13 episodes

Konkurrenskraft – podden där vi pratar om framtidens beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Samtalen leds av Robin Askelöf, CMO på techbolaget Hypergene som också ger ut podden. I Konkurrenskraft blandas perspektiv och gäster - allt för att hitta nya vinklar på hur vi som beslutsfattare kan bli bättre rustade inför framtiden.

Konkurrenskraft Hypergene

  • Management

Konkurrenskraft – podden där vi pratar om framtidens beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Samtalen leds av Robin Askelöf, CMO på techbolaget Hypergene som också ger ut podden. I Konkurrenskraft blandas perspektiv och gäster - allt för att hitta nya vinklar på hur vi som beslutsfattare kan bli bättre rustade inför framtiden.

  Ola Ahlvarsson, serieentreprenör och världsmästare - "Innovation och tillväxt"

  Ola Ahlvarsson, serieentreprenör och världsmästare - "Innovation och tillväxt"

  I säsongspremiären av Konkurrenskraft träffar vi Ola Ahlvarsson, en av pionjärerna inom internetbaserade affärsmodeller, serieentreprenör och flitigt anlitad rådgivare inom innovation och tillväxt. Han har dragit igång ett stort antal bolag, men framförallt bidragit till att ännu fler kunnat växa och utvecklas internationellt. Dessutom har han av bara farten lyckats bli världsmästare i diverse kampsporter. Vi kommer in på framgångsfaktorer och fallgropar inom innovation och tillväxt, varför intraprenörskap är så viktigt samt hur mycket den svenska trevligheten betytt för vårt innovationsklimat.Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap.Boken som tipsas om i slutet av avsnittet heter The Amazon Management System: The Ultimate Digital Business Engine That Creates Extraordinary Value for Both Customers and Shareholders, av Ram Charan och Julia Yang.Och slutligen: Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på. I nästa avsnitt träffar vi Sofia Götmar-Blomstedt, VD på PwC Sverige, Sveriges största revisions- och rådgivningsbolag.

  • 42 min
  Johanna Frelin - VD på Riksbyggen - "Ovanlig och inspirerande"

  Johanna Frelin - VD på Riksbyggen - "Ovanlig och inspirerande"

  I säsongsavslutningen träffar vi Johanna Frelin, relativt nybliven VD på Riksbyggen, som basar över ett kooperativt byggföretag med 3 000 anställda och en omsättning på 8 miljarder kronor. Johanna har en minst sagt ovanlig bakgrund i branschen: senast från VD-rollen på arkitektfirman Tengbom och dessförinnan som VD på utbildningsföretaget Hyper Island liksom flera chefspositioner på SVT. Längs vägen har hon prisats för sitt ledarskap och innovativa metoder. Vi kommer bl.a. in på värdet av att bygga strategi med lego, hur man tar sig an en VD-roll i Corona-tider samt att leda kooperativa företag.Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Boken vi diskuterar i avsnittet heter Leadership 2030 - The Six Megatrends You Need to Understand to Lead Your Company into the Future av Georg Vielmetter och Yvonne Sell på Hay Group (numera Korn Ferry). Spännande läsning utlovas.Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på. När nästa säsong startar inleder vi med att träffa företagsbyggaren Ola Ahlvarsson. Trevlig sommar!

  • 41 min
  Lisa Gunnarsson - Nordenchef för LinkedIn - "Nätverkets kraft i kristider"

  Lisa Gunnarsson - Nordenchef för LinkedIn - "Nätverkets kraft i kristider"

  Vi träffar Lisa Gunnarsson, Nordenchef för Linkedin, som förutom att ha ett antal chefsroller i bagaget också utsetts till en av näringslivets mäktigaste kvinnor. I samtalet kommer vi in på hur man bäst utnyttjar LinkedIn i kristider, men också om lärdomar från amerikanska techgiganter som vill förändra världen och betydelsen av en stark företagskultur.Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Boken vi diskuterar i avsnittet heter ”Powerful” av Patty McCord, tidigare Chief talent officer på Netflix som var drivande i att bygga Netflix-kulturen tillsammans med vd:n Reed Hastings. Spännande läsning utlovas.Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på. I nästa avsnitt träffar vi Johanna Frelin, VD på Riksbyggen.

  • 45 min
  Maria Hedengren - VD på Readly - ”Att driva stark förändring”

  Maria Hedengren - VD på Readly - ”Att driva stark förändring”

  Ett företag som trotsar kristider och snarare satsar på expansion är Readly, bolaget som enklast liknas vid ett Spotify för tidningar och magasin. I avsnittet träffar vi Maria Hedengren, VD på Readly och med spännande erfarenheter från en rad andra bolag. Bland annat var hon CFO på iZettle med ansvar för processen att börsnotera bolaget, något som slutade med att de köptes av den amerikanska jätten Paypal.I samtalet fokuserar vi på hur man kan och bör tänka när man driver stark förändring, både av en hel bransch och i ett bolag som har ambitionen att förändra människors beteenden och rentav hur vissa marknader funkar. För här finns det saker att inspireras av, oavsett var man själv arbetar.Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Boken vi diskuterar i avsnittet heter "The Disruption Mindset - Why Some Organizations Transform While Others Fail" av Charlene Li. Spännande läsning om hur man leder företag i kraftig förändring och tillväxt utlovas.Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på. I nästa avsnitt träffar vi Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.

  • 36 min
  Rikard Olsson - Ekan och Beyond Budgeting Institute - "Budgetlös styrning när det svänger snabbt"

  Rikard Olsson - Ekan och Beyond Budgeting Institute - "Budgetlös styrning när det svänger snabbt"

  EXTRAAVSNITT: Det här lite mer nischade extraavsnittet landar mitt i en tid där förutsättningarna för den finansiella planeringen ändras ofta. Därför tittar vi närmare på ”budgetlös styrning” för att ge tips och inspiration om hur man arbeta mer agilt med sin planering. Vi träffar Rikard Olsson, konsult på Ekan Management och VD för Beyond Budgeting Institute. Han är en av de ledande experterna på området och har lång erfarenhet från såväl linjearbete, bl.a. som chefscontroller på AstraZeneca, och som konsult – där han dagligen utmanar hur vi styr och leder organisationer i såväl offentlig och privat verksamhet.Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på. I nästa avsnitt träffar vi Maria Hedengren, VD på Readly.

  • 36 min
  Stefan Hyttfors - Futurist, föreläsare och författare - "Framtiden skapas nu"

  Stefan Hyttfors - Futurist, föreläsare och författare - "Framtiden skapas nu"

  Vi träffar Stefan Hyttfors, en av Skandinaviens mest anlitade och uppskattade föreläsare inom framtidsfrågor, omvärldsbevakning och affärsutveckling. I samtalet kommer vi in på betydelsen av kunna förändras, varför digitalisering inte är en egen strategi och – inte minst – att vinnarna finns bland dom som lyckas skapa framtiden här och nu. Dessutom pratar vi digitalisering, hållbarhet och varför framtidens ledare är som en pastor.Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap. Boken vi nämner i avsnittet heter “Range” av David Epstein. Spännande läsning om specialister vs generalister utlovas.Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på! I nästa avsnitt träffar vi Maria Hedengren, VD på Readly.

  • 34 min

Top Podcasts In Management

Listeners Also Subscribed To