13 episodes

Dit is dé podcast over de Floriade 2022 in Almere. Alle hoogte- en dieptepunten komen voorbij. Deze podcast is een co-productie van Omroep Flevoland en 1Almere.

Floriadio Omroep Flevoland en 1Almere

  • News

Dit is dé podcast over de Floriade 2022 in Almere. Alle hoogte- en dieptepunten komen voorbij. Deze podcast is een co-productie van Omroep Flevoland en 1Almere.

  #13 - Eén jaar later: hoe de Floriade ontspoorde

  #13 - Eén jaar later: hoe de Floriade ontspoorde

  Eén jaar na de opening - en zes maanden na de sluiting - van de Floriade blikken we terug. Hoe kon het evenement op financieel vlak zo rampzalig uitpakken? De gemeente Almere is er namelijk meer dan 100 miljoen euro aan gemeenschapsgeld aan kwijt geweest.

  Een team van journalisten van Omroep Flevoland en 1Almere deed afgelopen jaar onderzoek naar de Floriade met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het team sprak vele direct betrokkenen en bestudeerde meer dan duizend interne documenten. Dat schetst een beeld van wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld rond het evenement.

  Presentator Odeke de Jong spreekt met verslaggevers Richard, Schuurman, Thomas Kusters en Koen Peeters over hun bevindingen. 

  • 34 min
  #12 - Oosterwoldio

  #12 - Oosterwoldio

  Hoera! De Floriade Expo 2022 heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Na de vondst van 'een bonnetje' met extra parkeerkosten, is het verlies nu officieel boven de 100 miljoen euro gekomen. Geld dat volledig uit de zak van de gemeente komt. 

  In deze aflevering praat Odeke de Jong met Floriade-verslaggever Koen Peeters en eindredacteur en Almere-watcher Marco Penninkhof van Omroep Flevoland. Komen er nog meer vergeten bonnetjes boven water, is Oosterwold de nieuwe Floriade en waarom belt de ambassadeur van Italië met Marco?

  • 19 min
  #11 - Huwelijkse voorwaarden

  #11 - Huwelijkse voorwaarden

  De Floriade en een paviljoenbouwer stonden deze week lijnrecht tegenover elkaar bij de rechtbank. Grote kans dat de gemeente Almere en projectontwikkelaar Weerwater CV daar binnenkort ook eindigen.

  De wereldtuinbouwtentoonstelling mag dan wel voorbij zijn, de nasleep nog allerminst.

  Odeke de Jong spreekt met verslaggevers Thomas Kusters en Koen Peeters over de recente gebeurtenissen. Plus: wat voor een interessante info hebben zij allemaal voorbij zien komen in documenten die de gemeente heeft vrijgegeven? 

  • 20 min
  #10 - Drol met een strikje erom

  #10 - Drol met een strikje erom

  Het is voorbij. De Floriade Expo 2022 sloot op 9 oktober de deuren. En het miljoenenverlies is groot. Ongeveer honderd miljoen euro.

  Zo'n groot bedrag zelfs dat nauwelijks te bevatten valt hoeveel geld dat is. Odeke de Jong heeft er een mentale oppepper door nodig, Richard Schuurman blijft zoals altijd serieus en Koen Peeters zoekt naar verklaringen.

  • 20 min
  #9 - Doorlopen maar!

  #9 - Doorlopen maar!

  Eén keer betalen en vervolgens onbeperkt de Floriade mogen bezoeken. Daarvoor is de Floriade Pas in het leven geroepen. Als Flevolander kost je dat 49 euro. Deze Floriade Pas blijkt gevoelig te zijn geweest voor misbruik.

  In deze negende aflevering van Floriadio vertelt 1Almere-verslaggever Yannick van de Wouw de details. Presentator Odeke de Jong heeft weer wat op te biechten, en onderzoeksjournalist Richard Schuurman praat je bij over het prijskaartje van  het evenement. Dat alles op het moment dat de Floriade nog ongeveer één maand geopend is. 

  • 25 min
  #8 - Dure poffertjes

  #8 - Dure poffertjes

  Waarom roept een tweet over drie porties Floriade-poffertjes zo veel reacties op? En hoe zit het met de kaartjesuitverkoop die gaande is? 

  Presentator Odeke de Jong bespreekt het met verslaggever Koen Peeters en eindredacteur Marco Penninkhof. In deze achtste aflevering van Floriadio ook aandacht voor het charme-offensief van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld.

  Ook kijken we vooruit. Honderd dagen Floriade zijn achter de rug. Zo'n tachtig zijn er nog te gaan. Wat gebeurt er daarna? Snel vergeten zo lijkt het als het aan de nieuwe Almeerse coalitie ligt. Het woord Floriade komt geen één keer voor in het nieuwe coalitieakkoord.

  • 25 min

Top Podcasts In News

The New York Times
BBC World Service
NPR
FIRE
The Daily Wire
Rachel Maddow, MSNBC