25 episodes

Detn här podden riktar sig till dig som lever med cancer, som drabbad eller anhörig. Podden spelas in på Akademiska sjukhuset. Här delar patienter och experter med sig av sin erfarenhet och kunskap för att ge stöd, tips och råd. Välkommen att lyssna.

En Podd Om Cancer Akademiska sjukhuset

  • Health & Fitness

Detn här podden riktar sig till dig som lever med cancer, som drabbad eller anhörig. Podden spelas in på Akademiska sjukhuset. Här delar patienter och experter med sig av sin erfarenhet och kunskap för att ge stöd, tips och råd. Välkommen att lyssna.

  ”Visst ska man fira om man blir friskförklarad, men det viktiga är att leva nu”, avsnitt 25

  ”Visst ska man fira om man blir friskförklarad, men det viktiga är att leva nu”, avsnitt 25

  - Jag försöker att leva efter ”lev idag, men planera för framtiden”. Jag är faktiskt rätt glad att vara frisk idag och sedan veta jag kommer nog vara frisk om tre månader också. Behandlingen är till för att man ska fortsätta leva. Det är lätt om man får en cancerdiagnos att tänka att ”nu ska jag behandlas och så ska jag bli frisk, och sen så ska jag…”. Och visst ska man fira om man någon gång skulle bli friskförklarad, men det viktiga är verkligen att leva nu, jag tror att det är så för alla.”
  Sommaren 2016 var Fredrik Johansson vår allra första gäst i En podd om cancer. Han hade då fått diagnosen lungcancer tre år tidigare och hade fått veta av sin läkare att det inte fanns någon bot utan endast bromsande behandling. När vi träffade Fredrik den gången levde han fortfarande ett normalt liv och - fantastiskt nog - gör han det fortfarande. I det här avsnittet berättar Fredrik om sitt liv under de senaste fyra åren. Det är ett lite längre avsnitt än vanligt, men vi lovar att det är värt att lyssna på hela vägen.
  Medverkande:
  Fredrik Johansson, patient
  Lotten Blomqvist, programledare och cancersjuksköterska

  • 51 min
  Immunterapi ger nytt hopp om behandling mot bukspottskörtelcancer, avsnitt 24

  Immunterapi ger nytt hopp om behandling mot bukspottskörtelcancer, avsnitt 24

  ”Vi har haft patienter som har haft klar nytta, sedan får vi titta på exakt hur många. Det är det vi måste sammanställa och följa upp hos de som nu behandlas. Hur mycket gör immunterapin egentligen? Vi kommer genom de sammanställningar vi gör att veta mer under hösten.”

  • 26 min
  Så påverkar corona cancerpatienterna, avsnitt 23

  Så påverkar corona cancerpatienterna, avsnitt 23

  Coronasmittan påverkar sjukvården i högsta grad, och även cancervården påverkas förstås. Det pratas om riskgrupper där hög ålder verkar vara den främsta riskfaktorn, i kombination med underliggande sjukdomar. Hur är det då för våra cancerpatienter? Innebär en cancersjukdom att man har ökad risk att drabbas? Hur farligt är det att bli smittad under en pågående behandling med cellgifter?
  Frågorna är många och erfarenheterna är än så länge begränsade. I det nya avsnittet av En podd om cancer träffar vi Hans Hagberg, som är docent och överläkare på onkologen på Akademiska sjukhuset, för att reda ut en del av de funderingar man kan ha som cancerpatient.

  • 24 min
  ”Det är ofta de enkla sakerna som hjälper mest”, avsnitt 22

  ”Det är ofta de enkla sakerna som hjälper mest”, avsnitt 22

  ”Det är ofta de enkla sakerna som hjälper mest”- Vi vill ju trösta, men många gånger kan vi inte trösta. Det blev en väldigt tidig erfarenhet här på sjukhuset att det var så svårt eller hemskt det jag mötte, så jag tänkte ”här finns ingen tröst”. Men då vände jag på det och sa att det kan bli till tröst, det jag gör, om det infinner sig lite senare hos den här människan. Och då började jag tidigt fundera på vad som blir till tröst. Och det är ofta väldigt enkla saker; omsorgen, att man inte blir ensam, att de som vårdar visar respekt och varsamhet.Det säger Lars Björklund, som redan 1979 började arbeta som sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset och sedan har verkat här under en stor del av sitt yrkesliv. Genom åren har han mött många patienter och anhöriga i behov av stöd och tröst. Men hur gör man för att trösta den som inte har något hopp om att bli frisk? En hel del av svaret ligger i vad man inte ska göra.
  Medverkande:Lars Björklund, sjukhusprästLotten Blomqvist, programledare och cancersjuksköterska

  • 39 min
  Cancerbaksmällan - så drabbade den Emma, avsnitt 21

  Cancerbaksmällan - så drabbade den Emma, avsnitt 21

  Sjukvården blir allt bättre på att behandla cancersjukdomar. Det blir hela tiden fler som antingen blir helt friska, eller som kan leva i många år med cancer som en kronisk sjukdom. Men även om man överlever kan de fysiska och psykiska ärren göra det svårt att hitta tillbaka till ett normalt liv. De senaste åren har begreppet ”cancerbaksmälla” lanserats som ett sätt att beskriva det här.
  En som har erfarenhet av det är Emma Skoglund, som har en obotlig hjärntumör och tidigare även har opererats för bröstcancer. Bröstcancern är idag borta och hjärntumören är under kontroll, förhoppningsvis för lång tid framåt. Ändå påverkar sjukdomen och behandlingen fortfarande Emmas liv på många sätt. I det här avsnittet av En podd om cancer berättar hon om hur hennes väg framåt ser ut.

  • 52 min
  "Det svåra samtalet", avsnitt 20

  "Det svåra samtalet", avsnitt 20

  "Jag brukar inte ge tidsangivelser så där som man ser i filmer eller läser i böcker, ”doktorn sa att jag bara har tre månader att leva”. Det gör jag inte av det skälet att vi inte vet exakt, och jag tror även att det är väldigt plågsamt att få en utmätt tid." Det säger överläkaren Nina Cavalli-Björkman, som är gäst i nya avsnittet av En podd om cancer.
  - Men jag försöker höra med mina patienter: vad är det du vill veta, vad behöver du hinna med, vad är det du tänker när du tänker på den här frågan? Oftast vill människor ha någon slags allmän uppfattning om ”hur allvarligt är det här?”. Och då måste vi kunna prata om det, fortsätter hon.
  Nina Cavalli-Björkman har många års erfarenhet av att lämna tunga besked till cancerpatienter som inte kan botas. I det nya avsnittet av En podd om cancer berättar hon om sin erfarenhet av svåra samtal. Vad bör man som läkare säga till sin patient - och vad bör man inte säga? Och hur kan man förbereda sig som patient?

  • 45 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To