5 episodes

Hemslöjdens historia är en porträttpodd om personer verksamma inom hemslöjdsområdet.

Hemslöjdens historia Mia Lindgren, Elina Holmgren, Elin Thomasson

  • History

Hemslöjdens historia är en porträttpodd om personer verksamma inom hemslöjdsområdet.

  Katarina Ågren

  Katarina Ågren

  I säsongens sista avsnitt åker Elin och Elina till Stockholm för att prata med Katarina Ågren som tidigare varit chefredaktör för tidskriften Hemslöjden och etnolog på Västerbottens museum. Hon kan också betitla sig hedersdoktor vid Umeå universitet.

  Vi pratar om etnologiska fältarbeten i älvdalar inför vattenkraftutbyggnad, om tillkrånglade slöjdsouvenirer på 60-talet, om snöbollseffekten vid populariseringen av tovning och mycket annat. Håll till godo!

  • 1 hr 3 min
  Lilli Zickerman med Alf Johansson

  Lilli Zickerman med Alf Johansson

  Elina och Mia åker hem till Alf Johansson för att prata om Lilli Zickerman som är en av de stora hemslöjdsideologerna.
  Vi pratar om vilken värld hon kom ifrån, hennes familjerelationer och Alf delar med sig av spännande uppgifter från SHR’s konstituerande möte 1912.

  Alf Johansson har gett ut flera häften om Lilli Zickerman med tonvikt på hennes tid i Skaraborg.

  Trevlig lyssning!

  • 1 hr 1 min
  Stina Rodenstam med Rose Ericsson

  Stina Rodenstam med Rose Ericsson

  Mia och Elin beger sig till Gävle för att träffa Rose Ericsson och prata om Stina Rodenstam som var en av grundarna till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund och Sveriges första hemslöjdskonsulent. Vi funderar över om hon var den supermänniska som hon beskrivs som eller bara en typisk människa för sin tid.

  Vi pratar också om vilken samhällsklass som gynnades av hemslöjdsrörelsens själv till självhjälp och får genom Rose Ericssons avhandling Retorik och praktik från 2018 en och

  • 53 min
  Gunilla Lundahl

  Gunilla Lundahl

  I första avsnittet träffar Mia och Elin Gunilla Lundahl, författare och skribent som har suttit i styrelsen för Föreningen för Svensk Hemslöjd.

  Vi pratar om kapitalism, 1990-talets uppvaknade intresset för hemslöjdsforskning och om det är symboliskt eller inte att tälja en pinne.

  • 1 hr
  Trailer

  Trailer

  Välkommen till trailern av Hemslöjdens historia där Mia, Elin och Elina berättar om podden och oss själva. Vi funderar över om en endera är med eller inte med i hemslöjdsrörelsen och ger ledtrådar till vilka vi kommer att intervjua i de kommande avsnitten. 

  På Instagram hittar du oss på @hemslojdens_historia

  Lyssna nu!

  • 14 min

Top Podcasts In History

Listeners Also Subscribed To