
22 episodes

Den Grønne Omstilling Green Hub Denmark
-
- Business
I 2019 præsenteres den måske mest ambitiøse klimamålsætning i hele verden. Målet er klart: Danmarks første klimalov skal sikre en CO2 reduktion på 70% i 2030.
Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det, at vi tænker markant anderledes. Det kræver forskning i og udvikling af nye grønne teknologier, forretningsmodeller og løsninger. Men også muligheden for at teste nye ideer og se hvordan de fungerer i praksis.
I podcasten møder du en række ambitiøse virksomheder, uddannelsesinstitutioner og offentlige aktører for at få svar på, hvordan vi når i mål med den mest ambitiøse klimamålsætning i hele verden.
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark (www.greenhubdenmark.dk) og Ugli Fruit Podcasting (www.uglifruitpodcasting.dk)
-
#20 - Slut med Fast Fashion?
Har du nogensinde udskiftet et par bukser ud med nye, selvom de ingenting fejlede? Hvis du er som størstedelen af danskerne, så er svaret højst sandsynligt ja.
I denne episode taler vi om Fast Fashion, og det gør vi fordi tekstilbranchen har en betydelig effekt på miljøet grundet dets store forbrug af energi, kemikalier og vand samt dets udfordringer med bortskaffelse af brugt tøj på en miljømæssigt forsvarlig måde. Men hvad skal man gøre for at komme det til livs? Episodens gæster mener begge, at der skal reguleres politisk - vi spørger hvorfor samt hvilke udfordringer der er ved det, men vi taler også om, hvorvidt det er forbrugerne eller virksomhederne, der bør tage de første skridt mod en mere grøn industri. Til sidst i episoden spørger vi den administrerende direktør af tøjfirmaet ELSK, hvordan de helt konkret kæmper for bedre og mere bæredygtig mode.
Lars Riis, Founder, CEO og Bomuldskræmmer ved tøjfirmaet ELSK
Arne Remmen, professor i byplanlægning og miljø ved Aalborg Universitet
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark og Ugli Fruit Productions -
#19 - Bliv klogere på green washing og andre grønne begreber
Journalisterne og Forbrugerombudsmanden er på vagt - det samme er forbrugerne. Indenfor de seneste år er flere og flere virksomheder blevet taget i green washing, som er, når de i markedsføringen bruger flotte ord til at få varen fremstået som mere grøn eller bæredygtig, end den egentlig er, for at få kunderne til at købe mere. Derfor gennemgår vi i denne episode reglerne for og hvad du skal gøre for at undgå at havne på forsiden af landets store aviser grundet green washing. Men jeg spørger også mine to gæster om de stramme og komplicerede regler ikke også er et problem, hvis virksomheder føler sig nødsaget til at underkommunikerer deres grønne indsats, ved at undlade at fortælle om de tiltag, man foretager sig, ganske enkelt fordi man er nervøs for, om Forbrugerombudsmanden lægger sag an mod en. Det og meget mere får du svar på i denne episode.
Gæster:
Maja Sønderskov Pedersen, uddannet cand. mag. i dansk og kulturforståelse samt bæredygtighedskommunikationsentusiast, formidler, historiefortæller og projektleder by heart ved Alkymedia
Susanne Kabel, bæredygtighedsjournalist ved AKKC og ansvarlig for kommunikation omkring NBE
og tidligere pressechef ved AKKC igennem 15 år
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark og Ugli Fruit Productions -
#18 - Affaldets rejse og betydning for den grønne omstilling
Hvordan fungerer affaldssorteringen i praksis, og hvorfor er det nødvendigt, at vi sorterer vores affald? De to spørgsmål er omdrejningspunktet for denne episode. For i 2023 vil nye regler kræve, at der i alle kommuner og hjem sorteres hele 10 typer affald, hvilket sætter stor krav til specielt borgerne. Der er ingen tvivl om, at det bliver mere besværligt, og umiddelbart har det ikke den store gevinst - udover at man bidrager til den grønne omstilling. Så hvordan får vi borgerne til at sortere i en travl hverdag med karriere og børn? Er vi allerede godt på vej? Og hvilke konsekvenser har det, hvis du eksempelvis smider plast i restaffald?
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark og Ugli Fruit Productions -
#17 - Havnenes rolle i den grønne omstilling
Havnene både kan og vil gerne bidrage til den grønne omstilling, men hvordan fungerer det i praksis? Det spørger jeg Direktør ved Skagen Havn Willy Hansen og Development Consultant ved Port of Aalborg Bjarke Møller om i denne episode. Vejen er dog brolagt med udfordringer - både på kort og lang sigt. Så hvordan vil de løse dem i jagten på deres grønne mål? Jeg spørger også om det overhovedet er en god forretning at stræbe efter en grønnere havn? Og hvordan undgår de, at deres visioner ikke bare forbliver visioner, men at rent faktisk bliver eksekveret på dem? Det og meget mere får du svar på i denne episode.
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark og Ugli Fruit Productions -
#16 - Hvordan sikrer vi, at klimaet fortsat er på dagsordenen – både før, under og efter et valg?
For første gang nogensinde blev valget i 2019 kaldt et klimavalg, men i år (2022) fylder Ukraine-krigen, inflation og energikrise meget i danskernes bevidsthed. Så spørgsmålet er, hvordan sikrer vi os, at medierne, politikerne og ikke mindst borgerne fortsat tænker og taler klima i den nuværende og i fremtidige valgkampe, selvom andre udfordringer presser på. Til at give dig svar på det, har jeg inviteret lektor ved Aalborg Universitet Mads Peter Klindt i studiet. Sidst i episoden ringer jeg til Klimajournalist Søren Bjørn-Hansen, og spørger ham ind til hvordan medierne kan være med til at sætte klimaet på dagsordenen.
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark (www.greenhubdenmark.dk) og Ugli Fruit Productions (www.uglifruitproductions.dk) -
#15 - Fremtiden for en etisk og bæredygtig produktion
I denne episode ser vi nærmere på, hvordan fremtiden for en etisk og bæredygtig produktion ser ud, hvor produkterne er designet til at holde i mange år. I dag er alt for mange produkter designet til at holde i 1-3 år, hvilket skubber til en ”brug-og-smid-væk”-kultur. De store designvirksomheder skal forlænge produkternes levetid – til gavn for både konkurrenceevne og klimaet. Du har formentligt stået med en Smartphone i hånden, hvor eksempelvis batteriet eller skærmen er gået i stykker – og i stedet for at skifte den del, ender mange af os med at købe et nyt produkt i stedet for. Men hvem har ansvaret? Forbrugeren eller virksomhederne der producerer produkterne? Det og meget mere får du svar på i denne episode.
Podcasten er produceret i samarbejde mellem Green Hub Denmark (www.greenhubdenmark.dk) og Ugli Fruit Productions (www.uglifruitproductions.dk)