224 episodes

Digitaliseringens podcast. För dig som är konsult, beställare eller intresserad av digitalisering (20 min/avsnitt) Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter.

Effekten | digitalisering - kunskap Effekten.se

  • Business

Digitaliseringens podcast. För dig som är konsult, beställare eller intresserad av digitalisering (20 min/avsnitt) Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck. Intervjuer med konsulter och experter.

  SaaS för innovation och tillväxt. Monica Elgemark (# 217)

  SaaS för innovation och tillväxt. Monica Elgemark (# 217)

  Software as a Service (SaaS) med Monica Elgemark, delar med sig av sin insikt kring utmaningar, möjligheter och den nuvarande statusen för SaaS. Monica jobbar som Chief Marketing Officer på Oneflow och framhäver SaaS som en mogen och vedertagen bransch som fungerar som en katalysator för framgång inom olika sektorer, möjliggörande för företag att fokusera på sin kärnverksamhet genom att utnyttja specialiserade tjänster. Hon understryker vikten av innovation och kundcentrerad utveckling för att skapa värde och upprätthålla ett starkt partnerskap mellan SaaS-leverantörer och deras kunder.  SaaS kritiska rollen är att det finns kontinuerlig utveckling och anpassning av tjänster för att möta kundens föränderliga behov, där integration med andra system blir en nyckelfaktor för att skapa ett sömlöst och värdefullt ekosystem för användarna. Hon lyfter även fram säkerhet och dataskydd som centrala aspekter i den pågående hanteringen av kundrelationer och tjänster.  Lyssna till några praktiska exempel hur SaaS kan bidra till betydande effektivitetsförbättringar och kostnadsbesparingar för företag, vilket understryker SaaS-modellens potential att revolutionera hur företag opererar och innoverar. Monica avslutar med att ge råd till företag som vill etablera sig inom SaaS, där hon betonar vikten av innovation, integration, kundkommunikation, och en ständig strävan efter förbättring.  Monica Elgemark, Jonas Jaani (23:19)  Videoversion av avsnittet:

  https://youtu.be/zT35zaJPwUI

  Länkar / mer information:  Om Monica Elgemark  Monica brinner för allt som rör digitalt, marknadsföring och kundcentricitet. Det återspeglas i hennes 20 års erfarenhet av ledarskap inom B2B och B2C, som täcker flera branscher i framkant av förändring och marknadsdisruption. Hon sätter alltid kunden i focus. Monica har drivit digitalisering inom telekom, demokratiserat sparande och investeringar för massmarknaden i Norden och format framtiden för digital upplevelse inom retail banking. Idag är Monica CMO på Oneflow, ett B2B SaaS bolag som hjälper företag att automatisera avtal från början till slut för snabbare processer, smartare beslut och förbättrad kundupplelvelse.  Med en omfattande bakgrund inom marknadsföring och digital tillväxt är hennes mål att få företag att nå sin fulla potential. Hon har ett flertal gånger byggt organisationer från grunden och drivit dess tillväxtresa och framgång. Genom att kontinuerligt utmana normaliteten har Monica kunnat driva förändring och innovation som har påverkat vardagen för privatkunder och företag positivt.  Monica anser att människor är drivkraften bakom varje framgångsrikt företag. Det är de som förverkligar idéer som kan accelerera en överlägsen a href="https://oneflow.com/blog/digitizing-customer-experience/" target="_bl...

  • 23 min
  AI, Automation & Förändring: Tema (# 216)

  AI, Automation & Förändring: Tema (# 216)

  De mest avlyssnade avsnitten av Effekten under de senaste 12 månaderna. Här är temaavsnittet som ger dig mer insikter om AI, automation och om att skapa förändring. En kort översikt av varje detta tema-avsnitt:

  * GPT-4: Nu med bilder och mer exakta svar (#199 med Joakim Wahlqvist från Sogeti): Detta avsnitt fokuserar på GPT-4, en avancerad AI-modell som kan generera text, bilder och ge mer exakta svar än tidigare versioner. Diskussionen berör hur denna teknik kan användas av organisationer och företag, särskilt inom tillverkande industrier, och betonar vikten av datainsamling​​​​.  * Intelligent Automation i offentlig sektor (#211 med Erik Vallgren, CDO på Region Västerbotten): I detta avsnitt intervjuas Erik Vallgren om intelligent automation som en del av digitalisering och verksamhetsutveckling. Exempel från Region Västerbotten inkluderar användningen av robotar för att registrera vaccinationer i journalsystem, vilket förbättrat både tidsåtgången och kvaliteten på registreringarna. Avsnittet framhäver vikten av att analysera processer för att effektivt implementera robotar i offentliga sektorer​​.  * Förändringsledning med metoden ADKAR (#203 med Marcus Hamrö (fd Landin Larsson): Detta avsnitt handlar om hur ADKAR-metoden kan öka chanserna för framgång i förändringsledning. ADKAR står för Awareness (medvetenhet), Desire (önskan), Knowledge (kunskap), Ability (förmåga) och Reinforcement (förstärkning). Det betonar vikten av kommunikation, skapa dialog och fira framsteg i varje steg av förändringsprocessen​​​​​​.

  Tack för att du lyssnat på våra avsnitt och för alla de minutrar du tillbringat med oss. Dina lyssningstimmar bidrar till vår gemensamma resa mot en bättre förståelse av förändring genom digitalisering. Glöm inte att dela detta avsnitt så att fler kan ta del av kunskapen och insikterna som erbjuds i Effekten.  Joakim Wahlqvist, Erik Vallgren, Marcus Hamrö, Jonas Jaani (82:03)  Länkar / mer information:  Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten  Prenumerera:  Apple Podcasts  Spotify:

  https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm

  Är du vår nästa gäst? Maila oss på info(a)effekten(punkt)se

  • 1 hr 22 min
  Digital evolution. Martin Mazur (# 215)

  Digital evolution. Martin Mazur (# 215)

  Vi har tidigare pratat om digital transformation. Martin Mazur, CPTO på tretton37, vill hellre att vi kallar det digital evolution. Transformation antyder att det finns ett slut, men digitaliseringen har inte det, utan sker genom kontinuerlig förbättring. Man tittar på det egna företaget och de möjligheter man har idag, inget behöver egentligen vara dåligt, utan man vill bara bli bättre. Försök inte att efterlikna hela Amazon eller Spotify! Börja där du står.  I backspegeln kan vi se att många stressade på resultaten i början av den digitala evolutionen. Man trodde att det fanns ett facit, som de framgångsrika kändisarna. Stora utbildningsprojekt där anställda skulle förändras som människor. Det straffade sig. Idag ägnar man sig istället åt cherry picking: copy-paste and adapt! Tar mindre delar. Kontinuerliga, små förbättringar. Gillar man tankarna kring Amazons written narrative, testa det, rulla ut internt och utvärdera om det lyckades. Den stora förändringen kan ta flera år. Bygg vidare på organisationens kultur! Det låter kanske tråkigt, men det är stabilt och framgångsrikt.  Stora förändringar kan bli traumatiska för organisationer, det är de företag som kastade sig tillbaka till kontoren efter pandemin trots att de fått nya verktyg för distansarbete. Ofta saknade de nån med teknisk kunskap i ledande position. Sätt in en IT-chef (CTO) i ledningen, för att öka förståelsen och minska rädslan för ny teknik, men låt fortfarande behoven (organisationens, kundens) styra lösningarna.  Martin Mazur, Jonas Jaani (20:39)  Videoversion av avsnittet:

  https://youtu.be/9io2PBXUazU

  Länkar / mer information:  Martin Mazur är teknik- och produktchef (CPTO) på konsultbolaget tretton37 och har många års erfarenhet av Strategisk IT och mjukvaruutveckling. Martin talar, skriver och arbetar i gränslandet mellan människa och teknik med fokus på att hjälpa ledare på ett positivt, realistisk och hållbart sätt utnyttja de möjligheter tekniken erbjuder. Hans långa bakgrund som konsult ger honom en unik erfarenhet av många branscher vilket skapar rum för nya möjligheter och kreativa ideer.

  * Blog  * Sociala Medier  * LinkedIn  * X  * BlueSky  * Mastodon  * tretton37  * From Transformation to Evolution: Embracing Digital Change for Long-Term Success, Inc Magazine  * Inspelat webbinar: Framtidens tech-team, Dagens Industri  * Föreläsning, rigga för innovation,

  • 20 min
  Automation – insikter och misstag. Cecilia Clinch (# 214)

  Automation – insikter och misstag. Cecilia Clinch (# 214)

  Automation - en möjliggörare, ett tillväxtverktyg för bolag en förlängd arm som vi människor arbetar i synk med för att snabbare nå våra mål. Ny teknik är superkul!!! Cecilia Clinch från Roboyo  Oavsett vilken teknik du väljer gäller fortfarande ett antal grundbultar:

  * Strategin. Vad är det vi vill göra? Vilken är visionen? Vad vill vi uppnå med automation? Stöttar den bolagets mål? Hur mäter vi om vi är på rätt väg? Man måste våga tänka större, se automationen som en transformering av hela verksamheten.  * Processen: end-to-end. Här fastnar man ofta, när man bara tänker litet, en del av processen.  * Organisationen. Den kan inte vara struktureras i silos om man vill dra nytta av automationen. Guldet man har i organisationen är människorna - de ska inte göra repetitiva processer. Börja där det finns struktur och administration: HR & Ekonomi.  * Kulturen. Den spelar också en avgörande roll. Innovativ, inspirerande, tillåtande kultur underlättar förändringsresan.

  Cecilia Clinch, Jonas Jaani (22:37)  Videoversion av avsnittet:

  https://youtu.be/NQqoYLBreFw

  Länkar / mer information:  Linkedin - Cecilia Clinch, CBO Nordics – Roboyo  Driver den nordiska delen av konsultbolaget Roboyo, ett bolag nischade att hjälpa kunder i deras digitala transformationsresa med hjälp av intelligent automation. En processnörd som arbetat med intelligent automation utifrån både strategiskt och implementerings-perspektiv de senaste 10 åren, och som brinner för att driva förändringsresor med människan i fokus och med tekniken som verktyg.

  * Hur skiljer sig RPA från intelligent automation: How Does RPA Differ From Intelligent Automation? | Roboyo  * Processoptimering med hjälp av process mining: Process Mining: The Secret Weapon for Business Process Improvement | Roboyo  * Digital transformation med hjälp av teknik:  Hyperautomation & Home Remodeling: Parallel Paths to Transformation (roboyo.global)  * För generell inspiration kring intelligent automation:  Intelligent Automation Blog | Roboyo

  Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten  Prenumerera:  Apple Podcasts  a href="https://open.spotify.

  • 24 min
  Onlineannonser med AI. Gustav Westman (# 213)

  Onlineannonser med AI. Gustav Westman (# 213)

  CPC, CPO, CPA, ROAS, LTV. En djungel för onlineannonser. Stor och komplex, många som tävlar om samma kunder, men samtidigt många möjligheter. Gustav Westman VDn för BrightBid beskriver onlineannonsmarknaden. Inom sök dominerar fortfarande Google, följt av Meta och Microsoft. De åtta största aktörerna omsatte förra året 424 miljarder dollar.  Detta avsnitt handlar förstås mycket om AI och hur AI påverkar nätannonseringen. Texter som anpassas automatiskt till målgrupperna. Skräddarsydda, personliga budskap. Vi använder AI för kreativitet, optimering och analys - inte som man tidigare trodde: en robot för matlagning, passa barn osv.  Vad är ett lyckat case enligt Gustav?  Att få hävstång på sin annonsbudget. Att vara noggrann i sina strategier och använda AI för att lyckas snabbare än om man gjort samma sak manuellt. Så låg cost per lead som möjligt, så hög konverteringsgrad som möjligt. Han beskriver en kund, ett hotell som hade svårt driva direktbokningar till sin sajt. Med nya verktyg och AI-stöd syntes man nu på rätt platser, drev kvalitativ trafik och ökade antalet direktbokningar med sjuttio procent.  Gör så här:

  * Var öppen för att testa nya saker! Futurepedia listar AI-verktyg.  * Testa att skapa en presentation eller en hemsida på 30 sekunder!  * Gör annonserna personliga med hjälp av AI.  * Ta hjälp av de som är insatta och testa för att skaffa dig en egen bild av annonsmarknaden

  Gustav Westman, Jonas Jaani (22:06)  Videoversion av avsnittet:

  https://youtu.be/wXyiwvhghPk

  Länkar / mer information:  Gustav Westman är grundare och VD för BrightBid, ett företag byggt på en vision att ligga i framkant av marknadsföring och AI fokuserat på att utnyttja kraften i framväxande teknologier för att driva kundnytta. Gustav har lett verksamheten som har haft en otrolig tillväxt sedan lanseringen 2020 och tog bolaget till börsen på Stockholmsbörsen. Idag är han listad på Performance Marketing World top 100 Powerlist och har tidigare försäljningserfarenhet från ett antal mjukvaru- och innovativa teknikföretag som Symetri Europe och House of Control Group.  Värdefulla tips om hur AI kan appliceras inom marknadsföring: 

  https://brightbid.com/sv/blog/how-to-use-automation-and-ai-for-lead-generation/  https://brightbid.com/sv/blog/10-ways-to-improve-ppc-ads-with-ai-and-automation/  https://brightbid.com/sv/nyheter/top-ai-tools-for-marketing-that-we-love-part-2-2/

  Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten  Prenumerera:  Apple Podcasts  a href="https://www.google.com/podcasts?

  • 22 min
  IT-rekrytering av utvecklare. Henrik Enström (# 212)

  IT-rekrytering av utvecklare. Henrik Enström (# 212)

  IT-rekrytering med fokus på utvecklare / programmerare. Färdighetstester, kodtester och AI's roll, med gästen Henrik Enström från Future Skill. Här är några huvudpunkter som diskuteras:

  * Rekryteringsprocessen i IT-sektorn:  * Vikten av en gedigen rekryteringsprocess för att hitta kvalificerad personal inom IT-sektorn.  * Hur tester används för att verifiera programmeringsfärdigheter och hitta rätt talanger.  * Diskussion om vanliga missuppfattningar och reaktioner från kandidater kring testningen.  * Användningen av färdighetstester:  * Tidpunkten för färdighetstester i rekryteringsprocessen - initial screening eller slutlig validering.  * Erfarenheter av både online och onsite tester, och hur de kan hjälpa till att diskutera tekniska aspekter med kandidater.  * AI och framtiden för IT-rekrytering:  * Diskussion om hur AI redan påverkar IT-sektorn och hur den kan vara en hjälp eller ett hinder i rekryteringsprocessen.  * Specifika exempel på hur AI kan användas för att förbättra rekryteringsprocessen och utbildningsmaterial.  * Trender inom programmering och IT-kompetens:  * En översikt över aktuella efterfrågade kompetenser och programmeringsspråk inom IT-sektorn i Sverige.  * Diskussion om hur vissa nyare programmeringsspråk och tekniker är populära bland utvecklare.

  Henrik Engström, Jonas Jaani (22:18)  Videoversion av poddavsnittet:

  https://youtu.be/C3jR9a-faJk

  Länkar / mer information:  Om Henrik:  Henrik Enström är civilingenjör i grunden och har mer än 20 års erfarenhet av IT-branschen. På bara några år har hans företag, Future Skill, utvecklats från att endast tillhandahålla kodtester och kodtävlingar som företagsevenemang, till att nu även inkludera ett onlineforum där entusiaster har möjlighet att förbättra sina programmeringsfärdigheter.  Länkar:  Future Skills webbsida för kodtester: https://futureskill.com/company  Future Skills programmeringsforum: https://futureskill.com/Googles secret to hiring the best people: https://www.wired.com/2015/04/hire-like-google/  "Blinda" provspelningar till orkestrar: https://www.nber.org/papers/w5903  Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten  Prenumerera:  Apple Podcasts  Spotify:

  https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm

  Vill du att vi tar upp ett specifikt ämne eller intervjuar en person inom digitalisering? Maila oss på info(a)effekten(punkt)se

  • 22 min

Top Podcasts In Business

Udemy
NerdWallet Personal Finance
Ramsey Network
Money News Network
Shawn D. Nelson
DOAC

You Might Also Like

Acast
Dagens industri
Perfect Day Media
Monopol Media AB
UR – Utbildningsradion
Polpo Play