50 episodis

Enric Calpena sempre et fa estar "En guàrdia!". Trovadors medievals, les figures del crac del 29, passant per Cleòpatra o Ovidi Montllor. Tots tenen cabuda al programa de divulgació històrica dels episodis claus de la història. Un programa guardonat amb el Premi Ràdio Associació i el Premi Òmnium Cultural. Diumenge, de 15 h a 16 h

En guàrdia‪!‬ Catalunya Ràdio

  • Societat i cultura
  • 4.5 • 6 valoracions

Enric Calpena sempre et fa estar "En guàrdia!". Trovadors medievals, les figures del crac del 29, passant per Cleòpatra o Ovidi Montllor. Tots tenen cabuda al programa de divulgació històrica dels episodis claus de la història. Un programa guardonat amb el Premi Ràdio Associació i el Premi Òmnium Cultural. Diumenge, de 15 h a 16 h

  Operació Torch

  Operació Torch

  Capítol 820. A finals del 1942, la marxa de la Segona Guerra Mundial al continent europeu preocupava especialment la Unió Soviètica, assetjada per les forces alemanyes. Per alleugerir la pressió, els soviètics van demanar als aliats que obrissin un nou front. D'entre totes les opcions previstes, nord-americans i britànics es van decidir per estendre la guerra pel Mediterrani i assaltar el nord de l'Àfrica sota domini colonial francès. És el que es va conèixer com a Operació Torch, una operació clau des del punt de vista estratègic, que es va iniciar la matinada del 8 de novembre del 1942. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Joan Villarroya, catedràtic d'Història Contemporània de la UB.

  • 55 min
  L'expedició catalana a Còrdova del 1010

  L'expedició catalana a Còrdova del 1010

  Capítol 819. A l'inici del segle XI, l'equilibri de forces a la Península Ibèrica entre el sud musulmà i el nord cristià era encara favorable al sud, però no per gaire temps. El creixement econòmic i les transformacions socials dels comtats catalans durant els últims cinquanta anys van acabar capgirant les relacions de poder. Els comtes germans Ramon Borrell de Barcelona i Ermengol I d'Urgell van passar de témer les incursions musulmanes a emprendre una expedició que l'any 1010 va arribar fins a la ciutat de Còrdova. Hi van anar en suport d'un dels aspirants a governar el califat, Muhammad, que havia estat desterrat en una de les lluites fratricides que estaven contribuint a la seva desintegració. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Josep Maria Salrach, catedràtic d'Història Medieval a la Universitat Pompeu Fabra i membre de l'Institut d'Estudis Catalans.

  • 54 min
  Els dietaris de Ferran Soldevila

  Els dietaris de Ferran Soldevila

  Capítol 818. Ferran Soldevila va ser un dels grans historiadors catalans del segle XX, sempre compromès amb el país, autor d'una obra que constitueix una referència ineludible pel que fa al coneixement del nostre passat. Un historiador que, d'altra banda, sovint ha estat menystingut. El que potser no se sap tant és que, a banda del talent historiogràfic, també va tenir una carrera literària de primer ordre. Era un bon historiador i un bon escriptor, dues condicions que no sempre van unides. Soldevila va conrear la poesia i el teatre, i sobretot va deixar prop de dues mil pàgines de dietaris en què al llarg de bona part de la vida va anar consignant vivències, pensaments i esdeveniments històrics. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Enric Pujol i Casademont, historiador, professor a la Universitat Autònoma i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Ha editat "Dietaris de joventut i vellesa" (1922-1966)" de Ferran Soldevila.

  • 55 min
  La Casa de la Llotja

  La Casa de la Llotja

  Capítol 817. A mitjans del segle XIV, el Consell de Cent de Barcelona va fer aixecar un edifici que s'havia de convertir en l'epicentre de l'activitat comercial i industrial d'una ciutat abocada al mar. De fet, aquesta construcció se situava ben a prop de la línia de costa, separada de la Muralla de Mar per un carrer ben estret. Al llarg de la història, la Casa de la Llotja, que aquest és el seu nom, ha estat testimoni de molts esdeveniments rellevants. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Marc Pons, llicenciat en Humanitats i Màster en Gestió Cultural per la UOC.

  • 53 min
  Xostakòvitx

  Xostakòvitx

  Capítol 816. El compositor rus Dmitri Xostakóvitx ja va ser, en vida, un home polèmic. Encara avui és motiu de debat quina va ser la seva postura respecte a l'estalinisme. De fet, el mateix règim va mantenir una actitud ambivalent amb la seva obra. Això no vol dir que Xostakóvitx no fos un dels músics fonamentals del segle XX, per la seva fusió de la tradició russa i els corrents occidentals més trencadors. Però la seva obra també va ser sempre qüestionada per la relació del músic amb el poder totalitari soviètic. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Juan Carlos Moreno, escriptor, historiador i crític musical.

  • 57 min
  Candel i els altres catalans

  Candel i els altres catalans

  Capítol 815. A finals dels anys 20, les obres de l'Exposició Internacional a Montjuïc van atraure treballadors d'altres llocs de l'Estat que, acompanyats de les seves famílies, es van instal·lar a Barcelona. La ciutat va haver d'absorbir 200.000 nous habitants, que van anar a parar a barris de barraques i nous suburbis improvisats com el de les Cases Barates de Can Tunis. Un nen de dos anys acompanyava els pares en aquella recerca de feina i dignitat. Estava destinat a esdevenir un escriptor imprescindible, de veu humil i discurs poderós. Amb la publicació d'"Els altres catalans", el 1964, Francesc Candel, Paco per als amics, donava veu als que no la tenien i traçava una radiografia precisa d'una part del país que alguns no volien veure. En parlem amb Josep M. Solé i Sabaté, historiador, i Genís Sinca, llicenciat en Periodisme per la UAB, periodista d'investigació i autor de diverses biografies, com "La providència es diu Paco".

  • 58 min

Ressenyes de clients

4.5 de 5
6 valoracions

6 valoracions

Top de podcasts a Societat i cultura

Els usuaris també s’han subscrit a

Més de: Catalunya Ràdio