300 episodes

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Louise Welander

P1 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.7, 12 Ratings

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Del 3/3. Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna

  Del 3/3. Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna

  37-åriga Ingela Jansson landar på Arlanda en kylig februarimorgon 2018. Efter åtta år i etiopisk fångenskap vet hon ingenting om sin framtid, inte ens vem som kommer och möter henne på flygplatsen.

  Tjena, säger Johan Persson, journalisten som själv suttit ett år i Kality tillsammans med Martin Schibbye.
  Expressen är också där och det blir nya rubriker: Storbedragerskan har landat. Hennes äldsta dotter som inte fått veta att hennes mamma är hemma får beskedet via löpsedeln. Går det att tvätta bort stämpeln som Ingela fått? Nu börjar en lång uppförsbacke.
  Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Ylva Lindgren Ljudmix: Fredrik Nilsson Programmet gjordes 2018.

  • 21 min
  Del 2/3 Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna

  Del 2/3 Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna

  Kalitys fängelseportar stängs bakom tvåbarnsmamman Ingela Jansson. Game over, tänker hon. Det finns fångar som aldrig kommer levande därifrån.

  Ingela Jansson som i svensk media kallas för storbedragerskan har gripits på nytt, den här gången i Etiopien. Hon döms till 25 år för bedrägerier, och börjar avtjäna straffet i skräckfängelset i huvudstaden Addis Abeba.
  I dokumentären berättar hon om livet innanför murarna, en ständig kamp på mat och vatten. Kvinnor och barn trängs bland råttor och löss och du kan inte lita på någon.
  I fängelset möter Ingela de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, men när de släpps fria hösten 2012 har hon många år kvar i fångenskap.
  Den dagen man kliver in i Kality då ska man hålla hårt i han däruppe för att komma ut.
  Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Ylva Lindgren Ljudmix: Fredrik Nilsson Programmet gjordes 2018.

  • 51 min
  Del 1/3 Storbedragerskan - människan bakom löpsedlarna

  Del 1/3 Storbedragerskan - människan bakom löpsedlarna

  Bilhandlardottern Ingela Jansson växer upp på den västgötska landsbygden. En bilaffär leder henne rakt in i ett kriminellt nätverk. Till slut ser hon ingen annan utväg än att fly.

  Dokumentären tar oss med på en resa där Ingela ställs inför livsavgörande val, inte bara för henne själv utan också för hennes två döttrar.
  Hon vittnar mot det kriminella nätverket och får skyddad identitet, men åker fast misstänkt för bedrägerier. I pressen utmålas hon som en storbedragerska.
  Jag ångrar att jag lät någonting över huvud taget ske. Sen detaljerna är inte svart och vitt men jag har ju samtidigt någon form av ansvar.
  Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Ylva Lindgren Ljudmix: Fredrik Nilsson Programmet gjordes 2018.

  • 50 min
  Försvunna i Kalahariöknen

  Försvunna i Kalahariöknen

  Regeln i Kalahariöknen är att aldrig lämna bilen. Jenny och Helene står i det brinnande gräset och inser plötsligt att de inte har någonting kvar: inga kläder, inget vatten och ingen bil.

  SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åberg jobbar i ett biståndsprojekt i Botswana. På safari i Kalahariöknen börjar deras bil plötsligt att brinna, innan den till slut exploderar.
  Nu börjar en kamp för att överleva mot nätternas köld, dagarnas hetta och mot de vilda rovdjuren.
  Räddningen ska bli oväntad, med hjälp från högsta politiska ort och i form av en konservöppnare.
  Programmet är gjort av Anna Hammarén.
  Producent: Martin Jönsson
  Slutmix: Bengt Pettersson
  Göteborg, sommaren 2020.

  • 50 min
  De gamla och havet

  De gamla och havet

  För Claes JB Löfgren, med 30 år som utrikesreporter på SVT, blir pensionen ett tvärstopp och en identitetskris. Men en långsegling med vännen PellePia ska åter ge honom en mening med livet. Eller?

  Pensionering är en befrielse för en del, en fullständigt naturlig del av livet för andra men också ett ovälkommet tvärstopp på ett långt och intressant yrkesliv. För Claes JB Löfgren, under större delen av sitt yrkesliv utrikesreporter på Sveriges Television, utlöser den påtvingade pensionen en kris.
  Men en långa resa med segelbåten Alma och hans gamle vän PellePia Hedberg, ett förverkligande av en dröm om att segla jorden runt som börjar för nästan 50 år sedan, ska visa att livet är mer än bara arbete,
  Sökandet efter en mening med livet - efter decennier av rutiner och starka upplevelser i världens krigszoner - går över stormpiskade hav och karga kuster i Europas utkanter.
  De gamla och havet är helt och hållet Claes JB Löfgrens egen mycket personliga berättelse. PellePia Hedberg har tidigare porträtterats i P1-dokumentären Transan och jag.
  Stockholm, juni, 2020.
  Reporter: Claes JB Löfgren
  Slutmix: Nima Shams
  Producent: Håkan Engström

  • 51 min
  Sjöman saknad

  Sjöman saknad

  Kalle och Göran, två pojkar som gick till sjöss på 50-talet och inte hörde av sig förrän många år senare. Kalle ville se vad som fanns söder om Södertälje, Göran ville slippa sin pappa.

  En dokumentär om pojkar, söner, pappor och äkta män, om främmande hamnar och de stora haven.
  Ett program från 2000 Reporter: Rikke Houd Producent: Ylva Lindgren

  • 47 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
12 Ratings

12 Ratings

lord jahseek ,

Awesome

If you understand swedish...

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio