16 episodes

I denna podcast blandar apotekaren Isabella Stenmark intervjuer med inspirerande personer med frågeställningar och tankar som rör samhällets läkemedelsexperter - farmaceuterna!

Farmaceutpodden farmaceutpodden

  • Science

I denna podcast blandar apotekaren Isabella Stenmark intervjuer med inspirerande personer med frågeställningar och tankar som rör samhällets läkemedelsexperter - farmaceuterna!

  Julspecial

  Julspecial

  Traditioner hör till den här tiden av året och det finns många livsmedel som förknippas med just Julen. Förra året pratade vi om senap i Farmaceutpodden och i denna korta julspecial berättar, Christel von Schantz om Apotekarnes julmust och dess kopplingar till apotek. 
  God Jul och Gott Nytt År!

  • 8 min
  Doktoranden

  Doktoranden

  Apotekaren Sofia Jäverfelt berättar i senaste avsnittet av Farmaceutpodden om hur det är att doktorerar på institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska Akademin.
  Vad handlar Sofias forskning om? Hur skall en bra handledare vara? Hur mycket måste man egentligen jobba som doktorand?  
  Lyssna när Sofia pedagogiskt berättar om sina experiment och beskriver de metoder hon använder. Isabella fick många flashbacks till tiden på labb under hennes examensarbete.
  Tack alla Er som har lyssnat på Farmaceutpodden under året.
  God Jul och Gott Nytt År!

  • 44 min
  Entreprenören

  Entreprenören

  Det senaste avsnittet av Farmaceutpodden gästas av apotekaren, kostrådgivaren och entreprenören Sara Serray som har tagit fram och lanserat wellness-godiset Wellibites.
  Allt började i Saras kök, drivet av hennes vilja att skapa ett nyttigare godis. Hör henne berätta om sin resa och hur det gick till för henne att komma dit hon är idag.
  Hur kom namnet Wellibites till? Vem är Saras viktiga provsmakare? Vad skiljer Wellibites från vanligt godis?
  Sara ger också sina bästa råd om hur du ska lyckas med att nå din dröm. Missa inte detta avsnitt med en mycket inspirerande och driven entreprenör. 

  • 29 min
  Restnoteringar

  Restnoteringar

   
  Restnoterade läkemedel har under den senaste tiden diskuterats flitigt och det upprör och berör patienter och yrkesverksamma i vårdkedjan. I senaste avsnittet av Farmaceutpodden, bemöter chefsapotekaren Fredrik Boström på Sveriges Apoteksförening, frågan om varför läkemedel restnoterar. Fredrik berättar också om sin rapport "Finns mitt läkemedel på apoteket - rapport om tillgänglighet till läkemedel" som publicerades tidigare i höst.
  Var det verkligen bättre tillgänglighet till läkemedel på apoteken förr? Har Sverige drabbats av fler restnoteringar än tidigare? Är ett läkemedelsföretag skyldigt att tillhandahålla ett registrerat läkemedel?
  Missa inte detta avsnittet om de högaktuella ämnena restnoteringar och tillgänglighet till läkemedel.  

  • 22 min
  Studenterna

  Studenterna

   Varmt välkomna till en ny säsong av Farmaceutpodden!
  Det nyaste avsnittet gästas av Ani Avedis och Sally Baderdin som båda läser till apotekare vid Uppsala Universitet. De kontaktade Farmaceutpodden, med önskan om att göra de farmacistuderandes röst hörd.
  Ani och Sally berättar dels om hur det är att plugga till apotekare idag men också om hur det är att engagera sig vid sidan om studierna. Naturligtvis pratar vi även om framtids- och karriärsdrömmar.  
  Om du går i tankar på att söka till någon av farmaceututbildningarna, kommer du att få svar på många av dina funderingar i det här avsnittet. Missa inte detta!

  • 31 min
  Sensommarprat

  Sensommarprat

   
  Apotekspersonal kommunicerar dagligen med mängder av kunder genom att ge dem vägledning och rådgivning, oavsett om det leder till egenvårdsbehandling, förbättrad följsamhet eller hänvisning till vården. Det är en konst att kommunicera och det kräver viss finess att hjälpa en kund som inte visste att hen behövde hjälpas.
  I detta korta sensommarprat hör ni apotekaren Olivia Rössler-Mayr, verksam i Österrike, och mig själv, diskutera lyckade och mindre lyckade kundmöten. Vad sökte kunden som totalt gått vilse bland krämerna? Vad är en "thomapyrin"? 
  Jag vill samtidigt passa på att ge beröm till alla de duktiga apotekstekniker och farmaceuter som varje dag hjälper och rådgör kunder till en bättre hälsa. 
   

  • 9 min

Top Podcasts In Science

Listeners Also Subscribed To