78 episodes

Mikä meitä vaivaa? on Veikka Lahtisen ja Pontus Purokurun podcast, jota sponsoroivat Patreon-tukijat sekä Vasemmistofoorumi. Podcast luo uutta, vahvaa, kaikkien omistamaa ja iloista poliittista kulttuuria. Podcastin säännöllisesti ilmestyvät jaksot tekevät maailmasta ymmärrettävämmän kuulijoilleen avaamalla meitä ympäröiviä ilmiöitä kriittisestä näkökulmasta: käsittelyssä ovat säännöllisesti esimerkiksi maskuliinisuus, startup-kapitalismi, identiteettipolitiikka, feminismi, vasemmisto, äärioikeisto ja ilmastonmuutos. Podcastia kiitetään usein siitä, että se antaa kuulijoilleen voimaa kamppailla arjessa.

Mikä meitä vaivaa? Veikka Lahtinen & Pontus Purokuru

  • Society & Culture

Mikä meitä vaivaa? on Veikka Lahtisen ja Pontus Purokurun podcast, jota sponsoroivat Patreon-tukijat sekä Vasemmistofoorumi. Podcast luo uutta, vahvaa, kaikkien omistamaa ja iloista poliittista kulttuuria. Podcastin säännöllisesti ilmestyvät jaksot tekevät maailmasta ymmärrettävämmän kuulijoilleen avaamalla meitä ympäröiviä ilmiöitä kriittisestä näkökulmasta: käsittelyssä ovat säännöllisesti esimerkiksi maskuliinisuus, startup-kapitalismi, identiteettipolitiikka, feminismi, vasemmisto, äärioikeisto ja ilmastonmuutos. Podcastia kiitetään usein siitä, että se antaa kuulijoilleen voimaa kamppailla arjessa.

  Mikä liberalismia vaivaa? Mistä uudessa kirjassamme on kyse?

  Mikä liberalismia vaivaa? Mistä uudessa kirjassamme on kyse?

  Mikä liberalismia vaivaa? Kirjailijat Veikka ja Pontus kertovat, mitä liberalismi on, mikä sitä vaivaa ja mikä on tulevaisuutemme. Millaista on liberalismin väkivalta, miksi ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta ei tule mitään, millä tavalla sinäkin olet liberaali? Ohjelma on äänitetty 24.9.2020 Ravintola Toverissa kirjan julkaisutilaisuudessa.

  Patreonissa alkaa pian lukupiiri uutuusteoksesta, jossa julkaistaan jakso jokaisesta kirjan luvusta. Liity tilaajaksi osoitteessa https://patreon.com/mikameitavaivaa

  • 41 min
  Jakso 69: Sähköautoilu on hyvesignalointia

  Jakso 69: Sähköautoilu on hyvesignalointia

  Meillä on sivilisaationa alle 10 prosentin mahdollisuus selvitä ilman katastrofaalista romahdusta, lasketaan Nature-lehden julkaisemassa metsätuhomallissa. Samaan aikaan yksityisautoilu lähinnä lisääntyy ja liberaalit vieteriukot ajelevat lähiöihin resurssi-intensiivisillä Tesloilla. Pitäisikö tässä työntää pää pusikkoon? Ja mikä on modernin autokoulun merkitys?

  Ongelmallista: emme pysty elämään kapitalismin kanssa, koska se tuhoaa elämän planeetalla, mutta emme pysty myöskään kumoamaan kapitalismia kovin nopeasti, koska pääoman pysäyttäminen tarkoittaisi, että suurin osa maailman väestöstä näkisi nälkää ja terveydenhoito romahtaisi.

  Pirullisen dilemman lisäksi jaksossa käsitellään “kukaan ei ole koskaan väittänyt, että …” -klisettä sekä hyökätään meritokraattista ajattelua vastaan kolmesta suunnasta. Kirjasuosituksissa puhutaan Antti Holman uudesta autofiktiosta.

  Jaksossa käsitellyt linkit:

  Deforestation and world population sustainability: a quantitative analysis
  https://www.nature.com/articles/s41598-020-63657-6

  David Harveyn podcastin jakso, joka käsittelee kapitalismi-dilemmaa
  https://anticapitalistchronicles.libsyn.com/global-unrest

  The Asset Economy -kirjan luku
  https://lareviewofbooks.org/article/the-asset-economy/

  Correspondent menestyksen ja onnen suhteesta
  https://thecorrespondent.com/651/successful-people-rarely-admit-how-lucky-they-were-heres-why-they-should/801598695051-1546b6d0

  Princetonin yliopistopainon blogi meritokratian falskiudesta
  https://press.princeton.edu/ideas/a-belief-in-meritocracy-is-not-only-false-its-bad-for-you

  Tervetuloa kaikki Mikä liberalismia vaivaa? -kirjan julkkareihin ja livepodcastiin ravintola Toveriin Helsingissä 24.9.2020 klo 19!

  • 1 hr 9 min
  Jakso 68: KonVeikka

  Jakso 68: KonVeikka

  MMV on palannut, tästä lähtien ilman Voima-lehteä! Jaksossa kuullaan profeetallisen intron ja metaforisten kuulumisten lisäksi, kuinka järjestäytyminen tuo toivoa vasemmistossa ympäri maailmaa, miten luonnon tuhoaminen kiihtyy kaikessa hiljaisuudessa ja muita koronapäivityksiä. Olisiko jo aika muuttaa suhtautumista pandemiaan ja avata yhteiskuntaa?

  Veikka on muuttamassa ja paljastaa uniikin decluttering-filosofiansa, ”KonVeikan”. Samalla päästään pohtimaan sitä, miten menneisyydellä käytetään valtaa ja luodaan identiteettiä.

  Pontus aloittaa uuden yhteiskunnallisten kliseiden analyysisarjan sanalla ”normalisointi” ja kerto Egyptin suhteesta Niilin lietteeseen. Suosituksissa käsitellään muun muassa Patreon-jäsenyyden 15 % alennus, kurkumalattea ja kasvien elämää.

  Jaksossa käsiteltyjä teoksia ja linkkejä:

  Ashley Dawson: Extinction. A Radical History

  Samuli Paulaharju: Tunturin yöpuolta

  Emanuele Coccia: Kasvien elämä. Sekoittumisen metafysiikkaa

  Risto E. J. Penttilän kolumni
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/risto-e-j-penttilan-kolumni-totalitarismi-palasi-ainoa-poikkeus-on-ruotsi/7902624

  Ilja Lehtisen avautumiskirjoitus
  https://www.facebook.com/ilja.lehtinen/posts/3844644442219046

  Thea Riofrancosin NYT-kirjoitus
  https://www.nytimes.com/2020/08/09/opinion/left-politics.html

  Ekologinen normalisointi
  https://www.vox.com/platform/amp/energy-and-environment/2020/7/7/21311027/covid-19-climate-change-global-warming-shifting-baselines

  Taru Torikan Pieni karanteenikirjakerho -podcast

  MMV-Patreon
  https://www.patreon.com/mikameitavaivaa

  • 1 hr 15 min
  Jakso 67: Tarvitsemme lisää sekoiluaikaa

  Jakso 67: Tarvitsemme lisää sekoiluaikaa

  Yhteiskunnassa korostetaan luovuutta, mutta aikaa sekoiluun on yhä vähemmän. Tarvitsemme instituutioita, jotka mahdollistavat epämääräiset välitilat, pohdiskelun, eri suuntiin tempomisen ja muun ”elämisen perustutkimuksen”. Jaksossa puhuttaa rasismin tavoite alentaa työvoiman hintaa, lisäksi jaetaan ohjeita siitä, miten välttää ”aktivistiburnout”. Viime jakson älykkyyspohdinta poiki psykologilta mahtavan palautteen, jonka Pontus esittelee.

  Suosituksissa Laura Böökin videoteos ”Ryhmä joka ei osaa laulaa B” galleria Hippolytessä su 28.6. saakka, Yahya Hassanilta suomennettu kokoelma ”Yahya Hassan” sekä Eino Santasen teos ”Rakas kapitalismi pilkku”.

  Patreonissa käsittelyssä Pontuksen esseekirjan ulkopuolelle jätetty ”Satatuhatta askelta erämaassa”, https://patreon.com/mikameitavaivaa

  Tutustu tuotekauppaamme, hanki paidat, kassit ja mukit osoitteessa reddyshop.co/mikameitavaivaa

  • 59 min
  Jakso 66: Kuolema

  Jakso 66: Kuolema

  Suomentaja ja podcastin läheinen kuuntelija Tarja Roinila kuoli onnettomuudessa Herttoniemessä. Minneapoliksessa poliisi tappoi George Floydin risteyksessä, jonka taloissa asuminen oli pitkään kielletty mustilta. Kuolemilla ei ole mitään yhteistä, mutta ne pakottavat ajattelemaan: ensimmäinen ystävyyttä, toinen rakenteellista rasismia ja mellakointia järjestäytymisen muotona.

  Suurin osa jaksosta käsittelee eläviä. Podcastiin on lähetetty kevään aikana kuuntelijakysymyksiä, kuten:

  Minkälaisia vapauskäsityksiä on ja miten vapauteen voi suhtautua? Onko älykkyystutkimuksessa mitään järkeä ja mistä sellaisen tieteenalan ilmestyminen kertoo? Entä mitä on millenniaalien meemeistä tuttu myöhäiskapitalismi?

  Suosituksissa puhutaan itsensä piiskaamisen lopettamisesta ja virrasta pois hyppäämisestä.

  Patreonin puolella (patreon.com/mikameitavaivaa) on käsitelty lukupiirikeskusteluissa koko Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi. Seuraavaksi puhutaan kirjasta poistetusta esseestä, joka myös julkaistaan Patreonissa.

  • 1 hr 10 min
  Jakso 65: Sissit vastaan somedialogi

  Jakso 65: Sissit vastaan somedialogi

  Miksi 60- ja 70-lukujen aseellista taistelua käyneet sissit eivät kärsineet aktivistiburnoutista? Onko sosiaalinen media jopa Sierra Maestran vuoristoa rankempi ympäristö? Miten sissisodan politiikkakäsitys eroaa liberaalista ajattelusta? Entä miksi Hollywood puolustaa väkivaltaista vallankumousta?

  Toinen suuri aihe on eräiden taidepiirien myrkyllisyys. Taidepiirit koostuvat pahimmillaan joukosta ihmisiä, jotka ovat hypertietoisia omasta asemastaan ja jokaisen mikroeleensä suhteesta toisten tekemiin liikkeisiin. Mistä on kyse ja miksi taidepiireistä tuntuu puuttuvan solidaarisuus?

  Jakso aloitetaan halpojen scifileffojen opetuksista ja amatöörien kiistelyn kaipuusta. Sitten jatketaan Kuuban vallankumoukseen, käsitellään taiteilijoita ja päätetään tv-esseisiin sekä Vihriälän ryhmän kipupakettiin.

  Jaksossa käsitelty BIOS-teksti kipupaketista:
  https://bios.fi/kipupaketti-ja-ekologinen-siirtymapolitiikka

  Tutustu tuotekauppaamme, hanki paidat, kassit ja mukit osoitteessa https://reddyshop.co/mikameitavaivaa

  Patreonin puolella (patreon.com/mikameitavaivaa) ollaan Täysin automatisoidun avaruushomoluksuskommunismin viimeisissä esseissä. Tulossa myös käsikirjoituksesta poistetun esseen käsittely ja bloggausta teoriasta ja liberalismista.

  Ensi jaksossa kuulijakysymyksiä!

  • 59 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To