14 episodes

Freelance Fridays Podcast brengt gesprekken en interviews die voor freelancers en zzp'ers interessant zijn. De podcast van een Amsterdams freelancersnetwerk.

Freelance Fridays Podcast Freelance Fridays | Bart van Maanen

  • Business

Freelance Fridays Podcast brengt gesprekken en interviews die voor freelancers en zzp'ers interessant zijn. De podcast van een Amsterdams freelancersnetwerk.

  Vrijwilligerswerk voor freelancers

  Vrijwilligerswerk voor freelancers

  In Nederland wordt veel aan vrijwilligerswerk gedaan. Zonder dat werk zou ‘gansch het raderwerk’ in Nederland stilvallen. Bij De Nieuwe Gevers zijn ze bezig om onder andere freelancers met een skill te koppelen aan bijvoorbeeld ideële organisaties die wel verschil willen maken, maar bijvoorbeeld even geen geld hebben.

  Hoe doen ze dat? Wat is de motivatie van deze vrijwilligers om dat te doen? Wat is de motivatie van de organisatie en van onze gast Anabel Pieren om hieraan mee te werken?

  Ook Roberto Decock (recruitment consultant en lid van ons redactieteam) praat mee. Hij heeft als vrijwilliger en als coördinator van projecten geholpen bij NL Cares, waar ze dit goede werk net weer even anders organiseren.

  Opvallend tussen de verhalen is dat ook veel jongeren bereid blijken te zijn vrijwillig wat te doen. Wat anders is, is de flexibele manier waarop het vrijwilligerswerk wordt aangeboden. Luister maar hoe!

  Verder de column van Roos Woters van de Werkvereniging - https://www.werkvereniging.nl/


  Presentatie en techniek: Bart van Maanen & Studio Klankplank - https://klankplank.nl/

  Vrijwilligerswerk
  De Nieuwe Gevers - https://denieuwegevers.nl/
  NL Cares - https://nlcares.nl/nl/

  Sponsors
  Pakhuis de Zwijger - https://dezwijger.nl/
  ManagedWPHosting - https://www.managedwphosting.nl/  "Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil." - slogan ten tijde van de spoorwegstaking uit 1903

  • 46 min
  Community met een Q

  Community met een Q

  Deze avond was Kiki Calis de hoofdgast van de podcast. Samen met Kim Trotz is zij de oprichter van Qommunity. Ze willen van freelancen de leukste  beroepsvorm van de wereld maken. Met de vrijheid en zelfstandigheid die  het freelancen in hun ogen zo aantrekkelijk maakt, hebben ze ook  aandacht voor verbinding en zekerheid. Op 8 december hebben zij een (deels online) spetterend Eindejaarsfestival.

  In de rubriek In de Roos belicht aanjager Roos Wouters van de Werkvereniging een opmerkelijke kwestie uit haar dagelijks werk.

  En we openen met een kort gesprek met Anouschka Scholten over de serie inleidende, praktische workshops over tools voor freelancers. Ditmaal gaat zij ons  inwijden in de diepe liefde die ze voelt voor Notion, een veelzijdige digitale werkplaats. 

  Presentatie: Bart van Maanen
  Techniek en productie: Amir Bar en Studio Klankplank

  • 31 min
  Lekker werken

  Lekker werken

  Te gast zijn Francis Liem, industrieel ontwerper die met haar zus een tekenstudio startte, en podcastmakers Frida Boeke. Lekker werken is voor beiden cruciaal.

  Francis liet ons op een laagdrempelige manier kennis maken met zakelijk tekenen en visueel denken. Voor haar workshop hoef je geen Rembrandt te zijn. De methode die zij en haar zus Brigitte hebben ontwikkeld voor Studio Limon, gaat juist uit van simpele tekeningen. 

  Door te tekenen kun je een pitch maken, een gesprek bedenken, visuals maken voor een presentatie, een stappenplan voor een project, een idee voor een nieuw product … noem maar op.

  Samen met Tjerk Jansen en Victor van Bindsbergen presenteert Frida Boeke sinds mei dit jaar de podcast Lekker gewerkt. Daar komen onderwerpen langs als liefde op het werk, salarisgesprekken, bedrijfsculturen en wel of geen carrièreswitch maken.

  Dat laatste heeft Frida zelf ondervonden en gedaan, omdat ze na zes jaar aan een internationale marketing carrière te hebben gewerkt er achter kwam dat er meer is. Meer dan het beklimmen van een corporate ladder. 

  Ga naar Studio Limon » 

  Meer over de podcast Lekker gewerkt » 

  Bezoek Freelance Fridays »

  Presentatie: Bart van Maanen
  Techniek: Amir Bar, Studio Klankplank en Pakhuis de Zwijger
  Verder dank aan: Joris Baas en Roos Wouters (Werkvereniging)  Vind je dit leuk? Laat een review achter op iTunes of Spotify, deel ons op de socials! Vinden wij weer leuk.

  • 40 min
  Iedereen verdient een eerlijk, sociaal stelsel

  Iedereen verdient een eerlijk, sociaal stelsel

  De arbeidsmarkt in Nederland is kapot. Daarom pleit de Werkvereniging  voor een individueel, op de werkenden gericht sociaal stelsel dat  eerlijker is en werkgevers van administratieve lasten kan bevrijden. Met oprichter, aanjager en directeur Roos Wouters gaan we uitgebreid in gesprek. 

  Momenteel heeft de arbeidsmarkt grote problemen. Overal zijn mensen tekort of worden potentiële werkenden niet juist ingezet (denk ook aan  leeftijdsdiscriminatie). Ondanks dat we al 20 jaar weten dat de  demografische ontwikkelingen zouden gaan zorgen voor tekorten (vooral in  de techniek, zorg en het onderwijs), heeft de politiek nagelaten daar  voldoende wat aan te doen.

  Het sociaal stelsel en het polderoverleg dat erbij hoort, moet anders worden ingericht, stelt de Werkvereniging die  alle Modern Werkenden een stem wil geven. Dat kan op individuele basis, ook praktisch door internet en techniek ondersteund worden. Dat gaat om zzp'ers, zelfstandigen en ook over flexwerkers.

  De flexibilisering van de arbeidsmarkt aan de ene kant  doorgeschoten en aan de andere kant gewenst, zowel door werkenden als  werkgevers. Maar het huidige systeem lijkt steeds het uitgangspunt te  blijven, terwijl daarmee zzp’ers en flexwerkers aan hun lot worden  overgelaten. Ook de traditionele vakbonden laten het afweten, hoewel de Kunstenbond in navolging van de Werkvereniging eveneens de staat wil aanklagen met een zaak van ongelijke behandeling met steun tijdens de coronapandemie.

  De Werkvereniging vertegenwoordigd dus best veel mensen en heeft de ambitie om een zitting te nemen in de Sociaal Economische Raad (SER). 

  Presentatie: Bart van Maanen
  Techniek: Amir Bar en Studio Klankplank
  Meer over ons en onze activiteiten is te vinden op freelancefridays .nl 

   

  • 1 hr
  Zelf schrijver worden

  Zelf schrijver worden

  In podcast nummer 10 onderzoeken we de vraag hoe je zelf een boek kan schrijven. Waar moet je op letten? Wat betekent het voor je werk en leven? Te gast zijn hotelier en schrijver Esther Shaya en journalist en docent Rineke van Houten.

  Wel hebben we eerder aandacht besteed aan het zelf uitgeven van boeken. Een voordeel die dat kan hebben, is namelijk dat je gezien gaat worden als expert. Maar dan moet je wel een onderwerp en tijd en energie om dat tot een goed einde te brengen.

  Esther Shaya schreef samen met Frank Hemminga een boek Wacht maar – Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel. Zij was de directrice van de gevorderde crèche aan de Plantage Middenlaan, tegenover de Hollandsche Schouwburg, tijdens de bezetting. Shaya schrijft over de vooroorlogse Joodse geschiedenis.

  In de podcast gaan we in op Dichter van de droge naald (2017), de biografie van beeldend kunstenaar en dichter Frank Lodeizen die Rineke van Houten schreef. Natuurlijk gaan we in op de lessen die zij heeft getrokken uit het werk daaraan. De vorm van de biografie, dicht op de huid van Lodeizen, kreeg lof toegezwaaid, maar ook kritiek van wat ze ‘de biografie-politie’ noemt.  Wacht maar – Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel verscheen bij Amphora Books
  Dichter van de droge naald verscheen bij De Arbeiderspers

  Meer over de podcast op onze website >>

  Interview en montage: Bart van Maanen | Studio Klankplank
  Opnametechniek: Amir Bar
  Foto's: Joris Baas

  • 45 min
  Gesjacher, veerkracht en creativiteit typeren de culturele sector

  Gesjacher, veerkracht en creativiteit typeren de culturele sector

  Een directeur die zich een ‘culturele hangjongere’ noemt, een klassiek zangeres die in de tuin van het verzorgingshuis opera brengt, een muzikale ode aan restauranthouders en een veelzijdige singer/songwriter  over de soms bizarre praktijk van optreden in Nederland. Allemaal in één  podcast.

  Eindelijk hebben we Mocca-directeur Peggy Brandon voor de microfoon kunnen spreken over haar kenniscentrum voor cultuuronderwijs, waar ze ons een ruimte bood om onze podcast op te nemen. In aflevering 9 is ze dan eindelijk zelf te horen, omdat ze de culturele sector goed kent.

  Daarnaast spreken we met alt/mezzosopraan Marianne Selleger, helaas niet in het gezamenlijke gesprek, want er moet weer opgetreden en  gerepeteerd worden nu het weer kan. Zij vertelt over haar avonturen bij  verzorgingshuizen en Zoomen als zangdocent en koordirigent. Binnenkort is ze te horen met het Pergolesi Ensemble met diens hartverscheurende Stabat Mater.

  Gelukkig waren Beatrice van der Poel en Abel de Lange wel in de gelegenheid langs te komen en een nummer te spelen dat we mooi hebben opgenomen. Onze geluidsman Amir Bar heeft dat gelukkig vaker gedaan. Abel speelt zijn eigen nummer Down At The Cottage, Beatrice zingt Laat me niet alleen (Jacques Brel in vertaling van Ernst van Altena)

  Beide muzikanten hebben kritiek op de gang van zaken in de culturele sector en hun wereld van zaaltjes en optredens. Corona heeft gezorgd voor afgehaakte startende muzikanten,  omgeschoolde technici die verloren zijn voor het werk (schrale beloning). Behalve vele malen uitstel van optredens moest er ook gesjachert worden met theaters door onvolledige zaalbezetting. En de sector heeft natuurlijk langdurig op zijn donder gehad door bezuinigingen van de kabinetten Rutte en met name dat met Halve Zoolstra (die van de datsja van Poetin, ja).

  Meer over Freelance Fridays en de podcast >>

  Interview en montage: Bart van Maanen | Studio Klankplank
  Opnametechniek: Amir Bar
  Foto's: Joris Baas

  • 1 hr 5 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
NerdWallet Personal Finance
Her First $100K
Money News Network
Dan Fleyshman
NPR