12 episodes

Vi diskuterar allt som rör vägtransportbranschen. Våra gäster är till exempel åkare, chaufförer, trafikpoliser, politiker, jurister, men även experter inom olika lastbilsrelaterade områden - såsom fordonsutveckling, tillbehör, däck och belysning.

En RIKTIG Chaufförspodd chaufforspodden

  • Business

Vi diskuterar allt som rör vägtransportbranschen. Våra gäster är till exempel åkare, chaufförer, trafikpoliser, politiker, jurister, men även experter inom olika lastbilsrelaterade områden - såsom fordonsutveckling, tillbehör, däck och belysning.

  Det ”blå laget” utlovar tuffare tag mot transportfuskarna

  Det ”blå laget” utlovar tuffare tag mot transportfuskarna

  Mer resurser till trafikpolisen och klampning utan bortre tidsgräns. Det är två exempel på sådant som vi kan förvänta oss under den innevarande mandatperioden. Nu börjar det hårda arbetet för den nya regeringen!
  Maria Stockhaus (M), Magnus Oscarsson (KD), Helena Gellerman (L) och Thomas Morell (SD) har mycket att leva upp till efter de senaste åren i opposition. Partierna har inte sällan kritiserat den förra regeringen för att inte ha tagit problemen i vägtransportbranschen på allvar.
  Men hur går tankarna nu? Alltså efter att de fyra partierna från den blå sidan plötsligt sitter med landets roder i händerna?
  I En Riktig Chaufförspodd försöker vi reda ut vad vägtransportbranschen kan förvänta sig under den nuvarande mandatperioden. Är de fyra partierna överens i de allra viktigaste frågorna?
  Inslaget presenterar vi i samarbete med NTM - Quality On Wheels

  • 33 min
  Fordonsbelysning - hur svårt kan det vara?

  Fordonsbelysning - hur svårt kan det vara?

  I det här avsnittet reder vi ut en del begrepp om både extraljus och positionslampor på tunga fordon.
  Hur kommer det sig att det är så mycket billigare att köpa från en "Kina-butik" i jämförelse med många nätbutiker på hemmaplan?Kan vem som helst koppla in extraljus eller byta ut befintliga glödtrådslampor mot LED? Och finns det några risker med att göra det?
  Hur ska man tänka när man står i begrepp att köpa lampor och extraljus till sitt ekipage? 5-wattare eller LED?

  I det här avsnittet av "En Riktig Chaufförspodd" försöker vi bringa klarhet i bland annat dessa frågor.Ett avsnitt som vi presenterar i samarbete med:

  • 36 min
  Grabbarna som tar hand om de riktigt tunga bärgningsjobben

  Grabbarna som tar hand om de riktigt tunga bärgningsjobben

  I En Riktig Chaufförspodd den här gången möter vi två herrar, Johan Sturk och Dennis Kronholm, som båda har nära till humor och skratt. Kanske krävs det en rejäl portion humor för att kunna bearbeta jobbiga upplevelser på arbetet? Johan och Dennis kör tungbärgare hos Donalds Bilbärgning. Johan utgår från Helsingborg och Dennis från Malmö/Lund. Vi satte oss ner för en pratstund i deras fikarum på Ättekulla industriområde i Helsingborg.

  Förutom själva bärgarjobbet har de en annan sak gemensamt – genom deras respektive upptagningsområden löper Sveriges mest trafikerade motorväg, E6. Sällan behöver de känna sig sysslolösa, med andra ord.
  Även om de kör tungbärgare och arbetar i samma företag ser deras arbetsdagar inte sällan helt olika ut. Dennis har fullt upp med stadsbussar i Malmö och Johan får ofta agera mekaniker för att få igång havererade lastbilar i och runt Helsingborg.
  I podden får vi bland annat reda på vilken utrustning i bärgaren som är mest oumbärligt för de båda. Vad är de farligaste momenten när man bärgar ett tungt fordon? Hur kan man bearbeta sina upplevelser efter en tragisk trafikolycka? Diodlampor eller ”5-wattare”? Och – hur gör man för att få hundratusentals visningar på en 30 sekunders filmsnutt på Facebook?
  Till sist… Kommer vi äntligen att få reda på den verkliga sanningen om varför vi har fått plastpåseskatt i Sverige?
  Vi har dessutom förstått att chefen, Donald själv, är Sveriges mest kompetenta bärgare av betupptagare samtidigt som han har ett favoritverktyg som troligtvis inte är var mans egendom.
  Välkommen till ett nytt avsnitt av En Riktig Chaufförspodd som den här gången presenteras i samarbete med:

  • 1 hr 7 min
  Så ser era nya kollegor på sin framtid i vägtransportbranschen

  Så ser era nya kollegor på sin framtid i vägtransportbranschen

  I Sverige – och i hela Europa för den delen – råder chaufförsbrist. Vi har hört det många gånger. Men varför är det så svårt att rekrytera nya förare? Innebär det att landets alla transportgymnasium gapar tomma – och att skolans personal ränner runt på stan med flygblad för att locka till sig elever?
  I det senaste avsnittet av En Riktig Chaufförspodd har vi gästats av Fanny Ekström och Alfred Urell som går sitt tredje år på Kristinehedsgymnasiets transportutbildning i Halmstad.
  Med oss vid mikrofonerna har vi även läraren Jörgen Nilsson som har lång erfarenhet av livet som åkare och chaufför.
  Hur ser egentligen ungdomarna på sitt framtida yrke. Vilka förväntningar har de och hur ser en erfaren åkare på deras planer?
  Vi på tidningen sticker inte under stolen med att om det nu är så att våra tre gäster representerar svensk transportutbildning över lag – då känns det verkligen hoppfullt inför framtiden…
  Inslaget presenterar vi i samarbete med NTM - Quality On Wheels
   

  • 1 hr 3 min
  Därför lägger sig djurrättsaktivisterna framför lastbilarna

  Därför lägger sig djurrättsaktivisterna framför lastbilarna

  I En Riktig Chaufförspodd den här gången har vi träffat djurrättsaktivisten Martin Smedjeback. På andra sidan bordet sitter LRF:s Henrik Sporrong Esbjörnsson och EU-parlamentarikern Peter Lundgren, som bland annat är skuggrapportör i djurskyddsfrågor i Bryssel.
  Martin Smedjeback är ordförande i föreningen Save Moment Sverige. Han har tidigare varit med i ”Tomma burar”, som till exempel manifesterade i Kristianstad för några år sedan. I efterdyningarna av den aktionen åtalades och fälldes såväl en chaufför som en aktivist av domstolen.
  Men vad vill aktivisterna egentligen åstadkomma? Finns det någon som helst logik i deras sätt att visa sitt missnöje – och vore det egentligen inte bättre om man lät företag som sysslar med djurtransporter och köttproduktion få arbeta i fred så länge man håller sig inom lagens ramar – och istället påverka våra politiker?
  Hur går tankarna hos LRF och deras medlemmar? Och vad gör man från EU-håll för att djuren ska få så goda förhållanden som möjligt under till exempel transporterna?
  Våra gäster är så klart inte alldeles överens, men ser ändå positivt på det faktum att de fick möjlighet att mötas och diskutera det kontroversiella ämnet. Något som enligt gästerna är helt unikt och som de aldrig någonsin tidigare har gjort.
  Lyssna på det här avsnittet som vi presenterar i samarbete med:

  • 1 hr 23 min
  S och SD möts i En RIKTIG Chaufförspodd

  S och SD möts i En RIKTIG Chaufförspodd

  Johan Danielsson (S) och Peter Lundgren (SD) arbetar som EU-parlamentariker. Kända namn för många i transportbranschen och två riktigt starka namn för ett sundare klimat i åkerinäringen.Politiskt sett står de långt ifrån varandra - men hur olika (eller lika) tänker de? Johan och Peter har gästat En RIKTIG Chaufförspodd.
  I det här avsnittet tar vi upp en rad frågor om branschen. Hur ser de båda gästerna på nutid och framtid? Vad anser de om cabotagefuskare och andra oseriösa aktörer?
  Går det att bli av med den moderna tidens slaveri? Vad innebär det när varje ledig asfaltsyta belägras av utländska ekipage, inte sällan från ett och samma åkeri?
  Har svenska transportörer några fördelar jämfört med andra medlemsstater idag? Och vilka är de mest påtagliga nackdelarna? Polen bokstavligt talat spottar ut förartillstånd – är det okej?
  Lyssna på Johan och Peter i En RIKTIG Chaufförspodd.
  Avsnittet presenteras i samarbete med Svenska Närko!

  • 1 hr 17 min

Top Podcasts In Business

NerdWallet Personal Finance
Ramsey Network
Money News Network
Ed Mylett | Cumulus Podcast Network
DOAC
Dan Fleyshman