62 episodes

Podcast by Fotosidan Poddradio

Fotosidan Poddradio Fotosidan Poddradio

  • Arts

Podcast by Fotosidan Poddradio

  #133 – Nikon Z8, AI-teknik och SPAD-sensorer

  #133 – Nikon Z8, AI-teknik och SPAD-sensorer

  Magnus och Martin snackar om de senaste tekniknyheterna, om Årets kamera Nikon Z8 samt om AI-teknik i kameror och SPAD-sensorer som kan se klart i mörkret.

  Har nya kameror verkligen Artificiell Intelligens, eller är det bara ett buzzword i marknadsföringen? Martin reder ut vad som är sant och inte kring AI i kameror.

  SPAD är en sensorteknik som Canon använder i den nya kameran MS-500 istället för CMOS-teknik. Vi förklarar hur SPAD revolutionerar förmågan att fotografera i svagt ljus.

  https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/canon-ms-500-ser-skarpt-i.htm

  Duon pratar sig också varma om Nikon Z8 som Magnus nyligen testat och som EISA utsett till Årets kamera 2023-2024.

  https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-testar/test-nikon-z8-kameran-som-kan.htm
  https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/arets-basta-fotoprodukter-2023-2024-utsedda.htm

  • 1 hr 16 min
  #132 - Färghantering för Video (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  #132 - Färghantering för Video (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  #132 - Färghantering för Video

  Är du fotograf eller bildbehandlare och känner dig osäker på hur du ska kunna överföra din kunskap för att arbeta med video? I detta avsnitt pratar vi färghantering för video med Mats Andrén.

  DaVinci Resolve är ett allt mer populärt val för den som arbetar med film, ett program som är ansett som det bästa verktyget för färgställning av film (color grading). Resolve fungerar för hela produktionsflödet, från import och klippning av video till grading och leverans. Dessutom är basversionen gratis!

  Men vilken typ av bildskärm behövs för att producera videomaterial professionellt? Och hur ska den kalibreras? Varför finns det så många filformat för video och hur fungerar färghantering för rörlig bild? Och varför visar olika skärmar helt olika resultat ? I detta avsnitt träffar vi Mats Andrén som utbildar i klippning och grading. Han gör sitt bästa för att förklara hur allt hänger ihop.

  I podden tipsar Mats om tre Youtube-kanaler som erbjuder matnyttig information till den som vill lära sig mer om filmklippning och color grading:

  • MrAlexTech publicerar tips & tricks och erbjuder användbara plugins: https://www.youtube.com/@MrAlexTech
  • Team 2 Films har en pedagogisk kanal som förklarar bra : https://www.youtube.com/@team2films
  • Cullen Kelly går mer på djupet med tips om color grading: https://www.youtube.com/@CullenKelly

  Mats Andréns Youtube-kanal Resolve på svenska hittar du här:
  https://www.youtube.com/@ResolvepaSvenska

  Fotosidan anordnar en kurs i color grading i Davinci Resolve med Mats Andrén som kursledare. Läs mer och anmäl dig på
  https://www.fotosidan.se/akademi.

  Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.

  • 1 hr 6 min
  #131 - Om att finansiera sina projekt (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  #131 - Om att finansiera sina projekt (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  Fotosidan Poddradio Avsnitt #131 - Om att finansiera sina projekt – med  Staffan Widstrand

  ”Have fun, work hard, make a difference”. Orden är Staffan Widstrands, det är så han byggt upp sin verksamhet som fotograf.

  Under en resa träffade jag Staffan, prisbelönt fotograf och författare som med sitt fotografiska värv lyfter fram världens naturarv. Allt för att inspirera till att skydda och ta hand om djur och natur. Hans projekt, hans driv och förmåga att tänka affärsmässigt fascinerade mig. Att han kan leva sin dröm som naturfotograf är ingen slump, och i den här podden ger han sina bästa råd till dig som vill kunna göra dina egna projekt och dessutom tjäna pengar på dem.

  Hur planerar man sina projekt? Hur hittar man finansiering? Hur tänker en bildköpare? Och varför är det bättre att jobba tillsammans än att flyga solo?

  Staffan Widstrand har varit med och startat flera stora medieprojekt för naturskydd, som ”Wild Wonders of Europe”, ”Wild Wonders of China” och ”Rewilding Europe”. Staffan har publicerat en mängd böcker och fotoutställningar och är delägare och aktiv som guide för Wild Nature Fotoresor.

  Du hittar Staffan på Instagram: : https://www.instagram.com/staffanwidstrand/
  eller via webben: https://www.staffanwidstrand.se/


  Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.

  Foto: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com

  • 1 hr 31 min
  #130 - Att jobba effektivt med produktfoto(i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  #130 - Att jobba effektivt med produktfoto(i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  E-handelsboomen är ett faktum och det finns ett stort behov av bilder för e-handelsplattformarna. Men hur sätter man upp ett effektivt flöde för att kunna leverera produktbilder av hög kvalitet?

  Under pandemin ökade e-handeln med 40% och en stor del av vår shopping har kanske flyttat ut på nätet för gott. Men för att onlineköp ska fungera bra för både säljare och köpare krävs att produktbilder är beskrivande, välliknande och uppfyller beställarens tekniska krav.

  Produktbilder, c-combilder, e-handelsbilder – kärt barn har många namn men det handlar oftast om frilagda bilder mot vitt eller med genomskinlighet, med eller utan skugga. Kanske ska hundratalet sådana bilder produceras per dag, dessutom ska kläder steamas, produkter putsas och retuscheras och färger stämmas av. För att en fotograf ska bli framgångsrik i att arbeta med den här typen av bilder krävs kunskap, erfarenhet och noggrannhet.

  Justin Rubin är fotograf på Retuscheriet, en retuschbyrå och bildverkstad som sedan tio år varit framgångsrik inom produkt- och reklamfoto. I podden ger Justin sina bästa tips om hur du kan lägga upp arbetet med produktbilder för att vara effektiv och kunna leverera kvalitet.

  Justin Rubin och Retuscheriet hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/justinrubinphotography och https://www.instagram.com/retuscheriet/
  Eller via webben: https://justinrubin.se/ och https://retuscheriet.se/

  Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.

  • 59 min
  #129 Formatkriget – måste man ha fullformat?

  #129 Formatkriget – måste man ha fullformat?

  Fotosidans tre teknikredaktörer Martin Agfors, Sara Arnald och Magnus Fröderberg snackar om kameranyheter och olika sensorformat. Några av frågorna som besvaras är: Vad är grejen med digitalt mellanformat? Hur ser framtiden ut för Micro Four Thirds? Behöver man uppdatera till fullformat?

  • 2 hr 9 min
  #128 - Att skapa plats för egna berättelser (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  #128 - Att skapa plats för egna berättelser (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

  ”Det är konstigt hur en cykeltur gör att man fattar hur man ska skapa”

  Frilansfotografen Jessica Segerberg är mitt i processen att skifta fokus till att arbeta med egna projekt och berättelser. Resan mot den dokumentära bilden började som skrivande ungdomsjournalist och tog vägen genom Nordens Fotoskola till över tio år av uppdragsfotografering åt tidningar, magasin och organisationer.

  2022 erhöll Jessica Segerberg Svenska Fotografers Förbunds rese- och utbildningsstipendium för att i text och bild kunna fortsätta arbetet med att söka sina rötter. I projekt som ”Tumba till Tromsö” och det pågående ”Tienhaara” porträtterar Jessica människor längs sin väg.

  Hur kan en fysisk utmaning på cykel främja det enga skapandet och hur blir man egentligen av med sina kreativa blockeringar? I detta avsnitt reser Sara Arnald till Jessicas ateljé i Gnesta för ett samtal om kreativitet, att hitta sin egen röst och hur man egentligen bäst närmar sig människor för att fotografera dem.

  Jessica Segerberg hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/jsegerberg och på https://www.jessicasegerberg.com/

  Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.

  • 56 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Snap Judgment
Roman Mars
Beanstack
Rusty Quill

You Might Also Like

Acast - Fritte Fritzson
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Anekdot
Sveriges Radio
Acast