82 episodes

Reflecții, analize, interogații

Sorin Petrof Sorin Petrof

  • Religion & Spirituality

Reflecții, analize, interogații

  31. PLAGA UMANĂ

  31. PLAGA UMANĂ

  Problema fundamentală a omului nu e de natură economică, socială, politică, etnică, rasială, ecologică, etc., oricît de importante ar fi acestea, ci e de natură existențială în sens etic, moral. Dacă brusc ar apărea utopia pe pămînt, omul o va transforma, în timp, în distopie. Și dac-ar popula Marte chiar, inevitabilul se va produce - reeditarea dramei istoriei terestre ("The Expanse" ar putea fi o profeție). Poate avea dreptate agentul Smith din Matrix: "Fiecare mamifer de pe această planetă dezvoltă instinctiv un echilibru natural cu mediul înconjurător, dar voi, oamenii, nu. Vă mutați într-o zonă și vă înmulțiți și vă înmulțiți pînă cînd fiecare resursă naturală este consumată. Singura modalitate de a supraviețui este răspîndirea în altă zonă. Mai este un alt organism pe această planetă ce urmează același model. Știi care este? Virusul. Ființele umane sunt o boală, un cancer al acestei planete. Voi sînteți ciuma iar noi... suntem leacul.” Poate nu întîmplător omul devine din ce în ce mai dependent de inteligența artificială - speră ca prin aceasta să asigure viitorul planetei. Doar că omul într-un asemena scenariu va deveni complet irelevant. Însă mai e o altă cale prin care omul ar putea supraviețui. Calea îngustă...

  • 29 min
  30. TRAFICANȚII DE IMAGINI

  30. TRAFICANȚII DE IMAGINI

  La întrebarea, de ce sîntem atît de ușor de prostit, culmea, cu acces fără precedent la informație, răspunsul este paradoxal: tocmai pentru că sîntem inundați cu prea multă informație, dar mai ales imagini. Avea dreptate Yuval ben Harari cînd postula că astăzi "claritatea este putere". Dar cum să-ți clarifici creierii cînd sacerdoții Media și Social Media mediază și mediatizează realitatea în forme simbolice mistificatoare, avînd înscris în cărțile lor "sfinte" (a se citi business plan) tocmai strategii de obscurizare totală a realității, ei, traficanții de imagini, ce vînd la suprapreț simulacrul și simularea întru crearea unei hyper-realități sublime dar care lipsește cu desăvîrșire. E cumva și Baudrillard printre profeți...?

  • 31 min
  29. SUBVERSIUNEA IDEOLOGICĂ

  29. SUBVERSIUNEA IDEOLOGICĂ

  În romanul distopic 1984 de George Orwell, O'Brian ideologul îi explica lui Winston dizidentul un 'adevăr' pe care acesta din urmă refuza să-l accepte: "realitatea nu este exterioară; realitatea există doar în minte și nu în altă parte. Ceea ce consideră Partidul că este adevăr, acela e adevărul. Este imposibil să vezi realitatea fără să te uiți prin ochii Partidului." Lucrurile acestea trebuie luate într-un alt înțeles: după cum realitatea materială nu poate fi experimentată nemijlocit, ci obligatoriu mediată prin simțurile generate de creier, tot așa și cu realitatea socială. Nu avem o interacțiune directă, automată, cu ea. Cu alte cuvinte, prin ochii cui vedem noi politica, societatea, religia, războiul, pandemia, viitorul, sau chiar pe bunul Dumnezeu?

  • 32 min
  28. DUMNEZEU JOACĂ ZARURI

  28. DUMNEZEU JOACĂ ZARURI

  Nu știm exact cam ce jocuri preferă bunul Dumnezeu. Einstein era convins că nu joacă zaruri sau dacă joacă o face doar în spațiul constrîns al legilor fizicii. Bohr i-ar fi replicat autorului teoriei relativității să înceteze să-i spună lui Dumnezeu ce să facă. E clar că nu îndrăznim să ne strecurăm în discuția marilor fizicieni. Poate că nu joacă nimic iar noi sîntem pe cont propriu, viața fiind un fel de joc de ruletă, aparent cam trucat. Sau poate că Dumnezeu joacă ceva, dar nu chiar aleatoriu. Un fel de domino: atinge prima piesă iar apoi urmărește cu "sufletul la gură" dacă toate piesele răspund impulsului celei precedente, dacă toate sunt angrenate în joc. Sau le "atinge" pe fiecare-n parte, asigurîndu-Se că toate vor reacționa? Întortocheate sînt căile Domnului. Însă nu toți cei care rătăcesc sînt pierduți, vorba lui Tolkien.

  • 32 min
  26. LĂSAȚI BEȚIVII SĂ VINĂ LA MINE

  26. LĂSAȚI BEȚIVII SĂ VINĂ LA MINE

  Ce-au înțeles "alcoolicii anonimi" iar noi nu prea e că prima condiție pentru rezolvarea unei probleme este reconoașterea problemei cu pricina. Astfel se face că în ciuda diferențelor fundamentale ce-ar face imposibilă formarea unui grup pestriț, singura asemănare capabilă să-i coaguleze pe toți e aceasta: acceptarea că sînt pierduți. Sau în limbajul biblic, "nu este nici unul neprihanit, nici unul măcar". De aceea alcoolicii se mai vindecă. Sfinții, nu prea.

  • 29 min
  25. VIRTUTEA BANALITĂȚII

  25. VIRTUTEA BANALITĂȚII

  Omul a fost mereu bîntuit de strigoiul antropocentrismului, și de unul teribil de radical. Însă la baza deformării sale existențiale șade tolănit un mit seducător, mitul excepționalismului rasei umane. Anume că omul este măsura tuturor lucrurilor, e buricul pămîntului, centrul universului și alte asemenea snoave. Atît religia cît și știința au elevat omul într-o poziție precară, l-au îmbătat cu ambrozia unicității și nectarul vanității. Dar această obsesie cu noi înșine acutizează alienarea. Pentru că nu sîntem nici unici, nici speciali. Din contră, sîntem chiar banali. Dintre care cel dintîi, recunosc, sînt chiar eu. Dar vestea bună e că Dumnezeu ne iubește nu pentru că sîntem speciali sau extraordinari. Ne iubește pentru că sîntem banali. Amin?

  • 26 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Ascension Catholic Faith Formation
D-Group
Joel Osteen
Hank Smith & John Bytheway
BibleProject
R. Albert Mohler, Jr.