkrijk was niet bepaald een rijk land. Het grootste deel van zijn tijd en geld besteedde Koning Midas aan zijn eigen tuin maar hij kon af en toe ook rare keuzes maken die verregaande gevolgen kregen.

    Zo wenste hij op een dag dat alles wat hij aanraakte veranderde in goud en dat maakte hem niet erg gelukkig.

    Midas was ook een groot bewonderaar van de muziek van Pan, de god met de bokkenpoten. Midas vond bij een wedstrijd tussen de goden dat Pan met zijn aardse natuurgeluiden op de panfluit een betere muzikant was dan de god Apollo met zijn hemelse verheven getokkel. Hierdoor werd hij door Apollo gestraft met een paar ezelsoren die hij onder zijn muts verborg. Het schijnt dat de uitdrukking “iemand een oor aannaaien” voortkomt uit dit verhaal. Alleen de kapper van Midas wist van de grijze lange behaarde oren van de koning en om het tegen iemand te kunnen vertellen, groef deze een gat in de grond en fluisterde daar zijn geheim in. Toen het riet op die plek begon te groeien fluisterde de rietstengels dit het aan de grond toevertrouwde geheim, zodat het toch uitkwam en het hele koninkrijk wist van de ezelsoren van Koning Midas.

    Luister naar dit verhaal om te horen of deze ezelsoren een straf waren, of eerder een zegen.

    • 14 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
Add to Cart with Kulap Vilaysack & SuChin Pak
Lemonada Media
The Recipe with Kenji and Deb
Deb Perelman & J. Kenji López-Alt
Snap Judgment Presents: Spooked
Snap Judgment