40 episodes

Vi tycker att det är fint att ge! Vi tycker också att vår bransch behöver en podd. Därför har vi skapat insamlingspodden.

Insamlingspodden insamlingspodden

  • Business

Vi tycker att det är fint att ge! Vi tycker också att vår bransch behöver en podd. Därför har vi skapat insamlingspodden.

  Månadsgivartestet

  Månadsgivartestet

  Förra året gjorde vi ett mycket uppskattat "swish-test" där vi swishade till 30 olika organisationer för att se vad som hände under efterföljande 6 månader. Nu följer vi upp det med ett månadsgivartest, där vi i januari 2023 blev månadsgivare till 13 olika insamlingsorganisationer för fram till jul dokumentera vad vi fick för uppföljning.
  Testet bestod i huvuddrag av tre olika delar:
  1. Hur var processen för att signa upp sig som månadsgivare?
  2. Vad bemöts jag av i tacket?
  3. Hur kommunicerar man med mig som månadsgivare löpande?
  Organisationer som vi följde i testet: Act Svenska Kyrkan, Cancerfonden, Friends, Hjärnfonden, Hjärt-lungdfonden, Hundstallet, Islamic relief, Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, Röda Korset, Stockholm Stadsmission, UNHCR, WWF.
  I det här avsnittet sammanfattar vi testet och resonerar kring våra upplevelser. Vill du veta mer om testet? Hör av dig till oss!

  • 1 hr 3 min
  Cancerfonden - Vårdens förlängda arm

  Cancerfonden - Vårdens förlängda arm

  I början på året fick Henrik reda på att han hade cancer. Från dag ett när han kom in i cancervården så har Cancerfonden varit väldigt närvarande. Lite som vårdens förlängda arm. Både läkarna refererade till Cancerfonden och dessutom blev vi imponerade över alla ställ som återfanns på sjukhusen med folders från Cancerfonden, vars huvudsyfte var information för drabbade, men där även 90-kontot dök upp och såklart också bidrar till insamling.
  Det ville vi göra ett avsnitt om när Henrik blev frisk nog. Så nu var det dags! Vi fick därför tag på Helena Torsler Andersson, Leg. Sjuksköterska och sakkunnig onkologi, Cancerfonden. 
  Ett fint avsnitt där både Henrik och Helena delar med sig av sina personliga erfarenheter och vi får lära oss mer om hur Cancerfonden jobbar mot sjukvården, drabbade och anhöriga.

  • 46 min
  Staten, kapitalet eller medborgaren

  Staten, kapitalet eller medborgaren

  Äntligen comeback för Insamlingspodden och äntligen dags för Henriks favoritrapport från Giva Sverige; "STATEN, KAPITALET ELLER MEDBORGAREN -vem finansierar civilsamhället?". Och som en liten bonus så fyller rapporten 10 år!
  Vi fick en pratstund med Johan Sverker från PWC som var en av de som fick idén till rapporten och som också varit med varje år sedan dess. Vi gästas även av Mårten Palmfors, senior analytiker på Giva Sverige, som varit med och tagit fram rapporten.
  Johan delar med sig hur idén till rapporten föddes och vi gör en tillbakablick på de 10 år som rapporten funnits, och såklart går vi igenom de olika delarna av civilsamhällets finansiering "staten", "kapitalet" och "medborgaren".
   

  • 41 min
  CRM-system

  CRM-system

  I det här avsnittet gästas vi av Fredrik Nilsson från RFSL och vi dyker vi ner i CRM-system. Fredrik berättar om deras resa från anteckningsblock till att nu arbeta professionellt i ett CRM-system. Vad har man ett CRM till? Och hur tar man sig ann om man vill upphandla ett nytt CRM? Fredrik delar med sig av deras framgångar och misstag längst vägen och ger 5 handfasta tips för dig som går i tankarna att byta CRM!

  • 44 min
  Konjunkturen och finansieringen av civilsamhället

  Konjunkturen och finansieringen av civilsamhället

  Vi satte oss ned med Giva Sveriges seniora Analytiker Mårten Palmefors för att grotta ned oss de två rapporter som Giva släppt under veckan.
  Vi pratar dels om det rådande konjunkturläget och hur det framförallt påverkar givandet till civilsamhället. Mårten pratar kring hur människors rädsla, både inom organisationer och bland givare, påverkar givandet. Den kris vi nu ser är det få som har upplevt. När det gäller siffror att jämföra med har Mårten fått backa till 1990. Och då såg samhället och det sätt vi i civilsamhället arbetade på, väldigt annorlunda ut.
  Vi pratar också om Giva Sveriges årliga rapport ”Staten, kapitalet eller medborgaren - vem finansierar civilsamhället". I den rapporten talas det också mycket om konjunkturläget. Men Mårten lyfter att siffror är en sak och känsla en annan. Framtiden är kanske inte alls så mörk. Den kan vara ljus och ge förutsättningar för inovation både vad gäller verksamhet och insamlingsmetoder.

  • 44 min
  Attacken på civilsamhället - Civil Right Defenders & Naturskyddsföreningen

  Attacken på civilsamhället - Civil Right Defenders & Naturskyddsföreningen

  Vi har haft ett val som efter Tidöavtalet resulterade i en ny regeringen. Ganska snabbt efter det granskade både Civil Rights Defenders och Naturskyddsföreningen avtalet och hittade utifrån sina frågor brister. En granskning som resulterade i ett påhopp på båda organisationer från Sverigedemokraterna. Eller som avsnittet säger: En attack på civilsamhället. Vi bjöd därför in båda organisationer för att höra mer. Vad hände egentligen och hur har det påverkat deras organisationer och civilsamhället? Ett viktigt och roligt avsnitt tillsammans med Andreas Drufva från Naturskyddsföreningen och Anna Magnard från Civil Rights Defenders. 

  • 49 min

Top Podcasts In Business

Udemy
NerdWallet Personal Finance
Ramsey Network
Money News Network
Dan Fleyshman
Shawn D. Nelson