41 episodes

I denna podcast blandar apotekaren Isabella Stenmark intervjuer med inspirerande personer med frågeställningar och tankar som rör samhällets läkemedelsexperter - farmaceuterna!

Farmaceutpodden farmaceutpodden

  • Science

I denna podcast blandar apotekaren Isabella Stenmark intervjuer med inspirerande personer med frågeställningar och tankar som rör samhällets läkemedelsexperter - farmaceuterna!

  Quality Assurance

  Quality Assurance

  Har du ett öga för detaljer? Är du en fena på att kommunicera? Brinner du för kvalitetsarbete? Ja, då kanske QA (quality assurance) är rätt karriär för dig. 
  Åsa Widestrand är disputerad apotekare och jobbar som Quality Assurance Manager och Responsible Person på ett läkemedelsföretag. I det här avsnittet berättar Åsa om kvalitetssäkring och vad det kan innebära i praktiken. Vi reder även ut förkortningar som GMP, GDP, SOP, QA, QP, RP och LMA...
  Åsa har verkligen koll på läget och lång erfarenhet inom området, så missa inte vårens sista avsnitt. 

  • 27 min
  Försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst

  Försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst

   
  Visste du att TLV har fått i uppdrag av regeringen att utveckla farmaceutiska tjänster på öppenvårdsapotek? Visste du att försöksverksamhet med tjänsten Inhalationsvägledning, redan nu erbjuds på cirka 150 apotek?
  I det här avsnittet hör ni Anna Montgomery, disputerade apotekare och senior utredare på TLV, som är projektledare för regeringsuppdraget om farmaceutiska tjänster på apotek.
  Vad innebär regeringsuppdraget och hur arbetar TLV med det? Hur skiljer sig en farmaceutisk tjänst från den rådgivning som redan ingår i apotekens grunduppdrag? Vilka andra farmaceutiska tjänster kommer att testas inom ramen för försöksverksamheten?
  Farmaceutiska tjänster finns på apotek i många andra länder men ännu inte i Sverige. Tiden framöver är otroligt spännande för utvecklingen av svenska apotek.
  Gav avsnittet dig blodad tand? Du kan läsa mer om TLVs arbete i Policylabb-bloggen och Försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst Delrapport 1
  Det här avsnittet är producerat i samarbete med fackförbundet Sveriges Farmaceuter. 

  • 29 min
  Farmaceuten på distansapoteket

  Farmaceuten på distansapoteket

  Vilken är egentligen den värsta felexpeditionen? Och varför är det inte hela världen om öppningsfarmaceuten råkar försova sig?
  I det här avsnittet möter ni receptarien Mathilda Larsen som har jobbat på distansapotek i flera år. Förutom att slå hål på många av Isabellas fördomar berättar Mathilda om utmaningar och fördelar med att jobba som farmaceut på distans. 

  • 25 min
  Apotekaren vid Uppsala Monitoring Centre

  Apotekaren vid Uppsala Monitoring Centre

  Hur upptäcks ovanliga biverkningar? Vad är ett nationellt farmakovigilanssystem? Och vad är AMA som håller på att bildas i Afrika?
  I det här avsnittet hör ni apotekaren Anna Hegerius som arbetar på UMC (Uppsala Monitoring Centre). Förutom att berätta om sin roll på UMC, får ni höra om UMCs viktiga internationella uppdrag, hur en misstänkt biverkning utreds och varför det är så viktigt med nationella farmakovigilanssystem. 
   
  Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter.

  • 33 min
  Svelic

  Svelic

  Visst vore det superbra om det fanns en databas som samlade frågeställningar från hälso- och sjukvårdspersonal. Tänk om vem som helst dessutom skulle kunna få ta del av svaren på dessa frågeställningar.  Vet ni vad!? Det kan ni, tack vare databasen Svelic.  
  Apotekaren Garshasbi Rana som jobbar på klinisk farmakologi inom Region Skåne berättar i det här avsnittet mer om Svelic och hur det är att utreda och formulera svar på frågor från hälso- och sjukvårdspersonal.
  Läkemedelsutredningarna på Svelic är öppna för alla att lära av. Där finns många intressanta frågeställningar och utredningar att fördjupa sig i. Gå in och kika här! 

  • 17 min
  Fallgropar och tokigheter på apotek

  Fallgropar och tokigheter på apotek

  Varför kan ett bindestreck vara skillnad mellan liv och död? Och vad i FASS-texten om finasterid fick Isabella att glömma allt hon kan om blommor och bin?
  Receptarien Caroline Day är tillbaka i poddstolen och i det här avsnittet delar de båda farmaceuterna med sig av fallgropar och tokigheter som de har varit med om på apotek. 

  • 35 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Alie Ward
Sam Harris
CBS News Radio
Neil deGrasse Tyson
Mike Carruthers / OmniCast Media / Cumulus Podcast Network

You Might Also Like