29 episodes

En trädgårdspod av och med Karin och Elsa. En landskapsarkitekt, en trädgårdsingenjör - två växtnördar.

I trädgården med Karin och Elsa Karin och Elsa

  • Society & Culture

En trädgårdspod av och med Karin och Elsa. En landskapsarkitekt, en trädgårdsingenjör - två växtnördar.

  Trädgård i kristider

  Trädgård i kristider

  Samtidigt som vi befinner oss i tider av ovisshet spirar majgrönskan omkring oss. Det 29e avsnittet handlar om trädgård, natur och odlande i tider av kris. Vi pratar om att lindra oro med hjälp av grönska, om självförsörjande och om odlandet som initierades av staten i USA och Storbritannien under världskrigen. Avsnittets växter är ofrånkomligen av det ätbara slaget. Vi pratar om favoriterna potatis, Solanum tuberosum och rosenböna, Phaseolus coccineus.

  • 33 min
  28. Fyller två år!

  28. Fyller två år!

  Vi fyller två år och gör därför det 28e avsnittet med er lyssnare. Vi försöker vända och vrida på några av de utmaningar som ni lyssnare har i era trädgårdsliv. Kanske har du också en solexponerad tomt med sandjord? Eller har du gjort en älvring av idegran och funderar precis som vi gör vad det kommer att innebära? Vi undrar även hur situationen i världen kommer att påverka vår trädgårdsvår och ger, passande för hemmalivet, några boktips.

  • 44 min
  27. Vinterträdgården

  27. Vinterträdgården

  I det 27:e avsnittet befinner vi oss under glasat tak, i vinterträdgården. Med Elsas exjobb i ryggsäcken pratar vi om både Joseph Paxtons vinterträdgård vid Chatsworth, på 1800-talet och om den moderna vinterträdgården i Sheffield. Vi kommer oundvikligen in ämnen som status, växtjägare och kolonialism. Avsnittets två växter kan även de placeras under glastak på våra breddgrader, vi pratar Camellia (framförallt C. japonica) och Bougainvillea.

  • 36 min
  Planerna inför året

  Planerna inför året

  I det 26e avsnittet befinner vi oss i vintern som aldrig kommer men som trots allt ger utrymme för planering inför kommande vår. Med fokus på våra egna trädgårdar pratar vi om vilka sådder och växter vi vill ta oss an, nya som beprövade. Vi ställer oss frågor som: Vad matchar med gult? Blir det något växthus i år? Och : Varför ska vi inte odla så mycket ätbart den här säsongen?

  • 20 min
  25. Julträd med Trädpodden

  25. Julträd med Trädpodden

  Avsnitt 25 gör vi tillsammans med Anton och Gustav från Trädpodden. Vi träffas för att prata om det för adventstiden aktuella begreppet ”julträd”. I vanlig ordning slänger vi först en blick bakåt mot julgranens historia men sneglar sedan åt mer samtida julträds-tendenser. Vi försöker svara på frågor som: Vad är en silvergran? Och: Varför kallas nordmansgranen för kungsgran så fort den säljs som julträd? Vi ägnar även lite tid åt de publika julträden som lyser upp decembermörkret, de temporära såväl som de permanenta. 

  • 50 min
  24. Det stora jobbavsnittet

  24. Det stora jobbavsnittet

  I det 24e avsnittet är vi är framme vid den andra delen av Det stora jobbavsnittet. Här berättar vi våra egna arbetslivserfarenheter inom det vi kallar ”att arbeta inom trädgård” men som för en av oss initialt var tänkt att handla om att arbeta i den större skalan: landskap.
  För att bredda bilden träffar vi två andra som har samma utbildning som vi själva har, Malin Hirdman som är trädgårdsingenjör och Sofia Larsson, som är landskapsarkitekt. Malin, är en av fyra bakom Skärpa studio i Lund, och med henne pratar vi om den väg hon vandrat mellan utbildning och jobb. Sist men inte minst ringer vi Sofia, yrkesverksam landskapsarkitekt. Vi pratar om hennes undersökning kring arkitektrollen och vilken plats värderingar och etik tillåts ta i olika projekt, något som resulterat i en intervjubok. För att läsa Sofias bok, kontakta oss via instagram så delar vi en länk. 

  • 1 hr 17 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To