45 episodes

I podden Juridikens värld samtalar Norstedts Juridik med Sveriges ledande juridiska experter. Vi djupdyker i nyheter, diskuterar aktuella ämnen, branschen och spanar in i framtiden.

Juridikens värld Norstedts Juridik

    • Business

I podden Juridikens värld samtalar Norstedts Juridik med Sveriges ledande juridiska experter. Vi djupdyker i nyheter, diskuterar aktuella ämnen, branschen och spanar in i framtiden.

    Revolution eller konservatism? – om Napoleons Code civil och 1734 års lag

    Revolution eller konservatism? – om Napoleons Code civil och 1734 års lag

    Samma år som Napoleon krönte sig själv till kejsare i Frankrike 1804 trädde Code Civil i kraft – den juridiska motsvarigheten till hans triumfer på slagfältet. Lagtextens språkliga klarhet, som beundras än i våra dagar, ska ses i ljuset av revolutionens misstänksamhet mot juristkåren: ambitionen var att vanligt folk skulle begripa rättsläget. Genom militära erövringar och kolonialiseringen kom Code Civil att införas i många länder och har alltjämt stor betydelse. Under frihetstiden 70 år tidigare hade 1734 års lag sett dagens ljus i Sverige, där vördnaden för de historiska rötterna betonades i betydligt högre grad. Medan Code civil knöt an till den franska revolutionen var 1734 års lag snarare ”det sista andetaget av en döende värld”. Filippo Valguarnera, docent i rättshistoria, berättar om två lagstiftningsprojekt med ideologiska förtecken där samhället – i likhet med exempelvis filmer och romaner – hade en aktiv roll i tolkningen. Han gör också en djupdykning i historien och listar de fem största juridiska reformerna under de senaste 200 åren!

    • 1 hr 9 min
    Från hemlös sprutnarkoman till advokat – möt Stefan Olafsson

    Från hemlös sprutnarkoman till advokat – möt Stefan Olafsson

    I det som han kallar för ”det gamla livet” levde Stefan Olafsson under flera år som en hemlös sprutnarkoman – en luttrad fängelsekund som ideligen dömdes för nya missbruksrelaterade brott. Under den första drogfria fängelsevistelsen fann han viss framtidstro via återupptagna studier – men föll snabbt tillbaka i samma destruktiva mönster. En försommardag 2009, på jakt efter snabba pengar, får han syn på en 86-årig kvinna som är illa däran efter ett strokeanfall – vars liv han lyckas rädda. En avgörande vändpunkt, en insikt om att han kunde göra gott – ett slumpartat möte som också skulle rädda hans eget liv. Efter återupptagna studier, ”en inre resa” och framgångsrik behandling kommer han in på juristlinjen – och sedan förra året kan han titulera sig som advokat. Vilken inverkan har hans bakgrund i möten med nya klienter, vad är problemet med svensk narkotikapolitik, och vilken högprofilerad brottmålsadvokat var det som inspirerade honom att följa samma väg? 
    Det och mycket annat i veckans avsnitt av Juridikens värld.  

    • 1 hr 12 min
    Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden – sustainable finance, riskhantering och centrala regelverk för värdepappersmarknaden

    Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden – sustainable finance, riskhantering och centrala regelverk för värdepappersmarknaden

    Under de senaste åren har medvetenheten om våra utmaningar med den globala uppvärmningen ökat och därmed också fokus på finansmarknadernas roll i den nödvändiga omställningen mot ett mer hållbart samhälle Finansmarknaden har nämligen möjlighet att bidra med det som den kan bäst - att allokera kapital till vinstdrivande verksamheter som samtidigt bidrar till miljömål eller sociala mål. Sustainable Finance, eller hållbar finans, har därför seglat upp som ett centralt begrepp på finansmarknaden de senaste åren. I det här avsnittet pratar vi med Magnus Schmauch, Juris doktor och Senior Counsel på Wigge och Partners advokatbyrå samt författare till boken ”Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden”.

    • 1 hr 4 min
    Insiderbrott, den stränga informationsplikten och svårbedömda fall – åklagaren berättar

    Insiderbrott, den stränga informationsplikten och svårbedömda fall – åklagaren berättar

    Fingerprints storägare och tidigare vd dömdes nyligen av hovrätten till 1,5 års fängelse för grova insiderbrott. En av åklagarna i målet, Jonas Myrdal, berättar om fallet och om de största utmaningarna för att kunna bevisa insiderbrott – där en ökad specialisering lett till allt fler fällande domar de senaste åren. Han klargör även innebörden av insiderinformation – hur ”specifikationskravet” respektive ”väsentlighetskravet” ska tolkas. Vem är den ”förnuftiga investeraren” som har en så central roll i bedömningen?  Vad innebär det stränga kravet att börsbolag ska offentliggöra insiderinformation ”så snart som möjligt”, och hur ska man agera när insiderinformation läcker ut? Måste bolag gå ut med information som redan är allmänt känd, och kan negativ och positiv insiderinformation kvittas mot varandra? I vilka typsituationer uppkommer i princip alltid insiderinformation och när är det särskilt svårbedömt? Därtill ges goda råd om frestelsen skulle uppstå...Lyssna på Jonas Myrdal i veckans avsnitt av Juridikens värld.

    • 1 hr
    Vetlandamålet, en okänd rättsskandal och ”Rockhållarfallet – Althin och Alhem diskuterar omtalade domar

    Vetlandamålet, en okänd rättsskandal och ”Rockhållarfallet – Althin och Alhem diskuterar omtalade domar

    Hovrätten mildrade domarna i det tragiska s.k. Vetlandamålet – rätt eller fel? Hur resonerar rätten när experter har skilda uppfattningar om dödsorsaken eller den åtalades psykiska status? ”Det är en rättsskandal”, menar Peter Althin, att Högsta domstolen ignorerade det Rättsliga rådet för att istället döma hans klient till livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Och hur bör man agera som ombud i ett tekniskt komplext fall, som i Pirate bay-målet, för att inte blotta sin okunskap? Tips utlovas. Kraven för att fälla på grunden ”tillsammans och i samförstånd” har skärpts. Sven-Erik Alhem är kritisk, och Althin berättar om ett våghalsigt pedagogiskt trick under slutpläderingen i Malexandermålet. Var går egentligen gränsen mellan brottslig och straffri passivitet? HD:s dom om vad som krävs för att döma någon för psykiskt främjande vid ett rån diskuteras. Och är det inte hög tid att retrospektivt fria den man som för 60 år sedan dömdes av HD bara för att ha haft vänligheten att hålla i sin kamrats rock? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av ”Juridikens Värld”.

    • 55 min
    AI + Juridik = SANT. Möjligheter, affärsnytta och varför AI och juridik är en så bra matchning

    AI + Juridik = SANT. Möjligheter, affärsnytta och varför AI och juridik är en så bra matchning

    Juridiken är välkänd för sina komplexa och tidskrävande processer. Att stora mängder textbaserad information ska granskas, tolkas och användas för att fatta välgrundade beslut är ett utmärkande drag. Tack vare den framväxande kraften i artificiell intelligens (AI), befinner sig juristbranschen nu i en förvandling. Och det går fort.  AI-teknologin öppnar dörrar till helt andra möjligheter och utveckling och vi ser en dramatisk ökning av användningen av avancerade tekniker som maskininlärning, naturlig språkbearbetning (NLP) och datadriven analys inom juridiken. I detta avsnitt gästas Juridikens värld av Selcuk Unlu från Norstedts Juridik och Anders Bjurström och Kristoffer Röshammar från AI bolaget Tenfifty. Vi diskuterar möjligheter och affärsnytta med artificiell intelligens och varför AI och juridik är en så bra matchning.

    • 1 hr 11 min

Top Podcasts In Business

The Dough
Lemonada Media
REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
The Ramsey Show
Ramsey Network
The Marketing Architects
Marketing Architects
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
Most Innovative Companies
Fast Company

You Might Also Like

Juridikpodden
Juridikpodden
Dagens Juridik
Dagens Juridik
Rättegångspodden
Tall Tale | Nils Bergman
Alex & Sigges podcast
Perfect Day Media
Krimrummet
Expressen
Värvet
Acast