505 episodes

Tankar och reflektioner utifrån ett andligt och religiöst perspektiv. Bygger på text ut helig skrift, bön och egen reflektion. Ansvarig utgivare: Marcus Sjöholm

Morgonandakten Sveriges Radio

  • Religion & Spirituality

Tankar och reflektioner utifrån ett andligt och religiöst perspektiv. Bygger på text ut helig skrift, bön och egen reflektion. Ansvarig utgivare: Marcus Sjöholm

  Det allra fulaste – Salim Najar

  Det allra fulaste – Salim Najar

  Veckans morgonandakter tar avstamp i de fem världsreligionerna och har "det allra fulaste" som tema. I dag med Salim Najar från Lund som utgår från sin muslimska tro.


  Det allra fulaste är när  man  förvandlar  kärleken till sitt land och sin kultur till rasism och xenofobi. Där man börjar  tro att man tillhör en ädlare grupp och man ser ner på alla andra och systematiskt avhumaniserar andra och skambelägger dem för deras bakgrund eller hudfärg.
  Ur andakten
  Texter: Koranen 18:103 -104 Koranen 11:3 Koranen 7:56 Koranen 49:13 Musik: One God - Zain Bhikha

  Producent Marianne Greip Sveriges Radio Kronoberg liv@sverigesradio.se

  • 6 min
  Det allra fulaste – Parul Sharma

  Det allra fulaste – Parul Sharma

  Veckans morgonandakter tar avstamp i de fem världsreligionerna och har "det allra fulaste" som tema. I dag med Parul Sharma från Stockholm som utgår från sin hinduiska tro.

  Alla världsreligioner försöker förmå människan att slå bort rädsla och girighet och leva ett liv fritt från dessa, samtidigt som samtliga religioner har utvecklat en fanatism där både girighet och rädsla utgör två fula bottnar som väldigt ofta kopplas till religion.
  Ur andakten

  Text: Bhagavad Gita (6.32) Musik: Ave Maria av Sergej Rachmaninov  framför av Ave Sol och Imants Kokars

  Producent Marianne Greip Sveriges Radio Kronoberg liv@sverigesradio.se

  • 6 min
  Det allra fulaste - Nike Snijders

  Det allra fulaste - Nike Snijders

  Nike Snijders från Lund håller dagens andakt utifrån sitt judiska perspektiv, under en vecka med röster från fem världsreligioner.

  Den hebreiska bibeln är fylld med fulheter. Makar som dräps för att deras fruar ska kunna äkta kungar, en man som är villig att offra sin enda son. I våra post-bibliska tider ställs vi inför andra dilemman, men vi är fortfarande otrogna, oärliga och dödligt avundsjuka.
  Ur dagens andakt
  Text
  1 Mosebok 22:9
  Musik
  Köln Concert Part II, Keith Jarrett
  If I didn't have your love, Leonard Cohen
  Producent Agneta Nordin för Sveriges Radio Malmö liv@sverigesradio.se

  • 5 min
  Det allra fulaste - Pake Hall

  Det allra fulaste - Pake Hall

  Det är världsreligionernas vecka kring ett gemensamt tema. Idag från Göteborg med Pake Hall som har sin grund i den zenbuddhistiska traditionen.

  Det är kanske svårt för oss människor att se oss som svaga, och insnärjda i reaktionsmönster? Jag vill så gärna stå över det där. Jag vill vara en person som är fri från mina begär, mina aversioner och mina vanföreställningar. Jag se mig som en person som står stadigt och starkt när stormarna blåser, som inte dras med i destruktiva, reaktiva mönster och som ser klart på mig själv och världen. Och så är det inte så det är, utan ibland står jag där med mitt allra fulaste jag.
  Pake Hall
    Det vackraste är inte, enligt Pake, att bli av med allt det fula inom oss. Det kan vi inte. Det vackraste är att bli medvetna om det fula men inte låta det ta över och prägla våra handingar.
  Text
  The Zen Teachings of Bodhidharma
  Musik
  Paris, Texas Ry Coder
  Slutmix Frida Claesson Johansson Producent Neta Norrmo för Sveriges Radio Göteborg liv@sverigesradio.se

  • 6 min
  Det allra fulaste - Susanne Dahl

  Det allra fulaste - Susanne Dahl

  Veckans morgonandakter tar avstamp i de fem världsreligionerna och har "det allra fulaste" som tema. I dag med universitetspräst Susanne Dahl från Umeå som utgår från sin kristna tro.

  I andakten pratar Susanne Dahl om längtan efter skönhet och livets mångtydighet och fulhet.
  När jag inte orkar eller vill ta in världen så som den är. När jag inte står ut med det fula i mitt eget liv. Ord som viskar: Blunda inte. Gud är här. Också i det fulaste. Också i det brustna och trasiga. I smutsen. Kanske är det så att världen är vacker för att den är älskad, också i sin fulhet.
  Susanne Dahl i andakten
  Text
  Jesaja 53:2-3
  Musik
  Undone Òlafur Arnalds
  Producent Helena Andersson Holmqvist liv@sverigesradio.se Moskit media för Sveriges Radio Västerbotten

  • 6 min
  Det går fler tåg - Marcus Olson

  Det går fler tåg - Marcus Olson

  Det kändes som att sista tåget tillbaka till livet hade gått. Så sammanfattar Marcus Olson känslan han bar på våren 2021. Men, när det var som allra mörkast fann han ny kraft i sin tro.

  Marcus Olsson är pastor i Equmenia-kyrkan. Han reser mycket i tjänsten och har mött människor från Lund i söder till Kiruna i norr - och i stora delar av världen. Han är bosatt i Göteborg, men är stolt över sina samiska rötter.
  Text: Johannesevangeliet 11:41-44
  Producent, Anton Bennebrant liv@sverigesradio.se

  • 6 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

You Might Also Like

More by Sveriges Radio