49 episodes

Dit is Heilige Grond. De theologische podcast die stilstaat bij de grond onder je voeten. Bij het heilige én het alledaagse. Bij brandende kwesties. Bij God die spreekt. Kom binnen, trek je schoenen even uit. Heilige Grond is een podcast van de Protestantse Theologische Universiteit en de Theologische Universiteit Utrecht.

Heilige Grond PThU & TUU

    • Religion & Spirituality

Dit is Heilige Grond. De theologische podcast die stilstaat bij de grond onder je voeten. Bij het heilige én het alledaagse. Bij brandende kwesties. Bij God die spreekt. Kom binnen, trek je schoenen even uit. Heilige Grond is een podcast van de Protestantse Theologische Universiteit en de Theologische Universiteit Utrecht.

    #49 - Weg met de preek? Over jongeren in de kerk. Met Nelleke Plomp en Janine Petersen

    #49 - Weg met de preek? Over jongeren in de kerk. Met Nelleke Plomp en Janine Petersen

    Vaak zitten er maar weinig jongeren in de kerkbanken, het spreekt hen niet aan. Tegelijk verlangen ze wel naar preken en verhalen die raken aan hun leven en hoop geven.

    Moet de preek in de prullenbak? Of is het een enorme kans om het evangelie met hen te delen? Hoe doe je dat dan op een manier die jongeren aanspreekt? Wat vraagt dat van een voorganger, van een jongere en van de hele kerkgemeenschap?

    Een urgent thema waarover we in gesprek gaan met Nelleke Plomp en Janine Petersen. Nelleke werkt op het kenniscentrum van de PThU en deed onderzoek naar jongeren en de preek. Janine is kerkelijk werker jeugd in Amersfoort en gaat geregeld voor in kerkdiensten, waar ze spreekt voor oud én jong.
    De TUU organiseerde op 12 april een inspiratiedag (S)preken voor jongeren, in samenwerking met BEAM.

    BEAM, Geloofwaardig Spreken, het Nederlands Dagblad en de Theologische Universiteit Utrecht organiseren een 'preekwedstrijd'. Wie schrijft de beste preek voor jongeren? Klik hier voor meer informatie.

    Lees hier de open brief die BEAM namens jongeren aan kerken stuurde.

    • 47 min
    #48 - De toekomst van het kerkgebouw. Met Elza Kuyk en Henk de Roest

    #48 - De toekomst van het kerkgebouw. Met Elza Kuyk en Henk de Roest

    Veel kerkgemeenschappen zijn of worden in deze tijd gedwongen om na te denken over het gebruik van hun kerkgebouw. Hoe onderhoud je met een krimpende gemeente een prachtig historisch gebouw? Wat moet er bij een fusie van gemeenten gebeuren met de gebouwen die ‘over’ zijn? Als je het gebouw gaat delen met andere gebruikers of huurders, wat kan er dan wel en wat (liever) niet?

    Veelal gaat dat soort nadenken, gaan die gesprekken, gepaard met pijn. Want de opties zijn vaak: meervoudig gebruik, herbestemming of zelfs sloop. Wat doet het met een gemeenschap, als je de ruimte moet ‘delen’? Als je van eigenaar verandert in huurder en ‘gast in eigen huis’ wordt? Wat doet het met een gemeenschap als er afscheid moet worden genomen van een gebouw?

    Koos spreekt erover met Henk de Roest en Elza Kuyk. Henk de Roest is hoogleraar praktische theologie aan de PThU. Hij spreekt en publiceert regelmatig over dit onderwerp, en schreef mee aan een handboek voor sluiting en herbestemming van kerkgebouwen. Elza Kuyk promoveerde in 2022 op een onderzoek naar multifunctioneel gebruik van vier monumentale stadskerken. Zij is universitair docent aan de VU en het Remonstrants Seminarium. 
    ·       Harry Bisseling, Henk de Roest en Peet Valstar (red). Meer dan hout en steen. Handboek voor sluiting en herbestemming van kerkgebouwen. 2011, Boekencentrum (alleen nog tweedehands verkrijgbaar).
    ·       Elza Kuyk. Tussen erfgoed en eredienst. Meervoudig gebruik van vier monumentale stadskerken. 2023, AUP. Ook open access beschikbaar. https://www.aup.nl/nl/book/9789463726092/tussen-erfgoed-en-eredienst
    ·       Dieper in dit onderwerp duiken? Zie ook de cursus Gebruik van het kerkgebouw: sacraliteit, multifunctionaliteit en gemeenschap. Cursus voor predikanten, kerkelijk werkers, pioniers, gemeente-adviseurs of iedereen die professioneel met deze vraagstukken bezig is. https://www.pthu.nl/onderwijs/nascholing/cursusaanbod/gebruik-historische-kergebouw/

    • 50 min
    #47 - Hoe zijn geloof en grond verbonden? Met Mirella Klomp en David Onnekink

    #47 - Hoe zijn geloof en grond verbonden? Met Mirella Klomp en David Onnekink

    Hoe zijn we als mensen verbonden met de aarde waarop we leven? Vandaag de dag hebben we te maken met grote vraagstukken die direct raken aan of voortkomen uit onze omgang met grond. Bijvoorbeeld als het gaat om voedselproductie, vervoer, consumptie, klimaatverandering… Tussen het theologisch denken over zulke vraagstukken en de keuzes die christenen maken in de praktijk, wordt vaak een kloof zichtbaar. Gasten zijn in deze aflevering Mirella Klomp en David Onnekink, die er in hun onderzoeksprojecten naar streven om die verbinding tussen praktijken en geloof juist heel concreet te maken en te versterken. Wat vraagt dat van een aanpak? Welke taal en beelden spelen daarin een rol? Wat heeft theologie überhaupt nog toe te voegen aan de aandacht die er al is voor duurzame keuzes en de Sustainable Development Goals? Een gesprek over blubber, de plek van de mens, verantwoordelijkheid, wetenschap en de vraag naar de kipheid van de kip.
    Over het onderzoeksproject Grond: Grond - Over het project (pthu.nl)
    Ook betrokken zijn bij Grond? Grond - Steun het project Grond en doe mee! (pthu.nl)
    Martine Vonk Leerstoel: Leerstoel – Martine Vonk Stichting

    • 53 min
    #46 - De kinderdoop: leven vieren of zonde wassen? Met Jos Colijn en Paul Waterval

    #46 - De kinderdoop: leven vieren of zonde wassen? Met Jos Colijn en Paul Waterval

    Dopen. Het wordt wereldwijd en al eeuwenlang in kerken gedaan. De handelingen en woorden die tijdens die doop worden gebruikt, zijn in die tijd weinig veranderd. Toch verschuift de betekenis die mensen er, op verschillende plekken en tijden aan geven wel. Daarover vertellen Jos Colijn en Paul Waterval in deze aflevering. We kijken naar de geschiedenis van de kinderdoop, de verschillende overtuigingen die er bestaan over de betekenis ervan, en hoe mensen de doop vandaag de dag ervaren.
    Jos Colijn is docent aan de Theologische Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Protestantse Theologische Universiteit op een studie naar de betekenis van de kinderdoop in Nederland, India en Malawi. 

    Paul Waterval is predikant van de Petrakerk in Harderwijk en mocht in zijn loopbaan al  velen kinderen dopen.

    • 51 min
    #45 - Open en onbevangen in gesprek met moslims. Met Benno van den Toren en Cees Rentier

    #45 - Open en onbevangen in gesprek met moslims. Met Benno van den Toren en Cees Rentier

    Hoe gaan overtuigd zijn en openheid samen in gesprek met mensen die anders of niet geloven? Zodra de waarheidsvraag op tafel komt, word je toch al snel gezien als fundamentalist (te overtuigd) of als relativist (te open). In dit gesprek over interreligieuze ontmoetingen zit Koos aan tafel met Benno van den Toren, hoogleraar interculturele theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit en Cees Rentier, predikant-directeur van Stichting Evangelie en Moslims. Een gesprek over waarheid en identiteit, ontvangen en geven, perspectiefwisseling lef, twijfel, en geloof dat tegen een stootje kan. Hoe ervaren zij wat er gebeurt als je met Moslims in gesprek gaat over geloof? Wat is daar voor nodig, Waar vind je de raakvlakken die een echt gesprek mogelijk maken? Waarom is dit nodig als kerk en wat doet het met jezelf? “We doen onszelf tekort als we dit gesprek niet aandurven". 
    Benno van den Toren schreef samen met Kang-San Tan het boek Humble confidence: A model for Interfaith Apologetics. Het boek ontving de Christianity Today Award of Merit en verscheen in 2023 in Nederlandse vertaling als Open en Onbevangen: Geloofsverantwoording in interreligieuze ontmoetingen. (KokBoekencentrum).

    Stichting Evangelie en Moslims

    Cees Rentier. Europa, het Mekka van de Islam? Een christelijk perspectief op het maatschappelijk samenleven met Moslims.

    • 51 min
    #44 - Verlangen naar rust. Met Bert de Leede en Joël van Aalderen

    #44 - Verlangen naar rust. Met Bert de Leede en Joël van Aalderen

    Meer dan ooit zijn we op zoek naar rust en stilte. Retraites, kloosterweekenden, meditatie, stiltetrainingen, mindfulness etc. zijn ongekend populair. Hoe is dat te duiden? Wat is er vanuit theologie over te zeggen? Hoe kun je vanuit de christelijke traditie zinnig met deze trend bezig zijn?
    Veel in de christelijke benadering van stilte en rust lijkt ook gepsychologiseerd - het is 'heilzaam' in de zin van welzijn en (mentale) gezondheid of het gaat in allerlei retraites en stiltetrainingen over meer ‘verbinding met jezelf’. Hoe verhouden theologie en psychologie zich hier tot elkaar en hoe uit zich dat in praktijken?

    Koos spreekt er in deze aflevering over met theoloog Bert de Leede en psycholoog Joël van Aalderen. Een mooi gesprek over gegeven tijd, bewustzijn, beheersing en overgave, begrenzing en verbinding, liturgie en geestelijke weerbaarheid.
    Eenvoudig Leven, Bijbelstudies over het goede leven | Sam Janse E.A.Toegewijd Leven, Over recht doen aan al wat leeft | Sam Janse E.A.Tijdschrift Psyche en Geloof, themanummer mindfulness

    • 57 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

The Bible in a Year (with Fr. Mike Schmitz)
Ascension
The Bible Recap
Tara-Leigh Cobble
Girls Gone Bible
Girls Gone Bible
BibleProject
BibleProject Podcast
followHIM: A Come, Follow Me Podcast
Hank Smith & John Bytheway
WHOA That's Good Podcast
Sadie Robertson Huff

You Might Also Like

Dick en Daniël Geloven het Wel
Nederlands Dagblad
Dit is de Bijbel
NPO Luister / EO
De Ongelooflijke Podcast
NPO Radio 1 / EO
Eerst dit
NPO Luister / EO
De theologie podcast
KokBoekencentrum
Bij Jorieke
Groot Nieuws Radio