62 episodes

Over rouw, troost, herkenning en perspectief, vanuit de vereniging OOK (Ouders Overleden Kind). Een podcast voor en door lotgenoten, maar toegankelijk voor iedereen!

Maak rouw bespreekbaar Marleen

  • Kids & Family

Over rouw, troost, herkenning en perspectief, vanuit de vereniging OOK (Ouders Overleden Kind). Een podcast voor en door lotgenoten, maar toegankelijk voor iedereen!

  aflevering 65 - Casa Siéntete

  aflevering 65 - Casa Siéntete

  Jolanda vertelt over de verhuizing naar Spanje en het oppakken van haar leven na de dood van haar zoon Maarten.

  Een interview op een wel heel bijzondere plek. Marleen reist af naar Spanje, waar ze in gesprek gaat met Jolanda. Zij en haar man Nico hebben de afgelopen jaren hun paradijsje weten te creëren op een berg, vlakbij het plaatsje Aigües. Marleen verblijft met haar man in het bijbehorende gastenverblijf Casa Siéntete (Voel jezelf). Een plek die Jolanda eenieder gunt die de rust en stilte zoekt. Het interview vindt hoger op de berg plaats, op een plek waar Jolanda haar zoon Maarten steeds weer weet te vinden.

  • 54 min
  aflevering 64 - If you love me let me go...

  aflevering 64 - If you love me let me go...

  Marleen vertelt over haar 'gevecht' van dit moment; duizend stappen terug in het zwart.
  Na het overlijden van een oudleerlinge (12) in december (benoemd in aflevering 62; Met een rugzak de klas in), ervaart Marleen dat ze in de rouw weer flinke stappen moet maken om verder te komen, voor haar gevoel.
  Deze aflevering begint met een opname van de zangwedstrijd waar Lonneke aan meedeed, een maand voor haar overlijden. Het eerste nummer dat zij daar zong was This is gospel van de band Panic! at the disco. Uit volle borst zong ze de tekst: 'If you love me let me go', een tekst die momenteel weer flink door het hoofd van Marleen spookt. Wat houdt de zin 'Ik laat mijn kind niet los, ik houd haar anders vast' nou eigenlijk in? Het is een persoonlijk en kwetsbaar verhaal, vol gedachtenspinsels die kunnen raken.

  (Waar Marleen in de aflevering spreekt over reageren op voorlichting@oudersoverledenkind.nl, bedoelt ze het mailadres podcast@oudersoverledenkind.nl)

  • 31 min
  aflevering 63 - Krachtiger dan ik ooit had bedacht

  aflevering 63 - Krachtiger dan ik ooit had bedacht

  Lars is 2 jaar en 2 weken als hij in oktober 2013 overlijdt door verdrinking. 

  'Je moet jezelf van de grond af aan weer opbouwen'. Marleen gaat in gesprek met Yvonne, de moeder van Lars. Zij vertelt haar verhaal waarin liefde, onmacht, boosheid, verdriet en kracht aan de orde komen.  Wat heeft het leven en het overlijden van Lars met haar gedaan?

  • 56 min
  aflevering 62 - Met een rugzak de klas in

  aflevering 62 - Met een rugzak de klas in

  Hoe neem je je ervaringen en verlies mee je werk in?
  Marleen vertelt over verschillende situaties in haar werk, als leerkracht in het basisonderwijs.  Na de dood van dochter Lonneke is het leven weer één grote leerschool. Hoe neemt ze die rugzak vol verlies en ervaringen weer mee de klas in? 
  En dan overlijdt op 13 december 2022 haar (oud)leerlinge Elin, 12 jaar. Een mooie meid, vol kleur. 
  Over de muziek: Het nummer 'Someone to you' liet de moeder van een leerling aan Marleen horen voor ze overleed in okt 2020.
  De andere nummers zijn afkomstig van de playlist van Elin, waarvan ze dat laatste nummer 'Someday I'll find my way home' op 10 december, drie dagen voor haar overlijden, heeft gedownload.  Dit nummer is inmiddels toegevoegd aan de OOK Spotify lijst 'Music is the voice of my soul'.

  • 51 min
  aflevering extra - Asserlei Omroep Assen

  aflevering extra - Asserlei Omroep Assen

  Interview Omroep Assen in het programma Asserlei door Ger de Vos. Ger en Marleen praten over de vereniging OOK en wat de waarde van deze vereniging kan zijn voor lotgenoten.

  • 39 min
  aflevering 61 - Een feest, een foto

  aflevering 61 - Een feest, een foto

  Marleen vertelt over het 60-jarig huwelijksfeest van haar ouders. De hele familie is er en toch zijn ze niet compleet. 

  Een feest met de familie. 'Nemen we de foto van Lonneke ook mee?' Marleen en haar man André willen het niet te beladen maken. Maar de familie is niet compleet zonder haar.  Hoe  krijgt Lonneke een plekje in dit geheel?

  • 29 min

Top Podcasts In Kids & Family

National Geographic Kids
Dr. Becky Kennedy
WBUR
Tinkercast | Wondery
American Public Media
Story Pirates

You Might Also Like

NPO Radio 2 / PowNed
Berthold Gunster
NPO Radio 1 / AVROTROS
NRC
NPO Radio 1 / NTR / VPRO
NPO Radio 1 / VPRO