Makkelijker Meedoen de Podcast

Makkelijker Meedoen
Makkelijker Meedoen de Podcast Podcast

Hoi! Ik ben Maud Wilms en mijn zoon heeft een verstandelijke beperking. Het liefst ontmoet hij andere kinderen en stelt hij vragen aan iedereen die hij tegenkomt. Zijn motto is: een dag niemand ontmoet, is een dag niet geleefd. Hierdoor word ik aangespoord om er ook echt werk van te maken. Wil je weten hoe je zorgintensieve kind kan spelen met andere kinderen? Hoe je kind anderen ontmoet, hoe je vrije tijd kunt indelen of hoe je schoolkeuzes maakt? Dan is deze podcast voor jou. Ik deel verhalen en ideeën zodat jij werk kunt maken van meedoen en samen spelen voor je kind!

  1. 13. Waarom spelen kinderen met een beperking niet in de speeltuin?

    JUL 3

    13. Waarom spelen kinderen met een beperking niet in de speeltuin?

    ‘Ik ging niet naar buiten voor de lol. Want op die speeltoestellen kon mijn zoon niet. Want hij kon nog helemaal niet zitten. Wat heeft ie dan aan een wipkip en een schommel. Dus daar was ik niet te vinden. Dus in die eerste 3-4 jaar, is het al heel moeilijk om andere kinderen te ontmoeten.’ Waarom ging ik niet naar de speeltuin toen mijn zoon klein was? Hoe kwam het dat ik er uiteindelijk toch naar toe ging, ook al kon hij helemaal niet van de glijbaan, op een wipkip of op een schommel? En hoe zit het met het ongemak en de confrontatie die ik in zo’n speeltuin voelde? Myrre van Dorp is voor haar afstudeeronderzoek betrokken bij de inclusieve speeltuin De Kloosterplantsoen in IJsselstein. Ouders met een kind met zorgbehoefte komen echter niet naar de speeltuin. Terwijl de speeltuin fysiek juist gewoon hartstikke toegankelijk is. Hoe kan dit eigenlijk? Fascinerend. Voor haar onderzoek interviewt Myrre verschillende ouders. Eén van die ouders ben ik. In deze aflevering luister je naar ons gesprek. Dit gesprek deed veel stof opwaaien in mijn eigen hoofd. Ik publiceer volgende week dan ook een vervolg. Ik vertel dan hoe ik het voor mezelf makkelijker maakte om toch naar de speeltuin te gaan. IN DEZE AFLEVERING: Hoe ontmoette mijn zoon andere kinderen toen hij tussen de 5-12 jaar was? (4:25) Waarom lukt het voor kinderen met en zonder beperking niet om elkaar te ontmoeten? (11:50) Welke obstakels komen ouders tegen? (14:30) Hoe lukt het samen spelen? En hoe ongemakkelijk is dat? (19:00) Wat kan helpen bij het samen spelen? (28:20) Terugblik van Maud (36:17) LINKS https://speeltuinkloosterplantsoen.nl in IJsselstein, vlakbij Utrecht. Hoe ziet meedoen er voor jouw kind uit? Deel het met me. ⁠⁠⁠⁠Vul de online vragenlijst hier in.⁠⁠⁠⁠ Wil je me een berichtje sturen? Doe dat via info@maudwilms.nl of DM me via instagram: ⁠@makkelijkermeedoen⁠ TRANSCRIPT: Meelezen terwijl je luistert kan hier.

    39 min
  2. 12. Over eenzaamheid bij kinderen met een beperking (met Rick Kwekkeboom)

    JUN 26

    12. Over eenzaamheid bij kinderen met een beperking (met Rick Kwekkeboom)

    ‘Ik weet niet of het makkelijker te maken is, Maud. Waar je als ouder van een kind met een beperking mee te maken blijft houden is die extra zorg. Het {meedoen} blijft een onderwerp waar je aandacht voor moet vragen. En ik weet niet of het makkelijker gaat worden.’ In deze aflevering duik ik in een kwetsbaar onderwerp: eenzaamheid bij kinderen met een beperking. Hoe ontstaat het? Wat kunnen we eraan doen? Wat vraagt dat van ouders? Ik doe dat samen met Rick Kwekkeboom. Zij is Lector Langdurige Zorg en Ondersteuning aan de Hogeschool van Amsterdam. In deze aflevering: Stand van zaken rondom eenzaamheid bij kinderen met een beperking (0:59) Hoe moeilijk is het voor mensen met een beperking om anderen te ontmoeten in de buurt? (7:20) Hoe kan het dat kinderen met een beperking eenzaam zijn? (10:58) Welke extra sociale vaardigheden hebben brussen? (14:21) Hoe weet je of je kind zich eenzaam voelt? (16:06) Welke rol hebben ouders? (19:20) Wat maakt dat het moeilijk is voor ouders? (25:16) Hoe wordt het makkelijker? (28:51) Overweging van Maud (33:28) LINKS: Hoe ziet meedoen er voor jouw kind uit? Deel het met me. ⁠⁠⁠Vul de online vragenlijst hier in.⁠⁠⁠ Hier lees je meer over het literatuuronderzoek 'Ik hoor er (niet) bij' van Astrid van der Kooij in opdracht van Movisie. Hier bekijk je de infographic van Stichting het Gehandicapte Kind over eenzaamheid bij kinderen met een beperking. Op de website www.eentegeneenzaamheid.nl vind je veel informatie over eenzaamheid en wat je kunt doen (voor je kind of voor jezelf). Wil je me een berichtje sturen? Doe dat via info@maudwilms.nl of DM me via instagram: @makkelijkermeedoen TRANSCRIPT Meelezen terwijl je luistert kan hier.

    39 min
  3. 11. Vrienden maken en houden: hoe ondersteun je je kind? (met Minke Verdonk)

    JUN 12

    11. Vrienden maken en houden: hoe ondersteun je je kind? (met Minke Verdonk)

    ‘En ik denk echt, dat hij anders echt geen vrienden in de wijk had gehad. Want hoe kun je vrienden worden met iemand die je haast niet ziet? Of niet tegenkomt?’ In deze aflevering ga ik in gesprek met Minke Verdonk. Minke ondersteunt ouders van kinderen met een beperking en is één van de makers van de Levend Verlies Podcast. Ze vertel over haar zoon Kasper: ‘Hij heeft een ernstige vorm van spasticiteit. Dit komt omdat hij een zeldzame genafwijking heeft. Hij zit in een rolstoel. Voor hem is meedoen helemaal niet vanzelfsprekend.’  Het resulteerde in dit bijzondere gesprek. We hebben het over onderwijskeuzes, maar komen er ook snel achter dat ‘kiezen’ als je een kind met beperking hebt, eigenlijk niet aan de orde is. Ook spreken we over vriendschappen en hoe Minke haar zoon begeleidt bij het onderhouden ervan. Wat komt erbij kijken? Hoe maak je het mogelijk? Ook als het even moeilijk wordt? Minke is openhartig en reflectief. Wil je geïnspireerd raken en luisteren naar een positieve inslag zonder het oog voor de realiteit te verliezen? Wil je net even het graantje lef mee pikken van een moeder die je vóór ging… luister dan vooral naar deze aflevering met Minke Verdonk! In deze aflevering: Hoe zag de combinatie van mytylschool en reguliere school er voor Minke’s zoon uit? (2:10) Wat zit er achter de opluchting dat het toch weer een jaar lukte? (7:28) Wat leverde het Minke’s zoon op dat hij óók naar de reguliere school in de buurt kon gaan? (13:20) Wat leverde het Minke’s gezin op dat haar zoon ook naar de reguliere school in de buurt kon gaan? (20:42) Vrienden maken en houden: hoe ondersteun je je kind met zorgvraag? (25:55) Wat maakte ook wel eens moeilijk op de basisschool? (28:32) LINKS: Minke Verdonk website: www.minkeverdonk.nl en op instagram @minke_verdonk De Podcast Levend Verlies kun je volgen op instagram: @levend_verlies Hoe ziet meedoen er voor jouw kind uit? Deel het met me. Vul de online vragenlijst hier in. Meelezen terwijl je luistert kan via deze link.

    44 min
  4. 10. Waar zijn de kinderen met een handicap?

    JUN 5

    10. Waar zijn de kinderen met een handicap?

    ‘Nou, er zijn hier heel veel gehandicapte kinderen, en daar kun je nu mee spelen. En dat kan anders niet. Want de gehandicapte kinderen zitten meestal in een ziekenhuis of ze zijn heel veel binnen en dan kun je ze niet ontmoeten.’ Deze aflevering nam ik op tijdens De Grote SamenSpeelDag 2023. Kinderen met en zonder beperking spelen op deze dag samen. Met mijn opname-apparaat loop ik over deze pop-up inclusieve speeltuin. Ik stel spontaan vragen aan iedereen die ik tegenkom. Waar zijn de kinderen met een handicap eigenlijk? Hoe kijken zij aan tegen samen spelen? Wanneer lukt het? Wanneer lukt het niet? Wat is er voor nodig? Een speelse, spontane, afwisselende aflevering! Leuk dat je luistert! In deze aflevering: Simone en haar dochter Guusje van 10 vertellen hoe ze Pam laten meedoen. (3:10) Ilse van der Put vertelt waarom het nu zo moeilijk dat is om kinderen met en zonder handicap echt samen te laten spelen en wat ervoor nodig is. (10:01) Ik sprak Maartje Radstaake van isaac-nf over het gebruik van een picto-bord in de speeltuin. (17:21) Ik raak in gesprek met Speelboerderij het BuitenBeest in Zoetermeer. Ze vertellen me hoe zij hun bestaande speeltuin inclusiever maken. (23:40) Ik sprak met Gijs van 11, die precies weet wat kinderen vooral NIET moeten doen als ze willen spelen met zijn zusje met Down. (26:16) Kees-Jan van der Klooster van het Wheel Chair Skills team leert kinderen om hun rolstoel vol vertrouwen te gebruiken. (28:42) Tot slot spreek ik met moeders Gabrielle en Tiana over hoe hun zonen Jan en Abel in contact komen met kinderen met beperking. (35:28) LINKS Beluister hier de aflevering die ik live opnam tijdens De Grote SamenSpeeldag 2023: Samen spelen doe je zo Kees-Jan van der Klooster van het Wheel Chair Skills Team Op instagram: @wheelchairskillsteam Maartje Radstaake van isaac-nf: Download hier gratis het picto-bord! Ilse van der Put noemde de Speeltuinbende. Check vooral ook haar eigen website: www.empowermentbyplaying.nl Speelboerderij Het BuitenBeest in Zoetermeer Op deze kaart vind je alle samenspeelplekken Op www.gehandicaptekind.nl kun je in de gaten houden wanneer de eerstvolgende Grote Samenspeel Dag is. Ga er vooral naar toe! Het is voor álle kinderen! Hoe ziet meedoen er voor jouw kind uit? Deel het met me. Vul de online vragenlijst hier in. Stuur mij een berichtje via mail: info@maudwilms.nl of stuur me een DM op instagram: @makkelijkermeedoen TRANSCRIPT: Meelezen terwijl je luistert kan via deze link.

    44 min
  5. 8. Samen spelen doe je zo!

    06/22/2023

    8. Samen spelen doe je zo!

    'Ik ben ook een gewone meid, alleen heb ik wielen onder mijn billen', zegt Pauline krachtig. Zo roept ze iedereen op om niet naar kinderen met een beperking te staren, maar hen juist te vragen om mee te spelen. Deze bijzondere aflevering werd live opgenomen vanuit De Grote SamenSpeeldag 2023! Ik ga in gesprek met Guusje ter Horst (aanjager Onbeperkt Meedoen), Rick Brink (voormalig Minister van Gehandicaptenzaken), Henk-Willem Laan (namens het SamenSpeelNetwerk en ouder van een zoon met beperking), kinderambassadeurs Pauline, Feline en Art. Thijs de Lange haalt waardevolle reacties en ideeën op uit het publiek vol speelexperts. We hebben het over uitdagingen, ervaringen en oplossingen om samen spelen tussen kinderen met en zonder beperking steeds makkelijker te maken: In gesprek met Guusje ter Horst (aanjager Onbeperkt Meedoen) (1:44) Welke uitdagingen maken samen spelen moeilijk? (14:06) Wat zijn onze ervaringen met samen spelen? (28:02) Oplossingen en tips! (35:51) Leuk dat je luistert!  Binnenkort kun je luisteren naar een tweede aflevering die ik opnam tijdens De Grote Samenspeeldag. Een verzameling hartverwarmende gesprekken met kinderen, ouders en speelexperts over samen spelen. Waar ligt de uitdaging? En hoe lukt het wél? Wil jij deze aflevering niet missen? Abonneer of klik op ‘volgen’. Zo zie jij direct wanneer deze aflevering online staat!  TRANSCRIPT https://makkelijkermeedoen.nl/samen-spelen-doe-je-zo/ ALLE LINKS IN DEZE AFLEVERING In deze aflevering verwijs ik naar de volgende links: www.samenspeelnetwerk.nl www.gehandicaptekind.nl www.jantjebeton.nl www.makkelijkermeedoen.nl  Stuur mij een berichtje via mail: info@maudwilms.nl of stuur me een DM op instagram: @makkelijkermeedoen Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door de initiatiefnemers van het SamenSpeelNetwerk: Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind.

    47 min
  6. 02/09/2023

    7. Inclusie in het onderwijs: van elkaar tolereren naar écht meedoen (met Beno Schraepen)

    ‘Ik ken niemand van mijn leeftijd zonder een beperking. De enige mensen die ik ken zijn kinderen en jongeren met een beperking.’ En dit zegt iemand met spierdystrofie die weet dat hij maar 30 jaar gaat worden. Dat is voor mij de urgentie. Waarom doen we dat? Waar zijn we mee bezig? ~ Beno Schraepen In deze aflevering vervolg ik het gesprek met Beno Schraepen, auteur van ‘Excluses, wat uitsluiting doet met mensen’.  Werk je in het onderwijs? Zoek je een basisschool voor je kind? Staat je kind voor een volgende stap? Twijfel je wat deze moet zijn? Gaat jouw kind met veel plezier naar het speciaal onderwijs?  Vraag je je n.a.v. de vorige aflevering af wat je kunt doen om het leven van je kind net een stapje inclusiever te maken? Dan zit deze aflevering vol inspiratie en inzichten! Tijdens deze aflevering vinden we antwoord op de volgende vragen: Waarom is het moeilijk voor mensen met een beperking om te vertellen wat ze nodig hebben om tóch mee te kunnen doen? Wat voegt naar de basisschool in de buurt gaan toe? Hoe kom je van tolereren naar inclusie op school? Welke voorwaarde is nodig om van tolereren naar inclusie te komen? Inclusie gaat niet vanzelf, het ligt vaak bij ouders, hoe komt dit? Hoe kan het dat het opbouwen van een sociaal netwerk voor kinderen en jongeren met een beperking niet zo gemakkelijk is? Welke impact heeft het busje? Wat als je het heel erg naar je zin hebt in een gesegregeerde setting? Waarom kaarten we als ouders de uitsluiting van ons kind niet zo snel aan? Wat kunnen ouders vandaag doen om morgen het leven van hun kind een stapje inclusiever maken? Tot slot: vertel ik wat ik meeneem uit ons gesprek. Leuk dat je luistert! Abonneer en je ziet vanzelf wanneer ik een nieuwe aflevering plaats! TRANSCRIPT: https://makkelijkermeedoen.nl/inclusie-in-het-onderwijs-van-elkaar-tolereren-naar-echt-meedoen-met-beno-schraepen/ ALLE LINKS IN DEZE AFLEVERING: Naar aflevering 6: Excluses, wat uitsluiting doet met mensen (met Beno Schraepen) Naar de website van de Samen naar School-klas op het VMBO in Apeldoorn Naar het blog: 'De impact van het busje' Naar het boek 'Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen' van Beno Schraepen Naar het e-book 'Schrijf zelf het speelplan voor je kind met beperking'  Stuur mij een berichtje via mail: info@maudwilms.nl of stuur me een DM op instagram: @makkelijkermeedoen

    48 min
  7. 6. Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen (met Beno Schraepen).

    02/02/2023

    6. Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen (met Beno Schraepen).

    ‘In onze maatschappij heerst het idee dat mensen met een beperking het beste af zijn in aparte aangepaste en gespecialiseerde omgevingen. We stellen ons geen vragen over de impact daarvan op iemands leven. Als het idee is dat jij alleen maar kan functioneren in aparte, aangepaste omgevingen, dan blijft sowieso de maatschappij ontoegankelijk. En als je je dan ín die maatschappij gaat bewegen, dan bots je op allerlei mogelijke discriminatie, omdat men daar nooit heeft geleerd om daar rekening mee te houden.’ In deze aflevering ga ik in gesprek met Beno Schraepen, lector/onderzoeker aan de AP Hogeschool in Antwerpen, auteur van het boek ‘Excluses, wat uitsluiting doet met mensen.’ Hierin vertelt hij hoe het komt dat mensen met een beperking structureel worden uitgesloten van de maatschappij. Maar ook hoe je veelgehoorde 'excluses' kunt weerleggen. Tijdens deze aflevering vinden we antwoord op deze vragen: Nog niet eerder is er op deze manier geschreven over uitsluiting van mensen met een beperking. Hoe kwam het dat Beno zich hieraan wilde wagen? Waarom wordt het begrip 'inclusie' nog steeds gezien als een soft concept? Waarom is het belangrijk om de link te leggen met de LGBTQ+ en de Black Lives Matter beweging wanneer we het hebben over inclusie van mensen met een beperking? Wat kunnen we leren van de ontwikkelingen in de LGBTQ+ en de Black Lives Matter beweging? Wat bemoeilijkt de inclusie van mensen met een beperking ten opzichte van deze bewegingen? Wat maakt het moeilijk voor personen met een beperking, of voor ouders van kinderen met een beperking, om op te komen voor inclusie? Wat als als de focus ligt op overleven? Als de zorgen groot zijn? Inclusie is dan heel ver weg. Hoe kijkt Beno daarnaar? Beno’s reactie op de opmerking: ‘Mensen zeggen vaak tegen mij: Maud, er zijn toch allemaal specialistische omgevingen waar Arje zijn ding kan doen. Waarom doe je zo moeilijk?’ Tot slot vertel ik wat ik meeneem uit ons gesprek. Leuk dat je luistert! Abonneer en je ziet vanzelf wanneer ik een nieuwe aflevering plaats! TRANSCRIPT: https://makkelijkermeedoen.nl/excluses-wat-uitsluiting-doet-met-mensen-beno-schraepen/ ALLE LINKS IN DEZE AFLEVERING: Naar het boek 'Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen' van Beno Schraepen Naar aflevering 2: 'Hoe kan je kind meedoen als er altijd hulp nodig is?' Naar het e-book 'Schrijf zelf het speelplan voor je kind met beperking'  Stuur mij een berichtje via mail: info@maudwilms.nl of stuur me een DM op instagram: @makkelijkermeedoen

    43 min

About

Hoi! Ik ben Maud Wilms en mijn zoon heeft een verstandelijke beperking. Het liefst ontmoet hij andere kinderen en stelt hij vragen aan iedereen die hij tegenkomt. Zijn motto is: een dag niemand ontmoet, is een dag niet geleefd. Hierdoor word ik aangespoord om er ook echt werk van te maken. Wil je weten hoe je zorgintensieve kind kan spelen met andere kinderen? Hoe je kind anderen ontmoet, hoe je vrije tijd kunt indelen of hoe je schoolkeuzes maakt? Dan is deze podcast voor jou. Ik deel verhalen en ideeën zodat jij werk kunt maken van meedoen en samen spelen voor je kind!

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada