
20 episodes

Juridikens värld Norstedts Juridik
-
- Business
I podden Juridikens värld samtalar Norstedts Juridik med Sveriges ledande juridiska experter. Vi djupdyker i nyheter, diskuterar aktuella ämnen, branschen och spanar in i framtiden.
-
I gränslandet mellan juridik och teknik – nya roller, kompetenser och karriärmöjligheter
Nya roller och titlar introduceras i juristbranschen. Dagens jurister har många fler och andra roller och arbetsområden att intressera sig för och välja mellan än för tio år sedan.
Hur ser behovet i branschen ut, vilka möjligheter finns och vilken typ av kompetens krävs? Idag detta avsnitt av Juridikens värld pratar vi om nya titlar, roller, arbetsområden och framtidens kompetenser med Malin Männikkö, Legal Technologist på DLA Piper. -
Från Bryssels byråkrati till succéförfattare – möt Joakim Zander
Joakim Zander är juristen med doktorsgrad som under tio år i Bryssel arbetade vid flera EU-institutioner. När han 2013 gav ut sin debutroman "Simmaren", den första boken i trilogin om juristen Klara Walldéen, tog livet en annan vändning. Boken blev en megasuccé och har översatts till trettio språk. Han lämnade Bryssels byråkrati bakom sig och blev författare på heltid. Just nu är han aktuell med romanen ”Ett ärligt liv” – som också ska bli en film. Hör honom berätta om författarlivet, varför han är stolt över att kalla sig jurist, och den eviga frågan om hur rätten förhåller sig till moralen. Och vilka är hans bästa råd till alla aspirerande författare där ute? Möt Joakim Zander i dagens avsnitt av Juridikens värld.
-
Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI som demokratisk rättighet
Myndigheter anses av många vara förändringsobenägna och långsamma när det gäller att ta till sig ny teknik eller nya sätt att arbeta. Men det finns exempel som också tyder på att de är i framkant, och istället driver på utvecklingen. Ett exempel är Skatteverkets e-tjänst för deklaration, ett annat är innovationsarbetet som drivs på Domstolsverket. Hur arbetar svenska myndigheter med innovation och vem ansvarar? Hur kan myndigheter samarbeta för att effektivisera arbetet och dra nytta av varandra och finns det lärdomar som den privata sektorn kan dra nytta av?
I dagens avsnitt pratar vi om innovation, AI, etik och rättvisa med John Lagström, affärsjurist, medlem i EU:s expertgrupp för AI och ny teknik inom rättsväsendet och IT-strateg och Innovationsledare på Domstolsverket. -
Kampen för nedrustning och storpolitiska maktspel – möt Hans Blix
F.d. utrikesminister, generaldirektör, docent i folkrätt, och inte minst diplomat – Hans Blix har många titlar. Tysklands erövring av Norge och Danmark under andra världskriget kom att forma hans beslut att ägna sig åt fred och nedrustning – han ville ut i världen och ”dra sitt strå till stacken”. Sommaren 2002 hamnade han i världens blickfång. Alla undrade om det fanns massförstörelsevapen i Irak och om USA skulle invadera. Hur känns det att hånas i pressen och utsättas för massiva påtryckningar? Vad är han mest stolt över när han blickar tillbaka på sitt långa liv i diplomatins och nedrustningens tjänst? Och hur ser han på ett svenskt Nato-medlemskap? Möt Hans Blix i dagens avsnitt av Juridikens värld.
-
Design thinking och legal design – så får juridiken ett större användarfokus
Juridikens värld är skapad av jurister, för jurister. För att människor ska fortsätta ha förtroende för rättsväsendet behöver juridiken bli mer användarvänlig, och när branschen digitaliseras behövs det nya sätt att samarbeta.
Vi pratar design thinking och legal design med Andrea Lindblom, administrativ chef på Helsingborgs tingsrätt och Legal Innovator of the year 2019. -
Hållbar och etisk AI – om digital förorening, stora möjligheter och stort ansvar
Artificiell intelligens, AI, skapar otroliga möjligheter. Allt från snabbare framsteg inom medicinsk forskning, effektiviseringsvinster, starkare kundrelationer och bättre kundservice till möjligheter att accelerera FN:s klimatmål.
Men med stora möjligheter kommer också ett stort ansvar. Vem har ansvaret för artificiell intelligens och hur sätter vi implikationerna av AI i en bredare etiskt och social kontext? Hör Anna Felländer, grundare till anch.AI, en digital plattform för styrning av etisk AI, berätta.