21 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Books

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #21 Nadia Sels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor klassieke mythologie Nadia Sels

  #21 Nadia Sels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor klassieke mythologie Nadia Sels

  Nadia Sels (1981) is professor klassieke mythologie aan de Universiteit Gent en onderzoeker aan de UHasselt en PXL MAD School of Arts in Hasselt. Ze bestudeert Latijnse en Griekse literatuur, cultuurgeschiedenis én heeft een bijzondere interesse in mythologie en psychoanalyse.

  We hebben gepraat in de koffiekamer van de voormalige vakgroep Latijn en Grieks in de Blandijn in Gent, met uitzicht op de Boekentoren.

  Het gesprek gaat over mythes en sprookjes en over het fenomeen van de trickster. Één van haar boeken is een handleiding om sabotage-acties te doen. En je hoort waarom Nadia Sels deze aflevering absoluut wil beginnen met een gedicht van Paul Van Ostayen. Laatste zin: "Ik wil bloot zijn en beginnen."

  Alle boeken en auteurs in deze podcast vind je hier.  De drie boeken van Nadia Sels zijn:

  1. David Garnett: Lady Into Fox

  2. Lewis Hyde: Trickster Makes This World

  3. Simple Sabotage Field Manual

  • 54 min
  #20 Joris Hessels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens televisiemaker Joris Hessels

  #20 Joris Hessels. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens televisiemaker Joris Hessels

  Voor mijn gast in deze aflevering moest ik in Gentbrugge zijn. Hij mailde dat hij in het huis in het centrum naast de apotheker woont, net zoals hij tegen iedereen op televisie zegt. En het klopt. Daar woont hij echt.

  Joris Hessels (1980) is acteur en televisiemaker. Hij is bekend van Radio Gaga waarin hij samen met zijn vriend Dominique Van Malder in een mobiele radiostudio op pad gaat om mensen hun verhaal te laten doen. Hij heeft ook de reeks Gentbrugge gemaakt op Canvas.

  We hebben gepraat in de zetel aan het raam, met uitzicht op de kerk van Gentbrugge. Ons gesprek ging over troost vinden in boeken. Over je identificeren met een romanpersonage, over het goede-kindsyndroom, over kwetsbare mensen. En over zijn bijzondere band met Dimitri Verhulst.

  Alle boeken en auteurs in deze podcast vind je hier.  De drie boeken van Joris Hessels zijn:

  1. J.M. Coetzee: Portret van een jongeman

  2. Aidan Chambers: De tolbrug

  3. Dimitri Verhulst: Mevrouw Verona daalt de heuvel af

  • 1 hr 4 min
  #19 Yasmien Naciri. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en sociaal onderneemster Yasmien Naciri.

  #19 Yasmien Naciri. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en sociaal onderneemster Yasmien Naciri.

  In deze aflevering van de podcast 'drie boeken' praat ik met Yasmien Naciri (1991), schrijfster en sociaal onderneemster, @smienos op twitter.

  Yasmien Naciri heeft de hulporganisatie Amana vzw opgericht, actief in België en in Marokko. In Antwerpen startte ze Fleks, een organisatie die jongeren stimuleert om te ondernemen. Ze heeft columns geschreven voor de krant De Morgen, en een eigen boek: We nemen het heft in handen.

  Ik heb met haar gepraat in Antwerpen, in een vergaderzaaltje van het Institute of Development Policy van de Universiteit Antwerpen, waar ze een uitwisselingsproject met Marokko organiseert, én waar ze mij eerst de prachtige kapel liet zien.

  Ons gesprek ging over opgroeien in armoede, over samenleving en politiek: ik vrees dat ik tijdens ons gesprek een soort weddenschap met haar heb afgesloten. Maar we hebben vooral gepraat over boeken en lezen: Yasmien schrijft en leest het liefst in bibliotheken. Hoe dat komt, hoor je in deze aflevering.

  Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Yasmien Naciri.  Hier vind je alle boeken en auteurs die we in deze podcast vermelden.  De drie boeken van Yasmien Naciri zijn:

  1. Herman van Goethem: 1942

  2. Ish Ait Hamou: Het moois dat we delen

  3. Cas Mudde: The Far Right Today

  • 42 min
  #18 Mark Coenen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig VRT-directeur en columnist bij De Morgen Mark Coenen.

  #18 Mark Coenen. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig VRT-directeur en columnist bij De Morgen Mark Coenen.

  Mark Coenen (1958) is columnist bij De Morgen en hoofd van de opleiding journalistiek bij Hogeschool PXL in Hasselt. Hij was vroeger nethoofd van tv-station Canvas, van radiozender Studio Brussel én radiodirecteur van de VRT. In die hoedanigheid behoorde ik jarenlang tot zijn personeelsbestand.

  We hadden afgesproken in het huis in Keerbergen waar Mark samenwoont met zijn vrouw Isabelle Baele, en waar het gezin net een nieuwe hond had geadopteerd. Ons gesprek vond plaats aan de grote tafel, met uitzicht op de boekenkast.

  Een babbel over drie boeken die iets merkwaardigs gemeenschappelijk hebben - Mark schrok toen ik het zei. Een gesprek over tragiek en humor, over Brouwers en Mortier, over hoe mensen poëzie lezen. En het verhaal van hoe Mark Coenen het lief van toekomstig minister Koen Geens afpakte.

  Alle details over de drie boeken, én over de andere boeken en auteurs die we noemen in deze aflevering vind je hier.  De drie boeken van Mark Coenen zijn:

  1. Het kookboek van mijn moeder

  2. Herman De Coninck: Zolang er sneeuw ligt

  3. Jef Geeraerts: Black Venus

  • 56 min
  #17 Liesa Naert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Liesa Naert.

  #17 Liesa Naert. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Liesa Naert.

  De geweldige Liesa Naert (1982) is actrice, bekend van ondermeer de tv-programma's Willy’s en Marjetten, De zonen van Van As, Quiz me Quick, Witse, De Ronde, Code 37, Eigen Kweek en De Hoppers op Ketnet.

  We hadden afgesproken bij haar thuis in Wondelgem bij Gent, waar ze woont met haar vriend en hun twee kinderen. We zaten samen in de zetel, achter ons de overvolle boekenkast.

  Ons gesprek gaat over grote vrouwen, over sluipend en hardnekkig seksisme in onze samenleving en over het boek dat zij en haar vriend allebei gekocht hadden op hetzelfde moment zonder dat ze het van elkaar wisten. Én over iets opvallends dat haar drie boeken gemeenschappelijk hebben.

  Alle details over de drie boeken, én over de andere boeken en auteurs die we noemen in deze aflevering vind je hier.  De drie boeken van Liesa Naert zijn:

  1. Sylvia Plath: The Bell Jar (De Glazen Stolp)

  2. Zadie Smith: Over schoonheid

  3. Siri Hustvedt: The Blazing World

  • 55 min
  #16 Kathleen Amant. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kinderauteur Kathleen Amant.

  #16 Kathleen Amant. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kinderauteur Kathleen Amant.

  In deze aflevering van de podcast ‘drie boeken’ praat ik met de favoriete schrijfster van Roos (7) en Bo (3) Oosterlinck: kinderauteur Kathleen Amant (1969).

  Amant is auteur én illustrator van ondermeer de peuter- en kleuterboekjes Anna en Heksje Mimi. Ze is te gast in deze podcast naar aanleiding van de Jeugdboekenweek die zondag 1 maart begint.

  Kathleen Amant woont in Lede in Oost-Vlaanderen, dichtbij Aalst. Ze heeft zelf drie kinderen: zonen Din en Arend, en dochter Noa. We hebben elkaar gesproken in de living van haar huis in Lede, vlak naast haar werkruimte.

  Het gesprek ging over het genie Roald Dahl, over de Chinese vrouw die àl haar boeken wilde bestellen, over het allereerste boek dat ze gemaakt heeft, en over één van haar favoriete kinderauteurs, een man die zijn vrouw met messteken vermoord heeft.

  Alle details over de drie boeken, én over de andere boeken en auteurs die we noemen in deze aflevering vind je hier.  De drie boeken van Kathleen Amant zijn:

  1. Roald Dahl: Sjakie en de chocoladefabriek

  2. Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

  3. Julia Donaldson en Axel Scheffler: De Gruffalo

  • 52 min

Top Podcasts In Books

Listeners Also Subscribed To