405 episodes

Lundströms Bokradio med nya böcker och klassiker, romaner och poesi. I bokradion möter vi författare från hela världen och bjuder in till bokcirkel när böckerna bara inte går att släppa. Där liv och litteratur möts - här finns Lundströms Bokradio. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

Lundströms Bokradio Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 5.0 • 1 Rating

Lundströms Bokradio med nya böcker och klassiker, romaner och poesi. I bokradion möter vi författare från hela världen och bjuder in till bokcirkel när böckerna bara inte går att släppa. Där liv och litteratur möts - här finns Lundströms Bokradio. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

  Daniel Bergman om sin bok "Hjärtat"

  Daniel Bergman om sin bok "Hjärtat"

  Filmregissören och ambulanssjuksköterskan Daniel Bergman debuterar med boken "Hjärtat", en samling minnen, scener och brev skrivna till författarens dotter.

  "Hjärtat" handlar delvis om att växa upp med filmskaparen Ingmar Bergman och konsertpianisten Käbi Laretei som föräldrar. Men den handlar också om Daniel Bergmans egen karriär inom filmen som biografmaskinist, passare, regissör och om hans arbete som livräddare. Och så handlar "Hjärtat" om att Daniel Bergman själv drabbas av två allvarliga diagnoser: MS och ett hjärtfel.Programledare: Marie LundströmI redaktionen: Maria Askerfjord SundebyProducent: Fredrik Wadström

  • 44 min
  I Nils Ferlins fotspår

  I Nils Ferlins fotspår

  Följ med Katarina Wikars på en vandring i Klarabohemen Nils Ferlins spår och lyssna på Jenny Wilsons musikaliska nytolkning av en av Ferlins mest omtyckta dikter.

  Den här veckans program är en utflykt i det förflutna. 60 år efter poeten Nils Ferlins död möter vi släktingar, författare och andra som har någon slags relation till Ferlin. Och vilka dikter kan de medverkande deklamera utantill? Dessutom dyker artisten Jenny Wilson upp med sin musikaliska nytolkning av Nils Ferlins "Stjärnorna kvittar det lika". Ett program av Katarina Wikars. Producenter: Anna-Karin Ivarsson och Fredrik WadströmMedverkande:Hans Rutberg, syskonbarnbarn och författareMikaela Valtersson, barnbarn till Nils Ferlins flickvän Beth LagerlundFörfattaren och journalisten Jesper Högström Stadsguide Peter FriskUr arkivet:Nils Ferlins hustru Henny FerlinKlipp ur SVT:s På Spåret (2012) med Olle Ljungström, Kristian Luuk och Fredrik Lindström med de tävlande Gunilla Hammar Säfström och Peter Wahlbeck.Författaren Lars Forssell.Jenny Wilson med Nils Ferlins Stjärnorna kvitta det likaI programmet hörs också för första gången Jenny Wilsons nytolkning av Nils Ferlins Stjärnorna kvitta det lika som hon gjort speciellt för Lundströms Bokradio.Cornelis Vreeswijk hörs också med en bit ut hans "Balladen om Nils Johan Einar Ferlin".Uppläsningar av: Nils Ferlin (arkiv) och Abbe Åström.

  • 44 min
  Måns Mosesson skildrar Tim "Avicii" Berglings liv i ny biografi

  Måns Mosesson skildrar Tim "Avicii" Berglings liv i ny biografi

  I boken "Tim biografin om Avicii" skildrar journalisten Måns Mosesson personen bakom artistnamnet Avicii musikern och producenten Tim Bergling. Boken bygger på intervjuer men också på Berglings egna anteckningar och foton.

  I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio möter Maria Askerfjord Sundeby författaren Måns Mosesson för ett samtal om den nya boken.Musik i programmet:"Without You" Avicii, Sandro Cavazza"Levels" Avicii"You Be Love"  Avicii, Billy Ruffoul"Bromance" Tim Berg"Waiting For Love Tundran Remix" Avicii, Tundran"Feel the Vibe" Axwell"Fade Into Darkness" Avicii"A Sky Full of Stars" Coldplay, Avicii"Freak" (feat. Bonn) Avicii"Fades Away" Niko Kotoulas"Levels" Piano Tribute Players"For a Better Day" (Avicii arena version) Ella Tiritiello, Kungliga FilharmonikernaSkriv till oss! bokradio@sverigesradio.seProgramledare: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Fredrik Wadström (producent)Vi har också en efterlysning i veckans program inför vårens litteraturvecka i P1 och Sveriges Radios Romanpris 2022. Vi söker bokcirklar i Blekinge och Skåne som vill delta i lyssnarjuryns arbete för att utse en vinnare av Sveriges Radios Romanpris. Skicka era ansökningar senast 8 december 2021 till romanpriset@sverigesradio.se. 

  • 44 min
  Lundströms Bokradio kallar till Bokcirkel om "Mödrarnas söndag" med Amanda Svensson, Marie Lundström och Ulf Karl Olov Nilsson

  Lundströms Bokradio kallar till Bokcirkel om "Mödrarnas söndag" med Amanda Svensson, Marie Lundström och Ulf Karl Olov Nilsson

  Mödrarnas söndag av Graham Swift är en roman som lyssnarna gärna vill höra en bokcirkel om. UKON (Ulf Karl Olov Nilsson) och Amanda Svensson läste boken två gånger och sen var de redo att möta Marie Lundström för ett bokcirkelsamtal om kärlek, romanuppbyggnad och meningen med livet.

  Mödrarnas söndag är en kortroman som utspelar sig i mellankrigstidens England. Föräldralösa Jane Fairchild jobbar som husjungfru hos en välbärgad familj på landsbygden och en söndag om året får tjänstefolket ledigt för att resa hem till sitt barndomshem, till sin mor. Romanen utspelar sig under en enda söndag, den 30 mars 1924. Jane har inget föräldrahem utan hon tar cykeln hem till sin älskare som är son i huset på granngodset.Mödrarnas söndag - kortromanen som blev långfilmMödrarnas söndag är översatt av Hans-Jacob Nilsson och kom ut på svenska 2017. 2016 kom "Mothering Sunday: A Romance". 2021 blev romanen film på bio.Graham Swift tilldelades Bookerpriset 1996 för "Sista beställningen" som kom på svenska 1997.Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.seProgramledare: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

  • 43 min
  Kärlek, krig och drömmar i södra Kaukasus med Nino Haratischwili

  Kärlek, krig och drömmar i södra Kaukasus med Nino Haratischwili

  Författaren Nino Haratischwili bor i Tyskland och har georgiska som modersmål men tyska som sitt litterära språk. Hennes tegelstensroman "Det åttonde livet" finns nu på svenska och Fredrik Wadström har läst den och möter författaren i ett samtal om berättelsens familj från Georgien , en familj som sprids för vinden när storpolitiken drar fram genom deras tillvaro och där familjemedlemmarna kämpar för sin överlevnad, var och en på sitt sätt.

  "Det åttonde livet" är 1150 sidor tjock och skriven av den georgiska författaren Nino Haratischwili. Översättningen av Ebba Högström kom ut i Sverige hösten 2021. Författaren, som sedan snart 20 år tillbaka bor i Tyskland, var nyligen på besök i Sverige och Fredrik Wadström träffade henne då för att prata om hennes författarskap och om romanens kärlek, krig och drömmar i södra Kaukasus.
  Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se
  Programledare: Marie Lundström
  Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

  • 44 min
  Bokcirkel om Sally Rooneys nya roman ”Vackra värld, var är du”

  Bokcirkel om Sally Rooneys nya roman ”Vackra värld, var är du”

  Efter Samtal med vänner och Normala människor är den irländska författaren Sally Rooney tillbaka med en ny roman, Vackra värld, var är du. Tillsammans med författaren Malin Persson Giolito och programledaren och författaren Mark Levengood bokcirklar vi om en bok som väcker tankar om religion, sex och vänskap.

  Vackra värld, var är du utspelar sig till stora delar på Irland. Vi följer fyra personer i trettioårsåldern med vännerna Alice och Eileen i centrum. Alice är författare och har flyttat ut på landet tre timmar från Dublin där hon hyr en gammal prästgård. Hon har haft stora litterära framgångar men också stora svårigheter med sin psykiska hälsa. På en dejting-app träffar Alice lagerarbetaren Felix samtidigt som Eileen brottas med sina känslor för barndomsvännen Simon.
  Kulla-Gulla nämns i denna bokcirkel:
  Förutom Sally Rooneys tre romaner som finns i svensk översättning av Helena Fagertun ("Vackra värld, var är du") och Klara Lindell ("Normala människor" och "Samtal med vänner")  så nämns också serien om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström.
  Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se
  Programledare: Marie Lundström
  Producenter: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson

  • 44 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Society & Culture

You Might Also Like

More by Sveriges Radio