28 episodes

Het Redelijke Midden is een linkse politieke podcast die de opmars van democratievijandig rechts van bijtend commentaar voorziet en ondertussen het Overton-window een meter of twee naar links poogt te verplaatsen. Met Thijs Klein Paste, Pim van den Berg en Jaap Stronks.

Het Redelijke Midden Het Redelijke Midden Media

  • Politics
  • 5.0, 2 Ratings

Het Redelijke Midden is een linkse politieke podcast die de opmars van democratievijandig rechts van bijtend commentaar voorziet en ondertussen het Overton-window een meter of twee naar links poogt te verplaatsen. Met Thijs Klein Paste, Pim van den Berg en Jaap Stronks.

  28: Wat als?

  28: Wat als?

  Als je als links persoon kritiek uit op de gang der zaken, krijg je vaak naar je hoofd geslingerd 'o ja, hoe moet het dan?', en vervolgens 'nou, zo gaat het niet in de echte wereld'. Waarom is het zo moeilijk om een echt radicale toekomst in te beelden? Thijs en Pim gaan dieper in op die vraag en presenteren wat ideeën voor de werkweek, de openbare ruimte, tweed en de film Titanic.


  Met dank aan Joost, Alper, Kees, Pepijn en Jeen en iedereen in de Discord.


  Shownotes uit de toeeekomst:


  Elinor Ostrom


  Charlotte P. Gilman


  Ursula Le Guin


  Tragedy of the Commons & eugenetica


  Harris Tweed


  Tweed en de working class

  • 1 hr 1 min
  27: 27. Antikapitalist tot in de kist. Met Rebekka Timmer

  27: 27. Antikapitalist tot in de kist. Met Rebekka Timmer

  Rebekka Timmer werd op elfjarige leeftijd voor het eerst politiek actief en op haar achttiende werd ze al raadslid van SP Hilversum. Inmiddels is ze bestuurslid van BIJ1. Ze vertelt over haar politieke verleden, idealen, en hoe je in godsnaam op je elfde in de politiek terechtkomt. Verder vertelt ze over de komende verkiezingen en hoe BIJ1 aan een brede beweging bouwt. Is het kantelpunt bereikt en zijn politiek en samenleving klaar voor een antiracistische, zelfs antikapitalistische partij in het parlement?


  Hall & Notes:


  Word lid, steun, stem en doneer (aan) Bij1: https://www.bij1.org/
  Demonstratie voor sekswerkers: https://www.facebook.com/events/s/demonstratie-voor-sekswerkrech/3039223052833422/?ti=icl
  Twitters: @RebekkaTimmer, @SylvanaBij1, @PolitiekBij1

  • 50 min
  26: Hoe boos is #BOOS? Met Tim Hofman

  26: Hoe boos is #BOOS? Met Tim Hofman

  Achter de schermen grappen we wel eens: als íémand in Nederland een massastaking van de grond kan krijgen, is het Tim Hofman. Hij is mediageniek en In #BOOS springen hij en Marije de Roode wekelijks in de bres voor kijkers die het slachtoffer werden van louche bedrijfspraktijken. Hij maakte zich hard voor een kinderpardon. Met Coalitie Y geeft hij jongeren inspraak in regeringsbeleid dat hen aangaat.


  Hofman en zijn redactie hebben een podium en de invloed die ermee gepaard gaat. Maar wat zijn de politieke overtuigingen achter zijn werk? Hoe grondig en structureel zijn zijn maatschappijkritieken? En wanneer kunnen we een #BOOS verwachten waarin hij de subsidies naar KLM terugvordert voor het volk? We voelen hem persoonlijk aan de tand.


  (Disclaimer: In het gesprek met Tim is er validistisch taalgebruik langs de montage geslopen. Twee weken geleden maakten we nog een aflevering over validisme in activistische bewegingen. Er is geen excuus voor, behalve dat we hierdoor wederom beseffen hoe gesocialiseerd validistisch taalgebruik is. In het vervolg zullen we beter doen.)


  BOOS NOTES


  BOOS: seksueel overschrijdend gedrag in RTLs De Villa
  BOOS met Clarice Gargard

  • 1 hr
  25: Alle wouten zijn fouten?

  25: Alle wouten zijn fouten?

  Beeldenstorm en politiegeweld maken dat we de geschiedenis in duiken. Het neerhalen van standbeelden is niet het uitwissen van de geschiedenis, maar juist teken dat we de geschiedenis steeds beter begrijpen. Over geschiedenis gesproken: wat is eigenlijk de geschiedenis van de politie, en wat moeten we over de politie denken? Romy, Pim en Thijs praten over Jan Pieterszoon en de popo, en waarom ze beiden maar beter het veld kunnen ruimen.


  Met dank aan Marloes, Yessi, Joost, Kees, Dennis, Pepijn en iedereen in de discord.


  Sjoonoots


  Missionarisen die cultureel erfgoed in West-Afrika verwoesten: https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/43105/_Destroyingthegraveimage.pdf?sequence=1


  90% van het cultureel erfgoed van Afrika is in Europa: https://qz.com/africa/1758619/europes-museums-are-fighting-to-keep-africas-stolen-artifacts/


  Controle Alt Delete: https://www.controlealtdelete.nl/


  Sinan Cankaya: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/12/antropoloog-sinan-cankaya-de-ander-uitsluiten-doet-ook-iets-met-onszelf-a4002620


  Klokkenluider Fatima Aboulouafa moet het veld ruimen, agenten minder gestraft: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/14/agenten-milder-gestraft-klokkenluider-vertrekt-a3999796


  Adam Zamoyski: https://www.goodreads.com/book/show/22859447-phantom-terror


  De geschiedenis van de politie in Suriname: https://www.boomgeschiedenis.nl/product/100-2724_De-geschiedenis-van-de-politie-in-Suriname-1863-1975


  Het Aardappeloproer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardappeloproer_(1917)


  Politie tijdens WOII: https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/nederland-het-hoogste-aantal-joodse-slachtoffers-west-europa/ en https://www.historischnieuwsblad.nl/van-liempt-schetst-geen-genuanceerd-beeld-van-de-politie-tijdens-de-oorlog/

  • 1 hr 6 min
  24: Validisme

  24: Validisme

  Bij demonstreren heerst het hardnekkige idee dat het alleen werkt als er genoeg mensen ter plaatse marcheren en scanderen. Maar protest is meer dan alleen op de barricades staan. Hazar Chaouni vertelt over de validistische vooroordelen over wat “écht” protesteren zogenaamd is, hoe kwetsbare groepen stelselmatig worden uitgesloten, haar persoonlijke ervaringen en oppert manieren om je verzetsbeweging toegankelijker te maken.


  SHOW GOATS


  Xandra Koster op OneWorld over validistisch taalgebruik.
  Tamar Doorduin, uiteraard ook op OneWorld (ga zo door OneWorld), over hoe kwetsbare groepen tijdens de pandemie worden buitengesloten.
  Validisme in 't Engels (ableism).

  • 49 min
  23: Het Onredelijke Midden

  23: Het Onredelijke Midden

  Nederland is nooit een revolutieland geweest. Daarvoor zijn we te goed in polderen, ook wel 'de gewelddadige status quo onderhouden omdat comfort voor onrecht gaat' genoemd. Daarom werpen Thijs en Pim en terugblik op wat (mislukte) Nederlandse revoluties en gaan ze in op de ooit ongetwijfeld ironisch bedoelde titel van deze podcast.


  Met dank aan Romy, Marloes, Yessi, Kees, Dennis, Pepijn en iedereen in de Discord.


  Showboats:


  Meredith Greer, benoemer van 'Het Redelijke Midden', in HP/De Tijd over het redelijke midden.
  Seada Nourhussen over de valsheid van het redelijke midden in OneWorld.
  Willem Schinkels praatje over hippies bij Brutgers boekpresentatie voor Gratis Geld Voor Iedereen.
  [Superstructuur](twitch.tv/superstructuur), het Twitch-kanaal van de podcast voor games, gezelligheid en een beetje engagement.
  [Superstructuur op Twitter](twitter.com/superstructuur)
  James Kennedy - Nieuw Babylon in Aanbouw

  • 53 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In Politics

Listeners Also Subscribed To