43 episodes

Het Redelijke Midden is een linkse politieke podcast die de opmars van democratievijandig rechts van bijtend commentaar voorziet en ondertussen het Overton-window een meter of twee naar links poogt te verplaatsen. Met Farah Bazzi, Pim van den Berg, Thijs Kleinpaste, Annelot Prins en Jaap Stronks.

Het Redelijke Midden Het Redelijke Midden Media

  • News
  • 5.0 • 2 Ratings

Het Redelijke Midden is een linkse politieke podcast die de opmars van democratievijandig rechts van bijtend commentaar voorziet en ondertussen het Overton-window een meter of twee naar links poogt te verplaatsen. Met Farah Bazzi, Pim van den Berg, Thijs Kleinpaste, Annelot Prins en Jaap Stronks.

  41: De kunst van Quinsy, or: How I Learned To Stop Worrying And Love Het Gele Trainingspak

  41: De kunst van Quinsy, or: How I Learned To Stop Worrying And Love Het Gele Trainingspak

  Bon bini, lieve luisteraar. Wat zegt Jesse Klavers gele trainingspak over onze opvattingen over politiek, Nederland en wie er deel van mogen uitmaken? Kunstenaar en activist Quinsy Gario grijpt je in deze aflevering bij de hand en voert je langs de vele manieren waarop we ons idee van 'Nederland' opbouwen en opdringen aan iedereen die er wel of geen deel van uitmaakt.


  Gario Notes:  Jesses trinna

  The Jakarta Method van Vincent Bevins

  Quinsy Gario IDENTITIES Exhibition, Decolonial Remembering: https://www.wereldmuseum.nl/en/quinsy-gario & https://www.areweeurope.com/stories/quinsy-gario

  Michael Rakowitz vertelt in deze korte docu over zijn project "The invisible Enemy Should Not Exist". Middels zijn project geeft Rakowitz een nieuwe identiteit aan kunstwerken die gestolen zijn uit het Nationale Museum van Irak na de VS invasie in 2003 en die door IS werden vernietigd. Een mooi project dat gesprekken over trauma, kolonialisme, kunst, verlies en identiteit aanwakkert.

  Lees hier Edward Saïds Culture and Imperialism

  Lees hier Gloria Wekkers White Innocence

  • 1 hr 17 min
  40: Lullen over Lula, Duiden van Dilma

  40: Lullen over Lula, Duiden van Dilma

  Heeft links nog een toekomst in Brazilië? Na zijn vrijspraak van beschuldigingen van corruptie maakt Lula, de voormalig president en leider van de Arbeiderspartij (PT), een grote kans om de verkiezingen volgend jaar te winnen. In deze aflevering vertellen experts Marieke Riethof en Mirko van Pampus over het grote corruptieschandaal 'Lava Jato' ("Operation Car Wash"), volgens sommigen een poging door Braziliaans rechts om links in de kiem te smoren, de opkomst en verval van de Arbeiderspartij (PT) en diens leiders Lula en Dilma, het rechts populisme van Bolsonaro en het uitzicht op een nieuwe opleving van links in Brazilië en heel Latijns Amerika.


  Gilberto's Notes  Kijk deze mooie docu over het leven van de Marxistische historicus Eric Hobsbawm.
  In The Edge of Democracy reflecteert een Braziliaanse activist terug op haar leven en toont ze de transformatie die zowel zij als haar land Brazilië hebben doorgemaakt. De focus van de docu ligt vooral op de afzettingsprocedure tegen de linkse politica en voormalig president Dilma Rousseff. De docu is op Netflix te zien.
  Brazilianen maken ook mooie, weirde Westerns. De film Bacurau legt de complexe politieke en sociale verhoudingen in het land op een briljante wijze bloot.

  • 1 hr 10 min
  39: Kringgesprek

  39: Kringgesprek

  Hoe ziet Pims ideale samenleving er uit? Voor wie ging Farah op haar negende in hongerstaking? Wat moet Annelot doen met 50-80 wilde Berlijnse zwijnen? Onze diepste, meest duistere geheimen komen aan het licht in deze aflevering waar we pikante vragen van luisteraars beantwoorden.


  Velcro Crows:  De essaybundel en twitter van Emily Nussbaum, tv-recensent voor de New Yorker
  Awkwafina geeft een rondleiding door haar auto in Awkwafina is Nora from Queens
  Laila Lalami's The Moor's Account, het verhaal van de Narvaez expeditie verteld vanuit het perspectief van de tot slaaf-gemaakte Estebanico
  Jason Segel zingt [Dracula's Lament](Jason Segel zingt Dracula's Lament)
  Nooit een slecht moment om nog eens op te frissen: Wit Huiswerk
  Antiracisme in de praktijk brengen
  De webpagina van Annelots muziektip Alicia Phoebe Lou
  Javier Bardem (tong-uit-mond-parelende-zweetdruppels-emoji) in Biutiful
  Dissent Magazine over Cold War liberalism, een tweeluik: it was bad v. it was good, actually

  • 1 hr 5 min
  Bonus: de valse beloftes van Bitcoin

  Bonus: de valse beloftes van Bitcoin

  In dit extraatje gaat econoom Marijn Bolhuis dieper in op het imago dat Bitcoin ons onafhankelijk en vrij zou kunnen maken. Het tegendeel is waar: crypto-valuta als Bitcoin zijn een manier om de rijken nog rijker te maken, terwijl de verder samenleving achterblijft met de rotzooi. Hetzelfde emancipatie-sprookje kleeft aan de prijsstijging van Gamestop-aandelen eerder dit jaar.


  Flown Stoats:  Meer in The Atlantic over wat er nou gebeurde rond het hele Gamestop-debacle.
  Er wordt wereldwijd meer stroom gestoken in het mijnen van crypto-valuta dan bijvoorbeeld heel Nederland gebruikt, schrijft o.a. de BBC.

  • 21 min
  37: Why the Dutch left lost the vote

  37: Why the Dutch left lost the vote

  The latest Dutch parliamentary election turned out to be an upsetting victory for the far right, while the Dutch left took a beating. Just this once we made an episode in English, to shed some light on last week’s election results and what it says about the Dutch political landscape in general. It’s time to drop our false (self-)image as a thoroughly progressive country.


  Show Goats  Prof. dr. Gloria Wekker's enlightening book about the foundational racism in Dutch culture, White Innocence.
  Dutch blog Stuk Rood Vlees calculated the disparity of media attention between male and female candidates (in Dutch).
  In this article, Cas Mudde analyzes what happened to the Dutch left.
  Merijn Oudenampsen does the same here.
  For an outsider's perspective listen to the The Guardian podcast on our elections.
  Joost de Vries wrote an article on Thierry Baudet for The Guardian.
  Enjoy this piece on the Black-led BIJ1 Party: the last hope for Leftists in the Netherlands:
  Jouke Huijzer wrote about the meaning of Mark Rutte.
  Suzanne van Geuns, previously a guest on our podcast, wrote on the Dutch investment in whiteness.
  TL;DR: a tweet that answers all possible questions you might have about Dutch politics https://twitter.com/CasMudde/status/1372182715366248452

  • 44 min
  36: 2.7 Geldpers doet brrrr met Marijn Bolhuis

  36: 2.7 Geldpers doet brrrr met Marijn Bolhuis

  Nederland wordt al jaren kapotbezuinigd. Als de VVD aan het roer blijft zal dat na de coronapandemie ongetwijfeld zo doorgaan. Volkomen onnodig, verklaart econoom Marijn Bolhuis: juist geld uitgeven verzekert niet alleen onze welvaart nu, maar garandeert het ook voor toekomstige generaties. We kunnen een betere toekomst makkelijk betalen.


  Gold Boats:


  David Grabers Debt: The First 5000 Years als PDF
  Twee artikelen over schuld, etniciteit en hoe onverbeterlijk de rijken zijn van Jon Ronson: nummer één en nummer twee
  De film Snowpiercer staat ook op Netflix. Niet torrenten hoor! Piraterij is superslecht, eigenlijk. Nee, stop met het downloaden van een goeie VPN en qbittorrent. Stop.
  Willem Schinkel en BIJ1 laten hun program niet doorrekenen bij het CPB, want die instantie weet niet hoe ze een betere wereld in een sommetje moeten passen
  The Deficit Myth van Stephanie Kelton
  De Duitsers krijgen wél een huurstop in de private sector. Ollongren, jij natte washand.
  Voor meer info over Moderne Monetaire Theorie raadt Marijn deze podcast aan.

  • 58 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To