12 episodes

Vi cyklar 80 mil för fler och bättre LSS-boenden. Längst vägen intervjuar vi personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan. Följ vår podcast här!

Funktionshinderbanan Funktionshinderbanan

  • Society & Culture

Vi cyklar 80 mil för fler och bättre LSS-boenden. Längst vägen intervjuar vi personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan. Följ vår podcast här!

  Avsnitt 12: Back to LSS-basics med Bo Hejlskov Elvén

  Avsnitt 12: Back to LSS-basics med Bo Hejlskov Elvén

  ”Det är ett klassiskt problem. Sjukvården funkar bättre utan patienter. Skolan funkar bättre utan elever - då kan vi jobba som vi vill. Men då blir organisationens behov i centrum. Det är ett vanligt misstag. Personens behov måste alltid vara i centrum. ”

  I detta bonusavsnitt har vi bjudit i psykologen och författaren Bo Hejlskov Elvén till ett samtal där vi grottar ner oss i LSS-lagen och LSS-utredningen. Hur ser vi till att det är kvalitet på alla insatser? Bo föreslår en nyckelperson som ansvarar för att mänskliga rättigheter upprätthålls inom LSS-arbetet i kommunen. Vi diskuterar även assistans, barn med särskilda behov och framtida planer för Funktionshinderbanan.

  • 31 min
  Avsnitt 11: Funkkonsulten

  Avsnitt 11: Funkkonsulten

  ”Det är jättemycket att tänka på, och det är viktigt att man tänker, så att man inte bara gör som man har gjort klassiskt sätt och som traditionen bjuder.”

  I detta avsnitt träffar vi Annelie Karlsson som är Funkkonsult, specialpedagog, föreläsare och handledare. Vi pratar med henne om det lågaffektiva förhållningssättet, vad man ska tänka på i den fysiska miljön på ett boende eller i en skola och om #Rörinteminkeps.

  • 14 min
  Avsnitt 10: Ge makten vidare

  Avsnitt 10: Ge makten vidare

  ”Det är billigare att betala böter, om man ska vara lite elak, än att bygga en gruppbostad”

  I Uppsala träffade vi Pia och Bosse som är med i ett FUB-projekt som heter Ge makten vidare. De jobbar med frågor i olika arbetsgrupper, med målet att skapa mer delaktighet och ge mer makt åt personer med funktionsvariationer.

  För er som inte riktigt får ihop detta rent geografiskt; ja, detta avsnittet är fördröjt pga tekniskt strul. Egentligen skulle Ge makten vidare komma som avsnitt 3. Men den som väntar på någon gott… ;)

  • 23 min
  Avsnitt 9: Nyinflyttad

  Avsnitt 9: Nyinflyttad

  ”Det kändes bra att flytta hemifrån, lite spänt på sätt och vis, men det har funkat bra.”

  Hur är det att vara nyinflyttad på ett LSS-boende? Att flytta hemifrån för första gången? Det pratar vi med Joel om, som bor på ett nyöppnat boende i Trollhättan.
  I avsnittet hör vi även Sami och Sofia som berättar hur det gick till att renovera och göra boendet klart för Joel och de andra.

  • 14 min
  Avsnitt 8: Ett gott exempel

  Avsnitt 8: Ett gott exempel

  ”Det är väl självklart att man ska få vara med och påverka? Det står ju i lagen”

  Tyvärr är det inte så överallt. Men i Vänersborg har vi ett gott exempel! I detta avsnittet träffar vi bland annat Kerstin på FUB, men framförallt Gunilla, Daniel, Agge och Robban som är aktiva i FUBs Klippansektion. De har möten med kommunen fyra gånger om året där de diskuterar frågor som medlemmarna tycker är viktiga. Det kan vara allt från resor och aktiviteter till egna brevlådor. Ett väldigt enkelt och bra sätt för kommunen att få direkt input från de som berörs. Något fler borde ta efter, tycker vi.

  Ett extra tack till Sten.

  • 17 min
  Avsnitt 7: Prata utan prat

  Avsnitt 7: Prata utan prat

  ”De andra eleverna på skolan tycker att det är intressant. De brukar reflektera över att det kan drabba en själv. Jag kan ju bli påkörd på vägen hem, förlora mitt tal i en sjukdom eller av andra orsaker. Då kan jag också behöva ett annat sätt att kommunicera. Det är bra kunskap för alla.”

  Jessica Eriksson är kommunikationspedagog och i det här avsnittet lär vi oss om AKK (Alternativ och kompletterande kommunikation) som tex pictogram, bliss och tecken, men även taktila hjälpmedel och ljudknappar. Hon berättar hur de jobbat på en skola i Karlstad för att alla ska kunna kommunicera oavsett om man har talarspråk eller inte.

  • 23 min

Top Podcasts In Society & Culture

iHeartPodcasts
iHeartPodcasts
Crystal Renee Hayslett
CNN
Woman Evolve with Sarah Jakes Roberts
Spotify Studios