112 episodes

O Istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri.

Istoria României Călina

  • History
  • 5.0 • 5 Ratings

O Istorie simplă și sinceră a României, încă din cele mai vechi timpuri.

  Ep 110 - Întâi ușor, cu palma, în pieptul furtunii

  Ep 110 - Întâi ușor, cu palma, în pieptul furtunii

  În acest episod vorbesc despre aspectele Revoluției Maghiare de la 1848 și despre mișcarea românească, pe care unii o numesc tot revoluție, alții contra-revoluție. Vorbesc despre liderii marcanți ai adunării de la Blaj, o adunare cuminte și disciplinată despre care toată lumea are doar cuvinte de laudă. Despre intelectuali, despre preoți și episcopi, despre vorbitori din tribune. Dar situația oficială și discuțiile cuminți se împiedică în situația de fapt și de drept, la firul ierbii. Când vorbitorii iau arma în mână, atunci lucrurile devin periculoase.
  Support the show

  • 24 min
  Ep 109 - Un grup de elemente huliganice

  Ep 109 - Un grup de elemente huliganice

  În acest episod vorbesc despre Revoluția de la 1848 în Țara Românească și despre aceia care au realizat-o: huligani deveniți astăzi eroi. Vorbesc despre declanșarea revoluției, conținutul Proclamației de la Islaz și germenii unei noi constituții, despre certurile interne și momentele bune sau rele ale susținerii populare. În plus, dacă erați curioși, povestesc și despre steagurile tricolore pe care *aproape* le-a avut țara noastră.
  Support the show

  • 30 min
  Ep 108 - Cumințenia Pământului

  Ep 108 - Cumințenia Pământului

  În acest episod, vorbesc despre retragerea administrației rusești a lui Pavel Kiseleff din țările române. Deși rușii și turcii au introdus în Regulamentele Organice dispoziții despre organizarea unor alegeri, prima pereche de domnitori este numită, nu aleasă. Aceștia, Alexandru Dimitrie Ghica și Mihail Sturza, vor încerca să fie cuminți, să păstreze echilibrul între imixtiunea externă și curentul naționalist. În 1848, însă, curentul naționalist câștigă, așa că vorbesc și despre Revoluția pașoptistă din Moldova... cea mai "cuminte" dintre cele trei despre care vom vorbi.
  Support the show

  • 28 min
  Ep 107 - Marea Mahmureală

  Ep 107 - Marea Mahmureală

  În acest episod vorbesc despre perioada de după Revoluția lui Tudor Vladimirescu, primele domnii pământene din noul secol, Convenția de Akkerman și Tratatul de la Adrianopol. Apoi, după un nou război ruso-turc, sub administrația lui Pavel Kiseleff, Țările Române trec prin schimbări sociale și reforme de modernizare, inclusiv prin elaborarea Regulamentelor Organice. Și, cu acestea, ne pregătim de o nouă etapă.
  Support the show

  • 23 min
  Ep 106 - Două săbii în aceeași teacă

  Ep 106 - Două săbii în aceeași teacă

  În acest episod vorbesc despre antipatia dintre Tudor Vladimirescu și Alexandru Ipsilanti eteristul și despre deteriorarea principiilor revoluționare, direct proporțional cu personalitatea liderului ei. În cele din urmă, otomanii, eteriștii, boierii și chiar pandurii simt miros de sânge, iar soarta lui Tudor este una tragică.
  Support the show

  • 21 min
  Ep 105 - Pârghii

  Ep 105 - Pârghii

  În acest episod vorbesc despre ce înseamnă o pârghie în fizică, dar și în societate. De ce pârghii dispune Tudor Vladimirescu în Revoluția sa? Cine pe cine manipulează, cât contează jurămintele și alianțele? Fie că e vorba de Tudor, de eteriști, de otomani sau ruși, ce compromisuri sunt dispuși să facă fiecare? Dincolo de discuția complicată despre sistemul de pârghii, vorbesc despre structura organizației Eteria, alegerea lui Alexandru Ipsilanti ca lider al ei, calitățile organizatorice ale lui Tudor Vladimirescu, începuturile răscoalei, Proclamația de la Padeș, concentrarea de la Țânțăreni, marșul spre București și noua alianță cu boierii.
  Support the show

  • 33 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
5 Ratings

5 Ratings

You Might Also Like

Recorder
Mind Architect
Dj Dark
Dorin Lazăr, Sergiu Motreanu
Catalin Striblea Radu Paraschivescu
DoR