16 episodes

Podcast over lezen in het voortgezet onderwijs. Voor docenten Nederlands, over jongeren en boeken. VO leest! is een podcast van Het Leesbureau, waarin John Schrijnemakers in gesprek gaat met spraakmakende docenten in het vak.

VO Leest‪!‬ Het Leesbureau

    • Education

Podcast over lezen in het voortgezet onderwijs. Voor docenten Nederlands, over jongeren en boeken. VO leest! is een podcast van Het Leesbureau, waarin John Schrijnemakers in gesprek gaat met spraakmakende docenten in het vak.

    Leesbevordering in de Social Hub Deltion

    Leesbevordering in de Social Hub Deltion

     In aflevering 16 van VO Leest! bespreken we wat een initiatief als de “Social Hub” van het Deltion College in Zwolle kan betekenen voor leesbevordering op het MBO. We spraken docent Lammie Prins en student Cathy Lammers van deze grote MBO instelling voor Zwolle en wijde omgeving. De aanleiding voor het gesprek was het Bookevent dat op vrijdag 10 maart in de zgn. ‘Social Hub’ werd georganiseerd door Cathy.

    • 38 min
    #15 De leescrisis

    #15 De leescrisis

    De leesvaardigheid van de Nederlandse kinderen en jongeren daalt gestaag. Hoe voorkomen we dat leesonderwijs te vrijblijvend is en verwordt tot knutselonderwijs? Wat moeten leerkrachten in het PO en het VO én hun opleiders doen om deze leescrisis te pareren? Een nieuwe start vanaf de basis ligt voor de hand, maar wat te doen wanneer je als leerkracht morgen voor een VMBO 3 klas staat?  

    • 48 min
    #14 De leerling aan zet

    #14 De leerling aan zet

    In deze aflevering bespreken we het boek ‘Wat je van bloed weet’ van Philip Huff met docent Esther Heurter en VWO 5 leerling Tijs van Santvoort. Het verhaal in het boek van Philip Huff is vlot verteld. We zijn getuige van wat er gebeurt in een gezin waarin vader en moeder niet alleen elkaar maar ook hun drie kinderen regelmatig mishandelen. Toen Tijs in de media hoorde van het boek raakte hij meteen geïnteresseerd en vroeg hij aan zijn docent of hij dit boek mocht gebruiken voor zijn boekpresentatie. Luister naar een gesprek over een boeiend boek vanuit twee verschillende perspectieven.

    • 42 min
    #13 Bestaat Jongerenliteratuur?

    #13 Bestaat Jongerenliteratuur?

    Dit voorjaar verscheen het nieuwe boek van Aidan Chambers, Tussentijd - over het schrijven voor jongeren. Tussentijd is een pleidooi voor Jongerenliteratuur als zelfstandig genre, los van kinder- en jeugdliteratuur enerzijds en literatuur voor volwassenen anderzijds. In eerste instantie is het vooral een boek over het schrijfproces, over het schrijven van boeken voor jongeren. De liefhebbers van het werk van Chambers leren daarnaast ook veel over de stem van de jongeren, over de lezer-in-het-boek, over échte lezers. ‘VO Leest!’ vraagt zich af of het boek ook voldoende argumenten biedt die de stelling dat Jongerenliteratuur een zelfstandig genre is onderbouwen. Daarover gaan we in gesprek met Marjan Sikkema, Annemarie Drost, Kas Jansen en Jan Kooistra, vier docenten van Het Hogeland College, een havo/vwo school, in het Groningse Warffum.

    • 51 min
    #12 De stem van het VMBO

    #12 De stem van het VMBO

    Het boek ‘Zonder titel’ van Erna Sassen werd bij verschijning meteen al hoog gewaardeerd. De waardering van de literatuurrecensenten was bijna unaniem positief. Maar hoe zit dat met de jongeren, de lezers waarvoor het boek is geschreven? En dan in het bijzonder de VMBO-leerlingen, de jongeren die in het boek figureren? Hoe lezen de VMBO-leerlingen van docente Caroline Wisse dit boek? Hoe waarderen zíj de illustraties en de gebruikte taal? Luister naar het gesprek over een boeiend boek tussen een fantastische auteur en een bevlogen docent.

    • 47 min
    #11 Volta Leest!

    #11 Volta Leest!

    In de nieuwe aflevering van ‘VO Leest!’ spreekt John Schrijnemakers met docenten Matijs Lips, Annemiek Zuur en Stefan Bekink over de fusie van twee scholen tot het Volta College in Beilen. Hoe zorgen ze ervoor dat de programma’s van de twee secties Nederlands op elkaar worden afgestemd, dat de leerlingen een zekere mate van autonomie krijgen in de keuze van teksten? En hoe realiseren ze dat de leerlingen van VMBO tot en met VWO bij een schoolbreed project hun eigen competentie ontdekken en versterken? Luister ook naar een geanimeerd gesprek over dagboeken en lezen, over vaktijdschriften en over het afstoffen van het vak Nederlands

    • 47 min

Top Podcasts In Education

The Mel Robbins Podcast
Mel Robbins
The Jordan B. Peterson Podcast
Dr. Jordan B. Peterson
TED Talks Daily
TED
UNBIASED
Jordan Is My Lawyer
Do The Work
Do The Work
The Rich Roll Podcast
Rich Roll