22 episodes

Dijital Pazarlamaya dair tüm yenilikleri Faruk Toprak ve Ulaş Gökhan Gümüş ile birlikte konuşuyor olacağız. Dijital pazarlamada kariyer hedefleyen herkese yönelik güzel ipuçlarını paylaşıyoruz. Podcastlerle ilgili soru, görüş, öneri ve reklam için direkt e-posta aracılığıyla faruk@joykek.com veya web sitemiz üzerinden faruktoprak.com dan bize ulaşabilirsiniz. Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

Türkiye'de Dijital Pazarlama Faruk Toprak

    • Business
    • 5.0 • 1 Rating

Dijital Pazarlamaya dair tüm yenilikleri Faruk Toprak ve Ulaş Gökhan Gümüş ile birlikte konuşuyor olacağız. Dijital pazarlamada kariyer hedefleyen herkese yönelik güzel ipuçlarını paylaşıyoruz. Podcastlerle ilgili soru, görüş, öneri ve reklam için direkt e-posta aracılığıyla faruk@joykek.com veya web sitemiz üzerinden faruktoprak.com dan bize ulaşabilirsiniz. Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

    22. CRM'in İşletmeler İçin Önemi ve CRM Kullanımının Faydaları

    22. CRM'in İşletmeler İçin Önemi ve CRM Kullanımının Faydaları

    Bu hafta ki konumuz CRM. CRM, Customer Relationship Management yani Müşteri İlişkileri Yönetimi demektir. Bu bölümde CRM'in işletmeler için ne kadar önemli olduğunu tartıştık ve CRM kullanarak sağlanan faydaları ele aldık.

    Özellikle globalde en çok bilinen CRM araçlarından olan HubSpot ve Zoho'yu inceledik. CRM'de işletmelerin en çok aradığı özelliklerden biri olan kanalları yani; WhatsApp, Instagram, Facebook, TikTok, LinkedIn gibi platformları konuşarak bu kanalların CRM ile entegre olmasının işletmeler için öneminden bahsettik.

    Sağlık sektörü, inşaat sektörü, otomotiv sektörü ve birçok diğer sektörde CRM, işletmelerin vazgeçilmez bir aracıdır. Farklı sektörlerin bu araçları nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğini, işletmelere geniş bir yelpazede nasıl değer katacağını inceledik.


    ---

    Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

    • 12 min
    21. Reklam Kurulu Kararları ve Ticari İletişimde Sınırlar

    21. Reklam Kurulu Kararları ve Ticari İletişimde Sınırlar

    2024'ün ilk podcastinde tekrar sizlerle bir aradayız. Bu bölümde, önemli bir konuya değinerek Ticaret Bakanlığının Reklam Kurulu Kararları hakkında konuşacağız. 

    Özellikle sağlık, emlak, siyaset gibi sektörlerde reklam yayını ve kampanya yayınlarken, uluslararası kuralların yanı sıra iç hukuku ilgilendiren önemli kurallara da uymamız gerekiyor. Reklam kurulu kararları, dijital pazarlama uzmanlarının düzenli olarak takip etmesi gereken kritik bilgiler içeriyor. Hangi markalara hangi kurallarla ve hangi gerekçelerle cezalar verildiğini bilmek son derece önemli çünkü benzer hataları yaparak, istemeden hizmet verdiğimiz bir markaya ciddi zararlar verebiliriz.

    Reklam Kurulu Kararları Ne Zamandır Faaliyette?

    Reklam kurulu kararları 2012 yılından beri yayınlanmaktadır. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, reklamların idari denetimini yapma yetkisine sahip bir kurumdur. https://ticaret.gov.tr/tuketici/ticari-reklamlar/reklam-kurulu-kararlari bu link üzerinden aylık düzenli olarak yayınlanan kararlara ulaşabilirsiniz.

    Herhangi bir reklamın yayına çıkmadan önce, pazarlama sürecinde veya sonrasında hukuki destek almanız son derece önemlidir. Bu kişinin markanızı ve ürününüzü bilen bir uzman olması son derece önemlidir.

    Peki bunu neden sağlamalısınız? 

    Rakip firmalardan, bireylerden veya kurumlardan gelebilecek şikayetlere karşı dikkatli olmak son derece önemlidir. Ticaret Bakanlığı, ürün veya web sitenizle ilgili yapılan şikayetleri detaylı bir şekilde inceleyerek, maddi ceza uygulayabilir. Bu durum markalar için ek bir yük anlamına gelmektedir. Ayrıca, reklam kurulu kararları doğrultusunda, bazen ceza olarak reklamların durdurulması kararı da alınabilir. Bu sebeple pazarlama stratejilerinizi belirlerken reklam kurulu kararlarını dikkate almak, etkili ve sorunsuz bir dijital varlık oluşturmanız için önemlidir.

    Reklam kurulu kararları herkese açık ve incelenebilir niteliktedir. Bu sebeple çalıştığınız markalar veya firmalar için pazarlama stratejilerinizi oluştururken bu kaynakları incelemek, sektöre uygun ve başarılı kampanyalar yürütmenizde yardımcı olabilir. Bu nedenle kararları inceleyerek uygulanan cezaları kontrol edebilir ve bu örnekleri pazarlama çalışmalarınıza dâhil edebilirsiniz. Çalıştığınız marka veya firma için benzer durumları önlemek adına bu verilerden faydalanmak oldukça değerlidir.

    Reklam kurulu kararları, dijital pazarlama dünyasında önemli bir rehberdir. Bu kararlar, markaların doğru ve etik bir şekilde hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlamak adına bizlere değerli bilgiler sunar. 2023 yılında yaşanan dönüşümleri değerlendirdik ve 2024'e dair pazarlama stratejilerimizi şekillendirdik. Yeni yılda daha etkili ve bilinçli kampanyalarla dolu bir dijital pazarlama dönemi diliyoruz.



    Bu bölümün kaynaklarına ve içeriğine faruktoprak.com web sitemizden ulaşabilirsiniz.


    ---

    Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

    • 14 min
    20. E-ticaret firmalarının Merchant Center Aracılığıyla Google Reklamlarını Geliştirme Yöntemleri

    20. E-ticaret firmalarının Merchant Center Aracılığıyla Google Reklamlarını Geliştirme Yöntemleri

    Bu hafta, tekrardan Ulaş Gökhan Gümüş ile birlikteyiz! Google Merchant Center konusuna odaklanıyoruz ve ayrıca 2023 yılının son bölümünü sizlerle paylaşmış bulunuyoruz. 

    Google Merchant Center, dinamik alışveriş reklamları için kritik bir araçtır. Türkiye'de alışveriş reklamları şu anda aktif olmasa da, aslında çok önemli bir reklam türüdür. Aynı zamanda e-ticaret firmaları içinde çok önemli bir araçtır.

    Peki, bu size neler sağlıyor? İşletmelerin ve online e-ticaret firmalarının ürünlerinin Google Alışveriş sekmesinde kendine yer bulabilmesini sağlıyor. Aynı zamanda PM Kampanyaları (Performance Max) veya Performans Kampanyalarında ürünleriniz dinamik reklamlar olarak görünebiliyor. Bunun için ise e-ticaret web sitenizden Merchant Center'a veri feedini göndermeniz veya kataloğunuzu manuel olarak oluşturmanız gerekiyor. Ancak bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı teknik detaylar bulunmaktadır. Yüklediğiniz ürünler, başlangıçta bir onay sürecinden geçer. Özellikle orijinal olmayan, fason veya replika ürünleri ayıklama amacını taşımaktadır. Google, bu tür sorunları engellemek amacıyla ürünleri, özellikle orijinal olmayan, fason veya replika ürünleri tespit edip ayıklamak için bir onay sürecine tabi tutar.

    Bilindiği üzere, Google 10 Ağustos 2020 tarihinde arama sonuçlarından Alışveriş reklamlarını kaldırma kararı almıştı. Önceden arama ağı reklamlarının üstünde veya yanında listelenen bu reklamlar, şimdi Alışveriş sekmesi içinde yer almaktadır. Bu durum, kullanıcı davranışlarına dair yapılan incelemelerde ciddi bir geri dönüş eksikliğine işaret etmektedir. Özellikle bir ürün arandığında, alışveriş sekmesine tıklama oranının azaldığı gözlemlenmiştir. Bu durum, anahtar kelime rekabetinin artmasına sebep olmuştur.

    Standart alışveriş reklamlarında ROAS'lar (Reklam Harcamasından Elde Edilen Gelir) oldukça yüksekti. Ancak alışveriş reklamlarının kaldırılmasıyla PM (Performance Max) kampanyalarında aynı başarının yakalanması çok zorlaştı. Kullanıcıların alışveriş sekmesine tıklama oranları çok düşük olduğu için herkes arama ağı reklamlarına ve anahtar kelime bazlı reklam çalışmalarına yöneldi; bu da CPC'lerin (Tıklama Başına Maliyet) inanılmaz derecede artmasına neden oldu. Bu durum sadece Türkiye'de değil, birkaç ülkede de aynı şekilde. Alışveriş reklamlarının kapatılması, hem dijital pazarlamacıları hem de işletmeleri olumsuz etkileyen bir süreç oldu.

    Fakat yine de işletmeler için, Merchant Center'a ürünlerimizi aktarmak birinci adımı oluşturuyor. İkinci adımda ise Google'ın yeniden pazarlama kodunu web sitesine veya mobil uygulamaya doğru bir şekilde entegre etmemiz gerekiyor. Veri katmanları bu süreçte oldukça kritik, ve Product ID'lerin veya benzersiz ID'lerin eşleşmesi önemli. Bu sayede kullanıcınızın ziyaret ettiği bir ürünü, başka bir platformda reklam olarak tekrar karşısına çıkarmak mümkün olacaktır.

    Ancak Remarketing için, kesinlikle Merchant Center'da dinamik olarak ürünlerinizi, yani kataloğunuzu kurmanız gerekiyor. Tabii ki, bu süreci manuel olarak değil, feed kullanarak arka tarafta entegrasyonu sağlayarak gerçekleştirebilir ve doğru, kullanışlı bir yeniden pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz. 

    Bölümün kaynaklarına ve içeriğine faruktoprak.com'dan ulaşabilirsiniz.


    ---

    Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

    • 24 min
    19. ETSY'de Başarı için Pazarlama Stratejileri

    19. ETSY'de Başarı için Pazarlama Stratejileri

    Bu hafta Faruk Toprak'ın solo olarak gerçekleştirdiği bu kayıtta ETSY ve sanal pazar yerlerinde mağazamızın satışlarını artırma ve görünürlüğünü ön plana çıkarmak için neler yapabiliriz bunları konuştuk.

    ETSY'de özellikle ürün geliştirme ve organik olarak üst sıralarda listeleme yöntemlerini anlatırken podcast içinde iki (2) tane araca yer verdik. Bunların birincisi erank diğeri ise Alura. Bu iki uygulama ile ürün SEO geliştirilmesi nasıl yapılır ve görünürlük nasıl artırılabilir detaylı olarak bu bölümde sizlerl paylaştım. Ayrıca aşağıda da bu araçların ne gibi avantajları var özetledim.



    Alura ve Erank'in Sunduğu Avantajlar




    Ürün İzleme: Hangi ürünlerin kaç adet satıldığını takip edebiliyoruz. Ayrıca, hangi mağazaların hangi ürünlerden ne kadar satış yaptığını da görmek mümkün.
    SEO İyileştirmeleri: Etsy için önemli olan bir diğer eklentisi olan Erank ile anahtar kelimelerin popülerliğini ve rekabet durumunu izleyebilmekteyiz. Alura ise bu kelimeler üzerinden ne kadar ciro elde edildiğini de gösterir.
    Ürün Bazlı SEO: Hangi ürünlerin ne kadar sattığını takip ederek, ürün bazlı SEO çalışmaları yapabiliriz.
    Ücretsiz Kullanım: Alura'nın ücretsiz bir sürümü bulunsa da, sınırlı sayıda tahmin vermektedir. Daha fazla özellik ve veri için aylık 19 dolarlık Starter veya yıllık 29 dolarlık Profesyonel paketleri değerlendirebiliriz.
    E-mail Pazarlama: Alura, müşteri siparişi aldığımızda yorum yapmayan müşterilere hatırlatmalar da yapmaktadır. Bu, müşteri geri bildirimlerini artırmak için kullanışlı bir özellik.
    Etsy Entegrasyonu: Alura, doğrudan Etsy alt yapısını kullanır ve Google Chrome eklentisi olarak eklenmektedir.
    Mağaza İncelemesi: Etsy'de bir ürünü araştırırken, Alura eklentisini aktif hale getirdiğimizde, ürünün hangi mağaza tarafından ne kadar satıldığını, elde edilen ciro miktarını ve kullanılan etiketleri görebiliyoruz. Ayrıca, mağaza incelemeleri yapabilir ve potansiyel ürün fikirleri elde edebiliriz.
    Ürün Araştırması: Alura, "Product Research" ve "Product Seeker" kategorileri ile ürünler hakkında ayrıntılı bilgileri girmemize olanak tanır ve buna göre aylık satış tahminleri sunmaktadır.

    Bu uygulamalar aracılığıyla mağazanızı geliştirebilir ve satışlarınızın artmasına katkı sağlayabilirsiniz.



    Bölüm içeriğine ve kaynaklarına ⁠www.faruktoprak.com ⁠dan ulaşabilirsiniz.

    Bölümle ilgili sorularınız için faruk@joykek.com'dan bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca bölüm için yayınladığımız ankete de katılmayı unutmayın.


    ---

    Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

    • 20 min
    18. Yapay Zeka Kullanılarak E-ticaret ve E-ihracat Satış Artırma Teknikleri

    18. Yapay Zeka Kullanılarak E-ticaret ve E-ihracat Satış Artırma Teknikleri

    Türkiye’de E-ticarete ve E-ihracata Genel Bakış

    Ticaret Bakanlığı'nın E-ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre; 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacmi 2020 yılında 226 milyar liraya ve 2021 yılında 381,5 milyar liraya ulaştı. 2022 yılında ise Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 800 milyar TL oldu.

    Euromonitor tahminlerine göre Türkiye’deki e-ticaret hacmi, 2020- 2025 yılları arasında yüzde 23,7 yıllık bileşik büyüme oranı ile 2025’te mevcut hacminin 2,3 katı bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Aynı şekilde küresel yıllık bileşik büyüme oranı ise yüzde 11,7 olacağı tahmin ediliyor.

    ETBİS verilerine göre, e-ticaret yapan işletmelerin sayısı 2019 ve 2022 yılları arasında yüzde 701 oranında arttı. 2019-2021 yılları arasındaki 3 yıllık dönemde internet üzerinden verilen siparişlerin sayısı yüzde 252 oranında artarken, söz konusu büyüme hızı 2021’de de sürdü.

    Euromonitor verilerine göre, küresel sınır ötesi e-ticaret perakende değeri 2017 yılında 1,4 trilyon dolar iken 2022 yılında 3,5 trilyon dolara ulaştı.

    ETBİS verilerine göre yurt içi harcamaların payı 2021 yılında yüzde 92 iken 2022’de yüzde 91.3’e geriledi, diğer ülkelerin ülkemiz e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalar ise yüzde 4’ten yüzde 4.2’ye yükseldi. Ek olarak yurt dışından yapılan alımlar, yüzde 4’ten yüzde 4.5’e artış gösterdi.



    Popüler E-ticaret Altyapı Firmaları

    Türkiye’de bilinen ve kullanımı yaygın e-ticaret platformları:


    Shopify
    WooCommerce
    ikas
    ideasoft
    Magento
    Ticimax
    T-soft

    vb.



    Shopify’ın Türkiye’de Yükselişi

    Türkiye’de Shopify altyapısıyla mağaza açan işletmelerin sayısında, 2023 yılı 3. çeyrek bazında %66 bir yükseliş bulunmakta. Özellikle son dönemde ve yıllarda bir çok işletme online mağazası için Shopify’ı tercih etmekte diyebiliriz.



    KOBİ’lerin E-ihracatta Başarılı Olamama Sebepleri

    Türkiye’de KOBİ’lerin e-ihracat yolculuğunda başarıya ulaşamamalarının başlıca sebepleri şu şekilde:


    Hedef pazarlara erişim, ürünlerin pazarlanması ve tanıtımı eksikliği
    Yerelleşememe problemleri
    Altyapı ve teknik bilgi eksikliği
    Vergisel ve finansal problemler



    E-ticarette Yapay Zeka Kullanımı

    E-ticarette yapay zekanın en çok kullanıldığı ana başlıklar ve bunları Türkiye’de en iyi uygulayan başlıca firmalar.


    Kişiselleştirilmiş Ürün Önerileri (Netflix)

    Kullanıcının geldiği trafik kanalına ve geçmiş verilerine göre ürün listeleme ve önerme.


    Dinamik Fiyat Güncellemeleri (MediaMarkt)

    Satışın gerçekleşmesi için öngörülen maksimum ve minimum indirimleri otomatik sağlayacak AI teknolojisi.


    Gelişmiş Müşteri Temsilcisi (Amazon)

    Satış öncesi ve sonrası müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik yapay zeka destekli online chat sistemi.


    Akıllı Lojistik Ağı (Hepsiburada)

    Kullanıcının lokasyonuna göre ürünün ne kadar sürede teslim edileceğinin AI tarafından planlanması.


    Akıllı Stok Yönetimi (mem ai)

    AI aracılığıyla tüm ürünlerinizin stok yönetimini hızlı ve mantıklı oluşturabilme ve planlayabilme.


    Müşteri Kaybı Oranı (mem ai)

    Müşterilerinizden kaçının sizden alışveriş yapmayı bırakacağının tahminini yapay zeka aracılığıyla tespit etme.



    E-ticarette En İyi 8 Yapay Zeka Uygulamaları ve Örnekleri

    Türkiye’de bilinen ve kullanımı yaygın e-ticaret platformları:


    Mokker
    Surewriter
    BHuman
    Tidio
    MEM AI
    Holler
    AdCreative AI
    Jasper



    Bölüm içeriğine ve kaynaklarına www.faruktoprak.com dan ulaşabilirsiniz.

    Bölümel ilgili sorularınız için faruk@joykek.com'dan bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca bölüm için yayınladığımız ankete de katılmayı unutmayın.


    ---

    Support this podcast: https://podcasters.spotify.

    • 25 min
    17. Görüntülü Reklamlar mı? Yoksa Sosyal Medya Reklamları mı?

    17. Görüntülü Reklamlar mı? Yoksa Sosyal Medya Reklamları mı?

    Görüntülü reklamlar mı yoksa sosyal medya reklamları mı, hangisi işletmeler için daha etkili? Bu sorunun peşine düşerken, dinamik reklamların gücünden, sosyal medyada başarılı bir katalog oluşturmanın inceliklerine kadar pek çok konuyu tartıştık.

    Deneme yanılma ve öğrenme, dijital reklamcılığın temel taşlarından biridir. 'Burn and Test' stratejisiyle başarının kapılarını aralayabilirsiniz.

    Dönüşüm elde ettiğinizde, hangi reklam platformunun size en çok kazandırdığını bilmek çok kıymetli. İşte tam da burada devreye ilişkilendirme modeli giriyor. Google'daki görüntülü reklam kampanya türleri ile sosyal medya reklamlarını karşılaştırarak, hangi stratejinin size daha fazla fayda sağlayabileceğini detaylıca bu bölümde konuştuk.

    Bölüm içeriğine ve kaynaklarına www.faruktoprak.com dan ulaşabilirsiniz.

    Bölümel ilgili sorularınız için faruk@joykek.com'dan bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca bölüm için yayınladığımız ankete de katılmayı unutmayın.


    ---

    Support this podcast: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dijital-pazarlama/support

    • 41 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Business

Money Stuff: The Podcast
Bloomberg
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
Leading Up With Udemy
Udemy
The Ramsey Show
Ramsey Network
Young and Profiting with Hala Taha
Hala Taha | YAP Media Network