19 episodes

David och Johanna pratar om geologiska fenomen och mysterier. Var kommer alla berg ifrån? Hur kan vi veta hur jorden såg ut för hundra miljoner år sedan? Varför finns det ens sjöar? Välkommen att fascineras med oss!

Geologipodden Geologipodden

  • Science

David och Johanna pratar om geologiska fenomen och mysterier. Var kommer alla berg ifrån? Hur kan vi veta hur jorden såg ut för hundra miljoner år sedan? Varför finns det ens sjöar? Välkommen att fascineras med oss!

  19. Haj Chaparral!

  19. Haj Chaparral!

  Avsnitt nummer 19 är en dubbel tidsresa: till juni i somras och till kritatiden! Filip Lindgren har nämligen gjort om vänthallen på Bromölla station till ett fossilmuseum. Där inne trängs hajtänder och fiskkotor med urgamla bläckfiskar och inte minst: rester av mosasaurier! Havsdrakar!! Efter besöket på Havsdrakarnas hus får vi följa med ut till Åsens fältstation för att själva leta hajtänder och fossil! Det roade vi i oss med i flera timmar och bjuder er här på guldkornen. Veckans sjö är en önskesjö som vi behövde be en infödd expert om hjälp för att reda ut. Sjön finns bland annat tack vare starka vindar? Tänk att vi fortfarande stöter på nya sjöbildningsprocesser i denna succéserie! Sist men inte minst ett lyssnarfynd från en Stockholmsförort som tvingar oss att gissa hej vilt. Häng på!

  • 1 hr 6 min
  18. På besök hos kalkbrännarbrorsorna

  18. På besök hos kalkbrännarbrorsorna

  I vårt 18:e avsnitt lägger vi Island på is och ägnar oss åt svenska stenar, närmare bestämt blir det ett besök till östra Skåne. I Rörum matar bröderna Tor och Oskar nämligen en ugn för att under flera dygn elda kalksten! Dom ville att vi skulle komma och kolla! Det ville vi så klart! Bränd kalk, släckt kalk, murbruk, fossil och mineral som föroreningar - plötsligt lär vi oss en hel massa nytt! Veckans sjö kommer från Värmland och ger dom flesta av oss dansbandsmusik på hjärnan men den är också rätt djup djup och ligger på gränsen mellan två sydvästsvenska bergartssegment! Hur spännande?? Sist men inte minst följer vi upp hur det går för David med att titta på isländska serier och lära sig isländska meningar. Inga spoilers, ni måste lyssna själva.

  • 52 min
  17. Islands topp tre! Allt i basalt!

  17. Islands topp tre! Allt i basalt!

  Får vi höra mer om Davids äventyr på Island nån gång eller? Ja! Nu! När David noggrant rundat vulkanön kan Geologipodden stolta presentera den officiella listan: Islands topp tre geologiska sevärdhetsfenomen! Allt i basalt! På temat vulkanism kommer även Indra med en aktuell fråga om den rådande vulkanpandemin. Varför är utbrotten på La Palma så mycket mer aggro än på Island? En chans att gotta oss i mineralogiskillnader som vi inte försitter.

  • 34 min
  16. Platåbergens Geopark - intervju med Anna Bergengren

  16. Platåbergens Geopark - intervju med Anna Bergengren

  Ett ovanligt konkret avsnitt: vi träffar Anna Bergengren som jobbar med att göra platåbergen i Västergötland till Sveriges första UNESCO globala geopark! Ett samtal om att bjuda allmänheten på geologiska upplevelser, var i processen dom befinner sig just nu och hur arbetet hittills sett ut, vad som krävs för att få bli en global geopark och på vilket sätt dom legendariska platåbergen i Västergötland faktiskt är unika. Vi får även lite insyn i vilken roll dom här bergen spelade för mänskliga kulturer för 5000 år sedan, diskuterar huruvida geoturism ökar erosionen av bergen och får tips på annorlunda sätt att semestra på Kinnekulle. Avsnittet rymmer även en önskesjö som varken David eller Johanna hade hört talas om men såklart spekulerar vilt om. Och tack vare spännande lyssnarfynd får vi dessutom chansen att snöa in på bergartstexturen ”pegmatit”, hurra!

  • 57 min
  15. Språkbarriärer och svettiga glaciärer

  15. Språkbarriärer och svettiga glaciärer

  Dagen är kommen! Temat som vi tjatat om sedan mars! Avsnitt 15 innebär overload av basaltön i Nordatlanten - den lilla biten mittoceansk rygg som faktiskt sticker upp över havsytan - vi pratar om ISLAND!! Hur kan berggrundskartan visa fler färger än en? Vad beror vulkanismen på? Är allt så dyrt som det ryktas om? Vi diskuterar huruvida det kanske är lite extra jobbigt att vara glaciär på en vulkanö och hur vansinnigt uselt det går för David med isländskan. Vi beger oss även tillbaka till urtiden (dock inte är så farligt långt tillbaka) för att besöka ”däggdjurens era”. Varning för skitbra musikinslag rakt igenom, så välj om möjligt dom bra högtalarna!

  • 1 hr 2 min
  14. Blekinges San Fransisco

  14. Blekinges San Fransisco

  I säsongens andra avsnitt reser vi till berggrunden som David vuxit upp på! Blekinge imponerar framför allt med sina magmatiska och metamorfa bergarter av olika - väldigt höga - åldrar, men överraskar även med spännande vattendrag. Ett inte så vanligt fenomen i den här podden! Och den som känner att ”Oj vad mycket vi fokuserar på Davids gamla grejer” kan trösta sig med att Johanna faktiskt är döpt precis bredvid Veckans Sjö! Rättvisa är viktigt och sjön är otroligt cool!

  • 45 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain
Alie Ward
Jordan Harbinger
Neil deGrasse Tyson
Vox
NPR

You Might Also Like

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Acast - Fritte Fritzson
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio