126 episodes

Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Ekot granskar Sveriges Radio

  • News

Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

  Striden om den symptomfria smittan

  Striden om den symptomfria smittan

  Hur vanligt är det är coronaviruset sprids av till synes friska individer? Det är en av de frågor som forskare bråkat om sedan epidemin bröt ut på allvar.

  I den frågan har till exempel Tyskland och Sverige ställt sig på varsin kant.  Än vet vi inte vem som har rätt men det kan ha stor betydelse för vilken strategi som blir mest framgångsrik i slutänden.
  Daniel Öhman daniel.ohman@sverigesradio.se

  • 14 min
  Det som inte fick hända – smittan på äldreboendet

  Det som inte fick hända – smittan på äldreboendet

  Brist på skyddsutrustning och personal som inte vågar gå in till äldre med coronasmitta. Det framkommer när Ekot granskat ett av de äldreboenden som haft stora problem med smittan.

  Under coronakrisen har ett av de tydligaste budskapen varit att vi måste skydda våra äldre. Trots det har smittan tagit sig in på en lång rad av Sveriges äldreboenden. Ekots reportrar har tittat närmare på ett äldreboende för att försöka förstå vad som hänt.
  Maria Ridderstedt maria.ridderstedt@sverigesradio.se Adrian Sadikovic adrian.sadikovic@sverigesradio.se 

  • 17 min
  När 22 forskare underkände Sveriges coronastrategi

  När 22 forskare underkände Sveriges coronastrategi

  Tisdagen 14 april publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 22 forskare och experter. Rubriken lyder Folkhälsomyndigheten har misslyckats nu måste politikerna gripa in.

  Debattartikeln blev med bred marginal den mest lästa på DN Debatt sedan de började mäta digital räckvidd. I texten beskrevs Folkhälsomyndighetens tjänstemän som att de inte visat prov på någon talang.
  Artikeln möttes också av massiv kritik siffrorna var missvisande, budskapet var alarmistiskt, forskarna som stod bakom uppropet var mer politiker än forskare. Hur var det egentligen?
  Reportage av Erik Hedtjärn, Emelie Rosén och Daniel Öhman.

  • 14 min
  Helt rätt att vara "gamer"

  Helt rätt att vara "gamer"

  Det har nog aldrig varit så rätt att vara gamer som det är just nu. Från att spelande varit en ofta utskälld hobby är det nu spelarna som är proffsen på att umgås på distans.

  De leder vägen när det gäller allt från tidsfördriv till skolundervisning i coronapandemins tid. Gymnasieeleven och gamern Jonathan Rasmusson fixade en onlinegrupp för hela skolan, och speljournalisten Thomas Arnroth berättar om spelarnas revansch. Reportage av Emelie Rosén.

  • 9 min
  Rättssäkerheten och rikets säkerhet – Raad ska utvisas trots ”problematisk” Säpoutredning

  Rättssäkerheten och rikets säkerhet – Raad ska utvisas trots ”problematisk” Säpoutredning

  I den andra delen av Ekots granskning av lagen om särskild utlänningskontroll avslöjas nya uppgifter om processen och ett av fallen.

  I tidigare hemliga dokument från Migrationsöverdomstolen kallar domstolen Säpos utredning för problematisk och skriver att de inte kan göra en självständig bedömning av om personen hotar rikets säkerhet. Det handlar om 34-åriga Raad Al-Duhan från Gävle, som tidigare var en hyllad ungdomsledare men som nu pekats ut som en radikal islamist, men själv säger han att han inte ens är särskilt religiös.
  Reporter: Sanna Drysén sanna.drysen@sverigesradio.se

  • 15 min
  Rättssäkerheten och rikets säkerhet

  Rättssäkerheten och rikets säkerhet

  Säpos ansökningar om att utvisa personer som man fruktar skulle kunna begå ett terroristbrott eller på annat sätt hotar rikets säkerhet har ökat de senaste åren.

  Det handlar om personer som ibland inte misstänks eller till och med friats från brottsmisstanke, men med hjälp av lagen om särskild utlänningskontroll försöker Säkerhetspolisen få dem utvisade. De personer som Säpo pekar ut som säkerhetsrisker får själva inte veta grunderna för Säpos bedömning. Inte heller Migrationsöverdomstolen, som yttrar sig i ärendena, får ta del av Säpos hela bevisning. Är detta rättsäkert? Ekots reporter Sanna Drysén har granskat.

  Producent: Daniel Öhman daniel.ohman@sverigesradio.se

  • 20 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio