10 episodes

Den bästa elektroniska musiken och ljudkonsten. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi & Ella Petersson

Elektroniskt i P2 Sveriges Radio

  • Music

Den bästa elektroniska musiken och ljudkonsten. Ansvarig utgivare: Anne Sseruwagi & Ella Petersson

  Elektroniskt i P2 Podd #10: Moritz von Oswald

  Elektroniskt i P2 Podd #10: Moritz von Oswald

  Moritz von Oswald är en centralgestalt inom både Berlintechno och dubtechno (en genre som han och kollegan Mark Ernestus i princip uppfann). I dag leder han Moritz von Oswald Trio.

  Dubtechnopionjären Moritz von Oswald är tillbaka med en ny uppsättning av sin Moritz von Oswald Trio. Denna gång med Heinrich Köbberling på trummor och Laurel Halo på syntar och elektronik. Själv sitter Moritz von Oswald bakom pianot. I en exklusiv intervju för Elektroniskt i P2 berättar han om inspelningen av albumet - men också en del om hur Basic Channel och Rhythm & Sound revolutionerade technomusiken.

  • 20 min
  Elektroniskt i P2 Podd #9: Ryuichi Sakamoto

  Elektroniskt i P2 Podd #9: Ryuichi Sakamoto

  Filmmusikkompositören, musikern och producenten Ryuichi Sakamoto bjuder in till ett personligt samtal i sin sin studio i New York.

  Ryuichi Sakamoto blev känd som en av medlemmarna i det japanska popbandet Yellow Magic Orchestra i slutet av 1970-talet. Sedan dess har han som soloartist producerat en hel hög med skivor och samarbetat med en lång rad olika artister som David Sylvian, alva noto, Fennesz, Christopher Willits och Taylor Deupree. Han har också gjort filmmusik till en lång rad filmer och emottagit en Oscar för soundtracket till Bernardo Bertoluccis film Den siste kejsaren.
  Sakamoto är en av den elektroniska musikens stora artister - och har också gjort sig känd för sitt starka miljöengagemang. Tillsammans med Kraftwerk har han bland annat manifesterat mot kärnkraft.
  Sedan nittiotalet lever han och verkar i New York, där han också tog emot Elektroniskt i P2:s Mats Almegård för ett samtal om musik, vardagsljud och de tonsättare och filmare som inspirerat honom.
  Detta är en poddversion av programmet - där musiken är förkortad av upphovsrättsliga skäl.

  • 34 min
  Elektroniskt i P2 Podd #8: Hildur Guðnadóttir

  Elektroniskt i P2 Podd #8: Hildur Guðnadóttir

  Hildur Gunadóttir har prisats för sina soundtracks till filmer som Joker och tv-serier som Chernobyl.

  Första gången cellisten och kompositören Hildur Gunadóttir medverkade i Elektroniskt i P2 var i januari 2013. En månad tidigare hade vi mött henne på en regnig London-gata utanför det konstgalleri där brittiska bolaget Touch firade 30-årsjubileum. Då pratade vi mest om hennes album Leyfðu Ljósinu, Mount A och Without Sinking som hon släppt på  Touch.
  Sedan dess har det hänt en hel del. Hildur Gunadóttir har samarbetat med artister som Pan Sonic, Throbbing Gristle, Ben Frost, Jóhann Jóhannsson, Hauschka och The Knife - för att nämna några.
  Under senare år har hon mest uppmärksammats för sina blygrått fantastiska soundtrack till tv-serien Chernobyl och långfilmen Joker. Hon har tagit emot några av film- och tv-världens tyngsta priser för dem.
  Elektroniskt i P2 mötte Hildur Gunadóttir på nytt - den här gången i hennes studio i Berlin inför ett konsertframträdande med materialet från Chernobyl under CTM-festivalen i januari 2020.
  Och fieldrecordingsmästaren och forne Cabaret Voltaire-medlemmen Chris Watson följde också med - och berättade om hur han och Hildur Gunadóttir samarbetat på Chernobyl.
  Detta är en poddversion av programmet - där musiken är förkortad (av upphovsrättsliga skäl).

  • 39 min
  Elektroniskt i P2 Podd #7: Graeme Revell (S.P.K.)

  Elektroniskt i P2 Podd #7: Graeme Revell (S.P.K.)

  Industrilegenderna S.P.K.:s grundare Graeme Revell i en sällsynt intervju.

  Graeme Revell är en legend inom elektronisk musik. Under sjuttiotalet var han med och grundade bandet S.P.K. i Australien. Efter några singelsläpp flyttade de till Storbritannien och var tillsammans med Throbbing Gristle med och definierade det som skulle bli känt som industrimusik.
  Efter ett antal riktigt noiseiga skivor gick Graeme Revell vidare och orienterade sig mot konstmusik och världsmusik. På soloalbumet The Insect Musicians utforskade han ljuden av insekter - och på Zamia Lehmanni. Songs of Byzantine Flowers skapade han magiskt vacker musik som också blev starten på hans andra karriär: filmmusikkompositör i Hollywood.
  Idag bor han på Nya Zeeland och skriver böcker. Han ger oerhört sällan intervjuer - men via en gemensam vän fick Elektroniskt i P2 fatt på Graeme Revell för en unik intervju.

  • 40 min
  Elektroniskt i P2 Podd #6: Ólafur Arnalds

  Elektroniskt i P2 Podd #6: Ólafur Arnalds

  Ólafur Arnalds är en av den postklassiska musikens största artister. Hör honom berätta om sitt favoritpiano, hur karriären började och varför det är så enkelt att samarbeta med Nils Frahm.

  I en öppenhjärtig intervju från studion i Reykjavik berättar Ólafur Arnalds om hur det var att som ung självlärd kompositör börja samarbeta med symfoniorkestrar runt om i världen, om varför hans gamla piano är så viktigt och om vad coronapandemin betydde för honom - och hans senaste album Some Kind of Peace.
  Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl. Intervjun med Ólafur Arnalds är dock förlängd - i poddversionen får du bland annat höra honom berätta mer om vad Sigur Rós betytt för honom. Radioprogrammet Elektroniskt i P2 med Ólafur Arnalds sändes för första gången 6 februari 2021.

  • 38 min
  Elektroniskt i P2 Podd #5: William Basinski

  Elektroniskt i P2 Podd #5: William Basinski

  Den amerikanske ljudkonstnären William Basinski pratar om sitt mästerverk The Disintegration Loops - och annat.

  I Elektroniskt i P2-podden #5 berättar den amerikanske ljudkonstnären och minimalistkompositören William Basinski om sina experiment med sönderfallande kassettband där ljudet i musiken tydligt vittnar om ett sönderfall och en upplösning. Hans mest magiska och framstående verk är The Disintegration Loops som kom 2002. På totalt fyra album tonsatte Basinski i och med detta sina känslor av 9/11-attacken mot New York.
  Elektroniskt i P2 mötte William Basinski några timmar innan hans spelning under Intonal-festivalen i Malmö 2017. Intervjun sändes ursprungligen i Elektroniskt i P2. Musiken i denna poddversion är förkortad av upphovsrättsliga skäl.

  • 20 min

Top Podcasts In Music

You Might Also Like

More by Sveriges Radio