32 episodes

En podcast om ligestilling og feminisme. Vi belyser strukturer, kulturer, normer m.m. der forhindrer eller fremmer ligestilling på forskellige områder i samfundet. Episoderne består af fortællinger og samtaler om ligestilling. Se mere på https://ligestilling.nu/

Feminism - LIGESTILLING:NU Line Gessø

  • Society & Culture

En podcast om ligestilling og feminisme. Vi belyser strukturer, kulturer, normer m.m. der forhindrer eller fremmer ligestilling på forskellige områder i samfundet. Episoderne består af fortællinger og samtaler om ligestilling. Se mere på https://ligestilling.nu/

  Rugemødre - skal vi lempe lovgivningen? - en samtale med Amalie Lyngbo

  Rugemødre - skal vi lempe lovgivningen? - en samtale med Amalie Lyngbo

  Debatten om rugemødre har varet i mange år. Der har været mange borgerforslag om at gøre det lovligt at være rugemor eller endda at modtage penge for at være rugemor.
  I begyndelsen af 2022, fik et borgerforslag om medfaderskab, på rekordtid 50.000 medunderskrifter. På overfladen ligner forslaget et ligestillingsforslag, men det har skabt en debat om hvor børnene skal komme fra – en debat om rugemødre. Dette har medført en opblussen i debatten om rugemødre og hvorvidt man kan modtage betaling for at bære barnet.

  I dette afsnit taler jeg med jordemoder Amalie Lyngbo om rugemødre og hvilke hensyn vi må tage til barnet, rugemoderen og de der ønsker et barn.

  • 51 min
  Solidaritetsmarch for Ligeløn - en live demonstrations-podcast

  Solidaritetsmarch for Ligeløn - en live demonstrations-podcast

  Dansk Kvindesamfund arrangerede d. 8. august 2021 en tværfaglig solidaritetsmarch for ligeløn. Solidaritetsmarchen er et ønske om at gøre op med Tjenestemandsreformen fra 1969 der indplacerede kvinder på det offentlige arbejdsmarked lavere end mænd. Demonstrationen er samtidig midt i sygeplejerskernes lange strejke i kølvandet på overenskomstforhandlingerne fra foråret 2021. 
  Mere end 400 deltog i demonstrationen til fordel for ligeløn i de kvindedominerede f*g. 
  Der var deltagere fra mange forskellige faggrupper, pædagoger, socialrådgivere, jordemødre, sygeplejersker, murerne og mange flere. Flere organisationer var til stede Dansk Sygeplejeråd, Kvinderådet, BUPL, Kvinderådet m.fl.
  Pressen var ikke til stede.
  Podcasten er en live-optagelse og derfor er lydkvaliteten ikke optimal. Der er uddrag fra marchen, uddrag fra nogle af talerne og samtaler med demonstranter fra forskellige faggrupper og organisationer. 
  I løbet af podcasten hører man blandt andre:
  Harun Demirtas fra Dansk Kvindesamfund der har arrangeret demonstrationen.
  Tjenestemandsrap af Vibeke Kline Lange Frost del af gruppen omkring Tjenestemandstirsdage, #slutmed1969 og ligelønsbevægelsen.
  Talere fra Dansk Kvindesamfund, BUPL, Socialrådgiverforeningen, Dansk Sygeplejeråd fra SF og Enhedslisten. 
  Kristina Robins formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden
  Desuden pædagoger fra BUPL og Christa Thestrup fra BUPL Nordsjælland
  Sonny Andersen murerarbejdsmand
   Der er musik afspillet under marchen af flere kunstnere undervejs, bl.a. ABBA, Aretha Franklin m.fl.
   Der er flere podcast-episoder der omhandler ligeløn og vilkårene på det offentlige arbejdsmarked, lyt med på:
  Mandeløn, kvindeløn - hvorfor har vi ikke Ligeløn? – med Astrid Elkjær Sørensen https://ligestillingnu.buzzsprout.com/1412443/6209074-mandelon-kvindelon-hvorfor-har-vi-ikke-ligelon-med-astrid-elkjaer-sorensen
  Et feministisk opgør med den kønsopdelte lønindplacering i Tjenestemandsreformen af 1969 – med Vibeke Kline Frost https://ligestillingnu.buzzsprout.com/1412443/8135699-et-feministisk-opgor-med-den-konsopdelte-lonindplacering-i-tjenestemandsreformen-af-1969-samtale-med-vibeke-frost 
  Graviditet, fødsler og fødekultur – hvordan skaber vi en god begyndelse for familierne – med Amalie Lyngbo https://ligestillingnu.buzzsprout.com/1412443/8012200-graviditet-fodsler-og-fodekultur-hvordan-skaber-vi-en-god-begyndelse-for-familierne-med-jordemoder-amalie-lyngbo-henningsen 
  Kvindefrigørelse, Kønsforskning og Lønkommissionen – samtale med Karen Sjørup https://ligestillingnu.buzzsprout.com/1412443/8591282-kvindefrigorelse-konsforskning-og-lonkommissionen-samtale-med-karen-sjorup 
   Kvindekamp og Lønkamp i Omsorgsfagene – en samtale med pædagogernes formand Elisa Rimpler https://ligestillingnu.buzzsprout.com/1412443/8726865-kvindekamp-og-lonkamp-i-omsorgsfagene-en-samtale-med-paedagogernes-formand-elisa-rimpler 
   

  • 45 min
  Kvindevold og Kvindedrab - en live talk på Folkemødet med Mette Marie Yde fra Danner

  Kvindevold og Kvindedrab - en live talk på Folkemødet med Mette Marie Yde fra Danner

  Både i Danmark og i Europa lever kvinder i voldelige forhold, det nogle gange ender med drab. Især under Covid19 lockdown har denne vold problematik været stigende. Det er af FN blevet betegnet som en pandemi i pandemien. 
  Dette er en podcast optaget live under en talk på Folkemødet 2021 i Allinge. Den er arrangeret af Danner. I panelet er Mette Marie Yde Vicedirektør fra Danner som er ekspert på området og Line Gessø som gennem sit arbejde i den Europæiske Kvindelobby kender til den europæiske situation på området. Debatten styres af Cyrillia Sabroe.
   

  • 43 min
  Feministisk udenrigs- og udviklingspolitik - med Emma Holten fra Kvinderådet. Live fra Folkemødet

  Feministisk udenrigs- og udviklingspolitik - med Emma Holten fra Kvinderådet. Live fra Folkemødet

  Feministisk udenrigspolitik med Emma Holten fra Kvinderådet.
  - Live podcast fra Allinge havn Folkemødet 2021 transmitteret fra CISUs båd Anton.
  Feministisk udenrigs- og udviklingspolitik er til forskel fra den eksisterende, en systematisk tænkning hvor alle mennesker og grupper er lige. Det kræver at de nuværende systemer ændres. Sverige fik en feministisk udenrigspolitik allerede i 2014, Canada i 2017 og Frankrig i 2019. Flere andre lande har fulgt trop og Mexico er i øjeblikket ved at implementere en feministisk udenrigspolitik, der også dækker sikkerhedspolitik, udviklingssamarbejde, handel og diplomati. Kvinder inddrages i fredsopbygning og konflikthåndtering. Magten skal uddelegeres ved at empower lokale kræfter i krisetider. Uligheden mellem mænd og kvinder er for eksempel indbygget i samfundsforholdene. Patriarkatet er ofte indarbejdet i samfundet og det kræver et systemskifte at se anderledes på dette. For at skabe varige forandringer, skal magten gives tilbage til lokale civilsamfundsorganisationer ved at støtte det lokale organisationer i kampen for ligestilling og social retfærdighed. Den skal forankres i en lokal kontekst for at forandringerne skal blive varige.
  I feministisk udenrigspolitik bør der tænkes intersektionelt, hvor ikke kun køn tænkes ind, men også alder, geografi, socioøkonomi, kønsidentitet, religion, uddannelse m.m.
   
   

  • 36 min
  Kvindekamp og Lønkamp i Omsorgsfagene – en samtale med pædagogernes formand Elisa Rimpler

  Kvindekamp og Lønkamp i Omsorgsfagene – en samtale med pædagogernes formand Elisa Rimpler

  Det tager 750 år at får ligeløn gennem forhandlingssystemet. Vi har brug for en anden løsning der retter op på omsorgsfagenens lønefterslæb. Det er vigtigt med en samlet fagbevægelsen, med opbakning fra traditionelle mandefag - også fra det private. Lyt med når jeg taler med BUPLs formand Elisa Rimpler.

  Måske sidder pædagogerne med nøglen til ligeløn. De har en unik adgang til opdragelsen af den næste generation. Gennem normkritisk adfærd i børnehøjde, kan pædagogerne hjælpe med at næste generation ser mere nuanceret på de traditionelle kønsroller.

  • 18 min
  Folkemøde Teaser 2021

  Folkemøde Teaser 2021

  Transmission direkte fra Folkemødet i Allinge 2021. Om feministisk udenrigspolitik, kvinder og ligeløn, følgerne af Covid19 og lockdown. Vold mod kvinder er en pandemi i pandemien under lockdown.

  • 1 min

You Might Also Like

A Seat At The Table - En Podcast
Politiken
DR
24syv
DR
Politiken