7 episodes

In deze podcast gaat organisatieveranderaar Minke Buizer van Organize Agile in gesprek met experts én ervaringsdeskundigen over anders organiseren in de toekomst. Samen met de gasten ontdekt ze wat er is nog meer is op organisatiegebied én wat nu al werkt binnen organisaties.

Organize Next - De toekomst van organiseren ontdekken we samen
Onder de vlag van Organize Next ontdekt Organize Agile wat de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van organiseren zijn. En hoe we die in kunnen zetten. Want morgen organiseren begint nu. Ook jij kunt nu al beginnen met het bouwen aan de organisatie van de toekomst. Of door dingen binnen jouw organisatie nét even anders te doen. Laat je inspireren door onze ontdekkingen!

Morgen organiseren we anders Organize Agile

    • Business
    • 5.0 • 1 Rating

In deze podcast gaat organisatieveranderaar Minke Buizer van Organize Agile in gesprek met experts én ervaringsdeskundigen over anders organiseren in de toekomst. Samen met de gasten ontdekt ze wat er is nog meer is op organisatiegebied én wat nu al werkt binnen organisaties.

Organize Next - De toekomst van organiseren ontdekken we samen
Onder de vlag van Organize Next ontdekt Organize Agile wat de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van organiseren zijn. En hoe we die in kunnen zetten. Want morgen organiseren begint nu. Ook jij kunt nu al beginnen met het bouwen aan de organisatie van de toekomst. Of door dingen binnen jouw organisatie nét even anders te doen. Laat je inspireren door onze ontdekkingen!

    Morgen organiseren we anders - namelijk in een Zoöperatie

    Morgen organiseren we anders - namelijk in een Zoöperatie

    De klimaat crisis, bodem uitputting, microplastics laten zien dat we onze aarde aan het op gebruiken zijn. Kan je nog ondernemen volgens de kapitalistische principes van economische groei en tegelijkertijd de wereld verbeteren ipv verschralen? Welke verantwoordelijkheid heeft iedere organisatie hierin? En vooral hoe kan je je organisatie zo inrichten dat de natuur een centrale plek krijgt? Vandaag praat ik met Klaas Kuitenbrouwer en Maike van Stiphout over hoe je dit doet middels een Zoöperatie met een Spreker voor de Levenden. Klaas is onderzoeker voor het Nieuwe Instituut en initiatiefnemer van de Zoöp en Maike is landschapsarchitect en een spreker voor de levenden.

    In een zoöperatie gaat het om samenwerking met het hele leven. In je besluitvorming kijk je niet alleen naar je organisatie en mensen, maar ook de impact op de natuur om je heen. Hiervoor is het nodig dat je je plek (zowel als individu, als organisatie) in het ecosysteem begrijpt. Middels een Spreker voor de Levenden zorg je dat al het niet-menselijk leven ene stem krijgt in de besluitvorming. Dit beperkt zich niet alleen tot besluitvorming maar ook tot projecten die worden opgepakt en de mindset van je medewerkers Quotes:
    -’het is niet mensen eigen om schadelijk te zijn, het is een keuze’
    -’Je moet mensen in staat stellen dat ze fouten durven te maken’
    -’Zoöperatie dwingt niet achteraf, maar gaat om intrinsieke motivatie vooraf’
    -’het is oncomfortabel om achter je eigen (vervuilende) handelen te komen’Timestamps
    0:00 Introductie01:00 Kan iedereen een zoöperatie worden? Ja, mits je intrinsieke motivatie hebt. Als je niet zeker weet of dit de weg is, heeft het geen zin.02:10 Wat is een zoöperatie? Een organisatievorm voor coöperatie met de zoë - dat is grieks vor het leven. Aan de tafel waar besluiten genomen worden zit een persoon, de spreker voor de levenden, die al het leven meeneemt in de besliten.04:00 Wat is een spreker voor de levenden? Iemand die bewustzijn schept dat je deel bent van een ecosysteem, en die zowel aan de bestuurstafel als met de afgevaardigden van verschillende diensten de sfeer en het gedachtegoed beinvloed.05:30 Waar komt het idee voor een zoöperatie vandaan? Vanuit ecologische regeneratie en rechten voor de natuur. Mensen hoeven niet schadelijk te zijn voor de natuur, maar kunnen een ondersteunende rol spelen in het ecocysteem waar zij deel van zijn. En vanuit rechten voor de natuur dachten we het volgende: In het westen worden structuren ontworpen via de wet - als je daar iets verandert kun je fundamenteel iets verschuiven. De taal van wetten wordt in nederland goed beheerst. Wij dachten eraan om op organisatie niveau te gaan werken, en dat is een zoöp geworden. 09:00 Wat haal je binnen als je een zoöperatie wil worden? Een spreker voor de levenden, die je om advies vraagt. Advies dat je dient te volgen, tenzij je goede argumenten hebt om het naast je neer te leggen. Hierdoor verander je jouw schadelijke rol in het ecosysteem in een ondersteunende rol.10:00 Kun je op elk punt beginnen met een zoöperatie? In principe wel, mits je kunt voorzien dat het mogelijk is. Als je hardnekkig oliebronnen of kolenmijnen wil blijven exploiteren heeft het geen zin, maar als je wil afbouwen, dan zou het juist heel interessant zijn. Dan maak je pas echt verschil.11:00 Kun je ook een zoöperatie worden als je geen producent bent? Ja dat kan, als is het lastiger om te leren als je geen directe buitenomgeving hebt. Het gaat erom dat je bewust bent van effecten op je leefomgeving en dat je daar aan wilt werken. Overigens is de natuur niet alleen buiten de stad. Sterker nog, het gaat vaak beter met de natuur in de stad dan buiten de stad.16:15 Wat doet het Nieuwe Instituut en hoe is dit een zoöp geworden? Het Nieuwe Instituut houdt zich bezig met architectuur, design en grote ontwikkelingen in de maatschapij. Doordat we op allerlei schalen en met allerlei disciplines werken, kunnen we ons met fundamentele maatschappelijke v

    • 58 min
    Morgen organiseren we anders - namelijk met vernieuwd toezicht

    Morgen organiseren we anders - namelijk met vernieuwd toezicht

    Vernieuwd toezichthouden gaat om inspireren, motiveren en controleren. Een manier van toezichthouden die de organisatie niet afremt maar verder brengt. 
    Hiervoor is een pro-actieve Raad van Toezicht of Raad van Comissarissennodig, die vooruitkijkt en meer doet dan controleren. Het gaat om waarde brengen naar de organisatie. Hiervoor is visie nodig. Maar ook het menselijk aspect centraal zetten. Wat gebeurt er achter de cijfers? Ben je echt in contact met elkaar en ook (juist) met mensen buiten de boardroom. 
    Kortom vernieuwend toezichthouden vraagt een andere manier van handelen. Laat je inspireren door Caroline Wijntjes & Arnaud van Holst in hoe toezichthouden anders kan, met waarde toevoegen centraal. Caroline Wijntjes is oprichter van de Erkende toezichthouder - zij leiden mensen op in vernieuwd toezichthouderschap en helpen hen aan een passende plek in Raad van Toezicht of Raad van Comissarissen. Arnaud van Holst is interim manager en voorzitter van een vernieuwd Raad van Toezicht in de zorg.
    Timestamps 00'00: Introductie 00'55: Voorstellen 02'10: Introductie in de wereld van toezicht houden en toezicht houders 03'18: Wat is het verschil tussen traditioneel en vernieuwend toezichthouderschap 05'12: Niet controleren, maar inspireren en motiveren 06'11: Het verschil zit niet in  waarom, maar in hoe je het doet: transparantie, kwaliteit en kwetsbaarheid 08'00: Kwetsbaarheid begint bij de RvT en zorgt voor kwalitatief beter toezicht 10'05: Hoe breng je een zorgorganisatie naar vernieuwend toezicht? 12'10: Hoe voorkom je dat je té symbiotisch wordt? 15'05: Vraagt vernieuwend toezicht houden meer tijd? 16'55: Het belang van een visie op de toekomst. 18'25: Hoe ontwikkel je een visie en een plan maar ga je niet op de stoel van de bestuurder zitten? 21'36: Stakeholders hebben vaak een hele andere visie op wat nodig is bij een organisatie dan een Raad van Toezicht. Hoe kun je dat gebruiken? 24'20: Past nieuw toezicht bij elke organisatie? 26'56: Bestaat er een scheiding tussen wel en niet vernieuwend toezicht? Het gedrag achter het geld 28'50: Welke vragen kun je achter de cijfers stellen? 31'40: Hoe wordt je als mens beter door toezichthouden? 32'03: Wendbaarheid in toezicht houden 33'07: Wat is er nog te ontdekken of testen in toezicht houden? 34'36: Hoe kun je het beste omgaan met het 'grijze' gebied? 36'37: Wat zijn valkuilen in toezicht houden waar jullie in zijn getrapt? 40'01: Hebben jullie een tip voor iemand die zijn eigen raad van commissarissen erg traditioneel vindt? 42'18: Wat zijn de belangrijkste tips voor toezichthouders? 45'15: Wat zou je aanraden om te lezen of luisteren als je hier meer over wilt weten? 47'52: Wat brengt de nieuwe generatie toezichthouders aan vernieuwing? 50'24: Tot slot Leestips naar aanleiding van deze podcast  Richard Dawkins - The selfish gene Guido van der Knaap - Van aristoteles tot algoritme Marilieke Engbers - Onder commissarissen Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt

    • 52 min
    Morgen organiseren we anders - namelijk in Virtual Reality

    Morgen organiseren we anders - namelijk in Virtual Reality

    In deze aflevering spreken we André Scholten, Gidion Peters en Reinier Aarts over Virtual Reality. 
    Virtual reality maakt het mogelijk om afstand dichtbij te zijn. Om met je hybride team op afstand toch samen te zijn. De wereld van VR maakt het mogelijk om dynamisch ruimte in en uit te lopen, 1 op 1 gesprekken te voeren in een groep en tegelijkertijd je gesprek visueel te maken. André verteld hoe hij dankzij VR versnelling en plezier in zijn teams bracht. 
    VR vervangt zeker niet het plezier van echt fysiek contact, maar biedt wel mogelijkheden voor wanneer je op afstand zit. Ook juist voor die mensen met afstand tot arbeidsmarkt, zorgt VR voor inclusiviteit.

    • 1 hr
    Morgen organiseren we anders - namelijk beyond agile

    Morgen organiseren we anders - namelijk beyond agile

    Minke Buizer praat met Aarnoud Overkamp (Takeda Pharmaceuticals Nederland) en Michiel van Gerven (Organize Agile) over beyond agile transformeren. Aarnoud is directeur van Takeda NL en durft het aan om in de transformatie van zijn organisatie blauwdruk-denken uit te sluiten. In plaats daarvan staat de richting centraal. Dit betekent dat zij vooral door het oplossen van problemen en belemmeringen wendbaar worden.

    • 40 min
    Morgen organiseren we anders - namelijk regeneratief

    Morgen organiseren we anders - namelijk regeneratief

    Minke Buizer praat met Matthijs Westerwoudt (Wilder Land) over regeneratief organiseren. Matthijs is één van de twee oprichters van Wilder Land. Wilder Land maakt (on)kruidenthee die de Nederlandse biodiversiteit herstelt. Matthijs inspireert met zijn verhaal over hoe je een organisatie opzet, waarbij de eigen groei altijd zorgt voor een verbetering van de omgeving.

    • 51 min
    Morgen organiseren we anders - namelijk met Opgavegericht werken

    Morgen organiseren we anders - namelijk met Opgavegericht werken

    Minke Buizer praat met Marielle Jansen (Gemeente Amersfoort) en Bram Eigenhuis (Organize Agile) over Opgavegericht werken. Marielle werkt als Agile Coach bij de gemeente Amersfoort, waar ze mede bouwer van Opgavegericht werken is. Samen ontdekken we de meerwaarde die Opgavegericht werken biedt voor de gemeente Amersfoort en tegen welke nieuwe uitdagingen zij aanlopen.

    • 1 hr

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Business

George Kamel
Ramsey Network
The Ramsey Show
Ramsey Network
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
The Prof G Pod with Scott Galloway
Vox Media Podcast Network
The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC