
31 episodes

Forfatteren & Favoritten Forfatteren & Favoritten
-
- Arts
Forfatteren & Favoritten er en månedlig bokpodkast der en forfatter forteller litt om sine egne bøker og, aller mest, om de tre bøkene som gjorde størst inntrykk på dem da de var mellom 15 og 20 år. Vi vil høre om bøkene, om hvorfor de er så bra, hva de har betydd og hvorfor mange flere bør lese dem i dag. F&F er et samarbeid mellom Porsgrunn bibliotek og tidsskriftet Bok & bibliotek.
-
Episode 30: Helen Kaldheim
Tegneserieskaperen av Mørkalven er den 30. gjesten i Forfatteren & Favoritten. Fikk Helen Kaldheim (18) nok respekt for oljeskiftkompetansen sin? Er det latskap som gjør at hun ikke har lappen? Burde Odda-jenta bodd lenger ut i gokk? Hva het bandet hun spilte i som tenåring? Hva betydde biblioteket for mangainteressen hennes? Kostet mangainteressen henne en musikk-karriere? Hva betydde vennskapene hun fant i cosplaymiljøet? Hvor sta var egentlig Helen (15)? Hvorfor kasta hun stein på vinduet til rektor? Hva skammer hun seg mest over fra den tida? Hvor debuterte Helen som tegneserieskaper? Hvilken norsk tegneseriebauta ble hun tidlig inspirert av? Hvor begynte hun på Mørkalven? Hvilken rolle spilte en Dungeon Master i utviklingen hennes? Hvilken episk tegneseriekonkurranse ble viktig for henne? Hvordan våget hun å fargelegge sin versjon av manga? Skulle Helen gjerne hatt noen assistenter? Planlegger hun hele fortellingen på forhånd når hun lager serien sin? Hva har lese- og skrivevansker betydd for prosessen til Helen? Hvordan ble fan-fiction veien inn i Harry Potter-universet? Hvilken fanfic ble den første boka som fikk Helen til å grine? Hvorfor var Death Note så viktig for henne? Hva betydde spill- og horror-elementene i Yu-Gi-Oh!? Hvilken kvinnelig mangaskaper ble et forbilde for Helen? Hvor vanlig er det i manga med karakterer som er tjukke i huet? Slipper manga unna den moderne identitetsdebatten? Hvordan har pallen inspirert Helen Kaldheims egen serie? Hvilket element fra Alice i Eventyrland er med i Mørkalven?
Pallen:
1. Rumiko Takahashi: Ranma ½ (1-38) (1989-1992) 2. Kazuki Takahashi: Yu-gi-oh! (1-38) (1996-2004) 3. Tsugumi Ohba: Death Note (1-12) (2003-2006)
Episoden ble spilt inn under på Porsgrunn bibliotek 22.04.2023.
Programledere: Marie Sandvik og Stian Omland
Teknikk og redigering: Marcus Patai
Musikk: Halvor Nordal Strand Redaktør: Arne Olav Lunde Hageberg fra Bok & bibliotek Forfatteren & Favoritten er et samarbeid mellom tidsskriftet Bok & bibliotek og Porsgrunn bibliotek.
Helen Kaldheim (f. 1995)
Utgivelser:
Mørkalven-serien
Alene (tegneserie, 2022)
Trofeet (tegneserie, 2023)
-
Episode 29: Arne Svingen
Arne Svingen er grunnleggande ueinig med prinsippet for podkasten Forfatteren & Favoritten. For gamle bøker som han las og likte då han han var ungdom er ikkje det som passar for unge lesarar i dag, meiner han. Dette er også grunne til at han har vore forfattar på heil tid i 26 år og skrive rundt 120 bøker, mest for born og ungdom, fordi han vil gje dei oppdaterte leseopplevingar.
Men ungdomstida si på Grorud i Oslo snakkar han gjerne om, med farlege steinskred, håplause lesetips, litt Space Invaders og mykje musikk.
Programleiarar er Arne Olav Hageberg, og med seg har han den unge lesaren Marie Sandvik frå Porsgrunn som deler både musikk- og litteraturinteresse med Arne Svingen.
Og så har han eit råd til unge gutar: Fin ei god bok med ei jente i hovudrolla som fortel korleis jenter tenkar (og aller helst skriven av ein kvinneleg forfattar). Om du les den boka får du heilt sikkert kjærast i løpet av året.
Ungdomsromanar
• Karisma Gyldendal – Tiden 2002
• Frosten kom tidlig – Gyldendal 2004
• Sommeren vi kledde oss nakne – Gyldendal 2005 (skrevet m/Helene Uri)
• Svart elfenben – Damm 2005
• Dager jeg har glemt – Damm 2007 (ill.: Mikael Noguchi)
• Med egne øyne – Cappelen Damm 2010 (ill.: Christoffer Grav)
• Din vakre jævel! – Gyldendal 2012 (skrevet m/Helene Uri)
• Primitve pungdyr – Gyldendal 2014
• Man dør litt hver dag – Gyldendal 2016
• Midt i svevet – Gyldendal 2018
• Alt jeg skylder deg er juling – Gyldendal 2019
• Perfekt ondskap – Gyldendal 2020
Pallen:
1. Lars Saabye Christensen – Beatles (1984)
2. Louis Masterson (Kjell Hallbing): For en neve pesos (1970)
3. Ingvar Ambjørnsen: Hvite niggere (1986)
Episoden blei spelt inn på Drammensbiblioteket onsdag 21. juni under Kulturytring 2023.
Programleiar og redaktør: Arne Olav Hageberg
Redigering: Marcus Patai
I redaksjonen: Stian Omland og Hanne Sandvik
Musikk: Halvor Nordal Strand
Forfatteren & Favoritten er et samarbeid mellom tidsskriftet Bok & bibliotek og Porsgrunn bibliotek.
Foto: Marlene Miller Svingen -
Episode 28: Yohan Shanmugaratnam
Forfatteren av Vi puster fortsatt og Hjertet i to – Seks måneder med Karpe er den 28. gjesten i Forfatteren & Favoritten.
Hvordan er det for den voksne Yohan ikke å skjønne hva han sa som barn? Hvilket språk snakker den srilankisk-japanske familien hans hjemme? Hvorfor valgte familien å bli i Norge? Hva driver egentlig en samfunnsgeograf med? Hvordan var det å føle seg som turist i landet man er født i? Hva heter Yohan egentlig? Kunne han blitt thrash-metal-musiker? Var han skoleflink? Synes han det er stas med oppmerksomhet? Hvorfor blir Yohan skjelven av å tenke på egne sangtekster? Hvorfor ble en stil han skrev lest høyt i klasserommet? Leste han mye i ungdomstida? Hvordan var et fanbrev med på å gi livet retning? Har Yohan levd opp til farens forventninger? Hva utløste drapet på George Floyd i Yohan? Hvor var Yohan 22. juli 2011? Blir vi som samfunn bedre monumentale, grusomme hendelser? Hvordan førte en liten tekst til et viralt fenomen, og en bok om Karpe? Hvordan er det å få en laaang klem fra Karpe-gutta? Inspirerte Karpe Yohan til å tenke stort? Hvor mange av bøkene på pallen hans handler om folk med multikulturell bakgrunn? Er han spesielt glad i humor og drøye fortellinger? Kommer det skjønnlitteratur fra Yohan Shanmugaratnam? Hva betydde en plastpose med bøker for litteratursmaken hans? Hvorfor leser Yohan favoritten om og om igjen?
Pallen:
1. Paul Beatty: The White Boy Shuffle / Hvitmannsshuffle (1996) 2. Hanif Kureishi: The Buddha of Suburbia / Bydels-buddha (1990) 3. Zadie Smith: White Teeth / Hvite tenner (2000)
Episoden ble spilt inn under Norsk litteraturfestival på Lillehammer 25.05.2023.
Programleder: Stian Omland
Teknikk og redigering: Marcus Patai
Musikk: Halvor Nordal Strand Redaktør: Arne Olav Lunde Hageberg fra Bok & bibliotek
Redaksjonsmedlem: Hanne Sandvik Forfatteren & Favoritten er et samarbeid mellom tidsskriftet Bok & bibliotek og Porsgrunn bibliotek.
Yohan Shanmugaratnam (f. 1979)
Utgivelser:
Vi puster fortsatt (sakprosa, 2020)
Bruddet – Byen som ville ha Brexit (sakprosa, 2021, med Line Ørnes Søndergaard) Hjertet i to – Seks måneder med Karpe (sakprosa, 2022) -
Episode 27: Frida Nilsson (med Tyra T. Tronstad)
Den multiprisvinnende forfatteren av Apestjernen og Linnormenes land er den 27. gjesten i Forfatteren & Favoritten.
Hva brølte Tyra Tronstad? Er Frida Nilsson virkelig Kim Possible? Hvor nær var Frida å se Nirvana? Takket hun nei til en skuespillerkarriere for å skrive? Hva har Frida lært av Anton Tsjekhov? Når synes Frida det er spesielt lurt å juge? Hvordan klarte hun å slå seg til ro med sammenligningene med Astrid Lindgren? Hvorfor handler så mange av bøkene hennes om forholdet til faren? Hvorfor gjorde ikke Frida opprør som tenåring? Hva tenker hun på når hun velger navn til figurene i bøkene sine? Hva interesserer henne ved ondskap? Har vi linnormer i norsk folketro? Er Linnormenes land en bok for barn eller unge eller alle? Hvorfor synes Frida arbeiderlitteraturen er så viktig? Hvilken novelle fikk Frida til å miste munn og mæle? Har det seg sånn at vi trenger det vi ikke forstår?
Pallen:
1. Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper / Den gule tapeten (1892) 2. Jan Fridegård: Jag Lars Hård (1935) 3. Moa Martinson: Mor gifter seg (1936)
Episoden ble spilt inn under Norsk litteraturfestival på Lillehammer 25.05.2023.
Programleder: Stian Omland med Tyra Teodora Tronstad
Teknikk og redigering: Marcus Patai
Musikk: Halvor Nordal Strand Redaktør: Arne Olav Lunde Hageberg fra Bok & bibliotek
Redaksjonsmedlem: Hanne Sandvik Forfatteren & Favoritten er et samarbeid mellom tidsskriftet Bok & bibliotek og Porsgrunn bibliotek.
Frida Nilsson (f. 1979)
Utgivelser i utvalg:
Kråka og den utrolige haikesommeren (barnebok, 2004)
Hedvig-serien (barnebøker, 2005-2009)
Apestjernen (barnebok, 2005)
Jeg, Dante og millionene, (barnebok, 2008)
Ishavspirater (barne- og ungdomsroman, 2015)
Linnormenes land (barne- og ungdomsroman, 2020)
Kråka og den elleville piratsommeren (barnebok, 2021) -
Episode 26: Julia Kahrs
Den brageprisvinnende forfatteren av Familien Brattbakk er den 26. gjesten i Forfatteren & Favoritten.
Hva var «Historien om Evelyn»? Hva er fantasifag? Hvor tidlig begynte Julias interesse for kannibaler? Hvor var Julia 11. september 2001? Hvilken skrivelærer fikk Julia til å legge skiene på hylla? Hvorfor ville hun heller være alene enn å drikke? Er Julia generelt veldig treig? Eller veldig rask? Hva betydde folkehøyskolen for Julias kjærlighetsliv? Og for galskapen og fantasien? Lider Julia av Peter Pan-syndromet? I hvilken av Julias bøker kan vi lese om et psykopatisk ekorn og groteske operasjoner? Eh, hva betyr unheimlich? Skremmer hun seg selv når hun skriver? Er det kult å vinne priser? Driver Julia dank … eller er hun bare forfatter? Hva sier Noor og miniatyren om Julias erfaringer fra arbeidslivet? Burde ikke akkurat den boka bli julekalender? Er Roald Dahl relevant for forfatter-Julia? Skjønte hun alle de filosofiske referansene i tredjeplassen på pallen? Hvilken bok leste hun mens hun var budeie som tenåring? HVOR mange geiter?! Hva gir en sommerbok? Hva er Julia mest redd for? Var mora til Julia overbeskyttende? Hvorfor ble Julia tidlig komfortabel med grotesk voksenhumor? Hvorfor er hun så begeistret for krisemaksimering? Hvordan ble “garp” et adjektiv i familien til Julia? Hvordan er fantasi et tveegget sverd? Har Julia Kahrs erkjent sin egen dødelighet? Og hvordan gikk det egentlig med Bob-Kåre?
Pallen:
1. John Irving: The World According to Garp / Garps bok (overs. Per Qvale, 1978) 2. J. R. R. Tolkien: Lord of the Rings / Ringenes herre (overs. Torstein Bugge Høverstad, 1954-1955) 3. Arne Næss: Livsfilosofi - Et personlig bidrag om følelser og fornuft (1998)
Episoden ble spilt inn under Norsk litteraturfestival på Lillehammer 23.05.2023.
Programleder: Stian Omland
Teknikk og redigering: Marcus Patai
Musikk: Halvor Nordal Strand Redaktør: Arne Olav Lunde Hageberg fra Bok & bibliotek
Redaksjonsmedlem: Hanne Sandvik Forfatteren & Favoritten er et samarbeid mellom tidsskriftet Bok & bibliotek og Porsgrunn bibliotek.
Julia Kahrs (f. 1985)
Utgivelser:
Sølvrevene (barnebok, 2009)
Øst for Dunkelpiggen (barnebok, 2012)
Billie Ve (ungdomsroman, 2014)
Gresshoppens sang (ungdomsroman, 2019)
Familien Brattbakk (ungdomsroman, 2022)
Noor og miniatyren (ungdomsroman, 2023) -
Episode 25: Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentanten og forfatteren av Mamma er trygda er den 25. gjesten i Forfatteren & Favoritten.
Hvor mange timer tok det fra Mímir avsluttet vgs til flytting til Oslo? Når fikk han hår på brystet og hvorfor er det viktig? Hvem var datidens Trump og hvorfor syntes Mímir han var en idiot? Hvordan ble det kulehull i skoleveggen der han gikk? Hvorfor gikk han med shorts til jul? Hvorfor var mandagene mer minneverdige enn fredagene på vgs? Hva angrer han mest på at han ikke gjorde etter skoletida? Fikk Mímir venner av å si at han var frankofil? Er det å være stortingsrepresentant som alle andre jobber? Var Mímir muligens litt pretensiøs som ung? Hvem er egentlig white trash i Norge? Hvorfor måtte Mímir bli voksen veldig fort? Hvilken kjempeløye, hyperlokal bok ble en nasjonal suksess? Hvordan ble en støvsuger verdens verste masseødeleggelsesvåpen? Hvilken bok var det som ga Mímir intellektuell orgasme? Hadde han blitt stortingsrepresentant uten den boka?
Pallen:
1. Karl Marx og Friedrich Engels – Det kommunistiske manifest (1848) 2. Graham Greene – Our Man in Havana / Vår mann i Havana (1958, overs. Peter Magnus, 1959) 3. Tore Renberg – Mannen som elsket Yngve (2003)
Episoden ble spilt inn på Porsgrunn bibliotek 23.03.2023.
Programleder: Stian Omland
Teknikk og redigering: Marcus Patai
Musikk: Halvor Nordal Strand Redaktør: Arne Olav Lunde Hageberg fra Bok & bibliotek
Redaksjonsmedlem: Hanne Sandvik Forfatteren & Favoritten er et samarbeid mellom tidsskriftet Bok & bibliotek og Porsgrunn bibliotek.
Mímir Kristjánsson (f. 1986)
Utvalgte utgivelser:
De superrike (sakprosa, voksen, 2011) Vestkanttroll: En røverroman (Roman, satire, voksen, 2016) Hva ville Gerhardsen gjort? (sakprosa, voksen, 2018) Mamma er trygda (sakprosa, voksen, 2019) Tranmæls metode (sakprosa, voksen, 2020)
Jon Michelet: En folkets helt (Biografi, voksen, 2021)