70 episodes

Over rouw, troost, herkenning en perspectief, vanuit de vereniging OOK (Ouders Overleden Kind). Een podcast voor en door lotgenoten, maar toegankelijk voor iedereen!

Maak rouw bespreekbaar Marleen

  • Kids & Family

Over rouw, troost, herkenning en perspectief, vanuit de vereniging OOK (Ouders Overleden Kind). Een podcast voor en door lotgenoten, maar toegankelijk voor iedereen!

  aflevering 69 - Het ouderweekend van OOK; Gun het jezelf!

  aflevering 69 - Het ouderweekend van OOK; Gun het jezelf!

  Hanna vertelt in deze aflevering over haar ervaringen in het ouderweekend van OOK.

  Elk jaar organiseert een groep vrijwilligers van de vereniging Ouders Overleden Kind een ouderweekend voor lotgenoten. Een weekend waarin de ouder en het overleden kind centraal (mogen) staan. Een weekend vol lotgenootschap en mooie momenten. Ook Hanna, moeder van Iris (29) heeft vorig jaar deelgenomen aan dit weekend dat altijd in november wordt georganiseerd en Marleen praat met haar over haar ervaringen.

  Informatie over het weekend is te vinden op www.oudersoverledenkind.nl.

  • 34 min
  aflevering 68 - De stoplichtkleuren van Arman

  aflevering 68 - De stoplichtkleuren van Arman

  Op 21 juli 2020 overleed Arman (21) in Frankrijk, waar hij met zijn moeder Els op vakantie was.

  Arman had een verstandelijke en lichamelijke beperking en vroeg daarom veel zorg. Door een scheiding stond Els voor het grootste deel alleen voor die zorg. Dit was pittig maar heeft er ook toe geleid dat Arman en zijn moeder min of meer verknoopt waren met elkaar. Maakt zo'n gegeven de rouw nog gecompliceerder? Marleen praat hierover met Els. Ook vertelt Els over de stoplichtkleuren van Arman die een thema blijken in haar leven.

  • 1 hr 5 min
  aflevering 67 - Ik zal mijn leven leven!

  aflevering 67 - Ik zal mijn leven leven!

  Marleen praat ons bij over weer een stap in die wereld die rouw heet.
  Deze podcast is een vervolg op aflevering 64 (If you love me let me go), waarin Marleen ervoor 'kiest' een volgende donkere stap in de rouw te maken. Hoe is het haar vergaan de afgelopen maanden? In dit persoonlijk verslag vertelt ze over haar stappen en vooral de inzichten die ze voor dit moment weer verkregen heeft. Dat het verlies om je kind door een ieder anders wordt ervaren, moge duidelijk zijn. Ook de stappen in de verweving (klinkt mooier dan verwerking) verschillen per persoon en karakter. En toch zijn de ervaringen vaak zo herkenbaar voor lotgenoten.
  Het doel van de podcast blijft de herkenning en de kracht van het lotgenootschap. Als luisteraar kun je eruit halen wat je gebruiken kan.
  Wil je reageren op de podcast? Mail dan naar podcast@oudersoverledenkind.nl

  Alle nummers in deze aflevering zijn gezongen door Marleen Mulderij, begeleid en geproduceerd door Jeroen Kriek.

  • 1 hr 5 min
  aflevering 66 - Als een wervelwind door het leven

  aflevering 66 - Als een wervelwind door het leven

  Bertie vertelt over het verlies van haar zoon Kevin die op de dag voor zijn verjaardag overlijdt door een verkeersongeval.

  Kevin is een echte wervelwind. Hij is zo'n jongen waarbij je steeds alert bent als ouder. Hij werkt als kok op Curaçao en St. Maarten en maakt daar de verwoestingen van de storm Irma mee. Wanneer hij dan weer veilig en wel in Nederland woont, fietst hij na een tandartsbezoek naar huis. En juist dan, wanneer je het niet zou verwachten, verongelukt hij.

  • 57 min
  aflevering 65 - Casa Siéntete

  aflevering 65 - Casa Siéntete

  Jolanda vertelt over de verhuizing naar Spanje en het oppakken van haar leven na de dood van haar zoon Maarten.

  Een interview op een wel heel bijzondere plek. Marleen reist af naar Spanje, waar ze in gesprek gaat met Jolanda. Zij en haar man Nico hebben de afgelopen jaren hun paradijsje weten te creëren op een berg, vlakbij het plaatsje Aigües. Marleen verblijft met haar man in het bijbehorende gastenverblijf Casa Siéntete (Voel jezelf). Een plek die Jolanda eenieder gunt die de rust en stilte zoekt. Het interview vindt hoger op de berg plaats, op een plek waar Jolanda haar zoon Maarten steeds weer weet te vinden.

  • 54 min
  aflevering 64 - If you love me let me go...

  aflevering 64 - If you love me let me go...

  Marleen vertelt over haar 'gevecht' van dit moment; duizend stappen terug in het zwart.
  Na het overlijden van een oudleerlinge (12) in december (benoemd in aflevering 62; Met een rugzak de klas in), ervaart Marleen dat ze in de rouw weer flinke stappen moet maken om verder te komen, voor haar gevoel.
  Deze aflevering begint met een opname van de zangwedstrijd waar Lonneke aan meedeed, een maand voor haar overlijden. Het eerste nummer dat zij daar zong was This is gospel van de band Panic! at the disco. Uit volle borst zong ze de tekst: 'If you love me let me go', een tekst die momenteel weer flink door het hoofd van Marleen spookt. Wat houdt de zin 'Ik laat mijn kind niet los, ik houd haar anders vast' nou eigenlijk in? Het is een persoonlijk en kwetsbaar verhaal, vol gedachtenspinsels die kunnen raken.

  (Waar Marleen in de aflevering spreekt over reageren op voorlichting@oudersoverledenkind.nl, bedoelt ze het mailadres podcast@oudersoverledenkind.nl)

  • 31 min

Top Podcasts In Kids & Family

Dr. Becky Kennedy
WBUR
National Geographic Kids
Tinkercast | Wondery
Story Pirates
American Public Media

You Might Also Like

Tonny Media
Carrie & Eddie
NPO Radio 1 / NOS
Tom Jessen & Maarten van Rossem / streamy.audio
Wouter Laumans, Christian Flokstra