26 episodes

Nyhetsanalyser från Carl Norberg

Myspodden med Carl Norberg De Fria

  • News

Nyhetsanalyser från Carl Norberg

  Valutaregimen

  Valutaregimen

  Dagens PS kunde den 13 November 2013 rapportera om hur inkassoföretaget Lindorff inte betalat ett öre i svensk bolagsskatt sedan Investor gick in som delägare år 2008. Trots att det totala rörelseresultat 2009-2012 uppgick till drygt 800 miljoner kronor.

  Även Gambro har enligt SvD effektivt lyckats undvika skatt under tiden som Investor varit ägare. Bolaget köptes ut från börsen år 2006 tillsammans med riskkapitalbolaget EQT.

  ”Det finns fortfarande andra värden än skatt som ett bolag bidrar med. Det är bland annat sociala kostnader och arbetstillfällen”, säger Johan Bygge, verksamhetschef på EQT och före detta finanschef på Investor, till tidningen.

  Investor skriver på sin webbsida att bolaget ”strävar efter att vara en god samhällsaktör”.

  ”Vår ambition och vårt ansvar innefattar en rad områden, såsom miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Det inkluderar även ett åtagande och ansvar att bidra till samhället i stort. I snart 100 år har vi agerat som ett ansvarsfullt företag och ägare”, skriver investmentbolaget.

  Investors vd Börje Ekholm lägger locket på men kommunikationschefen Stefan Stern skriver i ett mail till SvD-redaktionen att Investor bara följer lagen.

  ”Investor verkar alltid inom de ramar som fastställs av riksdag och regering”, säger Stern, som tidigare var vice partisekreterare hos Socialdemokraterna.

  SvD Näringslivs reporter Jacob Bursell konstaterar att Investor å ena sidan ägnar sig åt både CSR och hållbarhetsredovisning.

  Å andra sidan har bolaget, som Bursell uttrycker det, ”förvandlat Blaiseholmen till ett skatteparadis i klass med Guernsey”.

  ”Så länge bolaget gör ett nummer av att vilja bidra till samhället i stort, förblir det en öppen fråga om det är långsiktigt begåvat”, skriver han.

  Bananrepublik:

  Bananrepublik är en informell nedsättande benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier:

  * Beläget i tredje världen, ofta i Latinamerika,
  * Beroende av en enda exportvara, eller ett fåtal, i allmänhet en jordbruksprodukt
  * Mer eller mindre korrumperad regering, ofta en militärjunta
  * Omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och/eller företag
  * Låg levnadsstandard för majoriteten av folket.

  Den ursprungliga bananrepubliken var Honduras. Termen myntades 1904 av humoristen O. Henry. Bananer har att göra med United Fruit Company, som var ett amerikanskt företag med politiskt inflytande främst i Centralamerika.
  Att företaget hade advokatfirman Sullivan & Cromwell och ingen mindre än John Foster Dulles som företrädare och som specialierat sig på kolonialväldesjuridik kan ju vara värt att nämna i sammanhanget...

  Det var väl för övrigt samma advokat som företrädde Wallenberg i Boschaffärsskandalen efter andra världskriget?

  När plundring blir till en livsstil för en grupp individer inom ramen för ett samhälle, skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som auktoriserar det och en moralisk kod som glorifierar det.

  //Frédéric Bastiat

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • 1 hr 29 min
  I vargens lya (med Conny Grewe)

  I vargens lya (med Conny Grewe)

  Håll sinnena öppna och och tanken påslagen. Det gör faktiskt att allt detta vansinne blir till en rolig åktur. Vi är i ett mycket energirikt bestyckat utrymme av tiden, men detta kräver kloka val och en mycket verklig grad av engagemang för att lära sig att arbeta med emotionell självförståelsemässig framåtverkande radar, istället för att leva inuti deras "reaktiva" klimat och bli matad med känsloskapande historier med det gamla vanliga uttjatade underliggande enskilda nyttomaximeringssyftet. Det handlar om att möta framtiden förberedd eller att bli ett oförberett offer för vad som har varit.

  Är vi villiga att ens lägga våra liv på detta? Det händer ju ändå uppenbarligen med ett allt längre steg i taget. Vi måste öka vårt engagemang för att inte bli offer för oss själva och vi måste göra detta för att kunna bli mer fria.

  Det är dock en allvarlig proposition. Det finns mycket verkliga och påtagliga personliga kostnader, inklusive en komplett försakelse av sig själv. Det kräver att dela med sig – dina tankar och drömmar och konflikter. Att börja gå inifrån och ut istället för utifrån och in för att fylla ett evigt växande inre tomrum.

  De som bryr sig, ger av sig själva så helt och så osjälviskt som de bara kan, de verkligen försöker ärligt att töja på den gränsen. De som bara tror att de bryr sig, gör det inte alls. De faller tillbaka, oavsett orsak i sin rädsla för att bli rädda, i sin rädsla för att leva ärligt med sina känslor och att verkligen tvingas konfrontera sin egen ofullkomlighet för att kunna börja förbättra sig själv. Allt är villkorat till dem med alla typer av förbehåll, en försvarsmekanism för sociala kognitivt formaterade matrisen infekterade tänkande. De vill inte acceptera omfattningen av bedrägerierna i sig själva. Igen, vi har alla varit där.

  Den enkla lösningen är göra det till regel att fortsätta att klättra uppåt i medvetande, att utvecklas vilket är att leva. Distraktioner längs vägen kan förväntas och är endemiska för vårt kontrollerade samhälle och uppfostran, vargen höljd i fårskinn av ”normalitet”. Inte bara politisk korrekthet utan även social korrekthet vilka båda är mycket begränsande samtidigt som de ser ut att vara vägledande principer för sann yttrandefrihet och rättvisa. Det är bara sociala konstruktioner baserade på rena lögner. Alltså då inte minst de lögner som vi därför bär med oss, i oss själva om oss själva, vi är och kan mycket mycket bättre än vad vi vågar tro. Vem är jag att våga tänka så stora tankar och dessutom ge uttryck för detta till andra.

  Därför, den striden vi alla står inför och som är en mycket allvarlig utmaning, är att gräva oss in i och ner i oss själva och därmed upp ur den förlamande omgivningens intellektuella grepp över oss. Vi måste befria oss själva som individer för att kunna gå vidare tillsammans. Gör vi det inte så kommer våra tankesfärer med tiden att krympa alltmer eftersom vi är så rädda för oss själva. Rädda för att bli rädda blir en självförstärkande malström ner i psykosocial enfald och ofärd.

  Den mest uppenbara manifestationen av detta tänkesätt är nu hur något som strider mot den vanliga gängse berättelsen blir marginaliserat som ”politiskt inkorrekt”, ”konspirationsteori”, "Anti - semit", ”terroristverksamhet” och nu även ”extremism som nazism”. Vi är fullkomligt livrädda för att bli stämplade med känsloskapande etiketter. Tro mig, jag kan en del om det ämnet. Men då lär man sig också att detta egentligen helst saknar betydelse. Detta genomsyrar varje nivå av informationsdelning, och är ett stort hinder för dem som söker tydlighet och delaktighet och väntar på andra med viljan att fullfölja detta. Men vi ser alltmer igenom detta psykologiska taskspel och vad detta har inneburit för någonting för oss tidigare.

  Det kommer motstånd från mä

  • 1 hr 44 min
  Wågbrytaren (med Conny Grewe)

  Wågbrytaren (med Conny Grewe)

  De Sorosfinansierade destabiliseringsgangsters som finns på många platser på jorden blir alltmer Expo-nerade i ljuset av verkligheten, tyvärr så kommer vi nog att tvingas till att konstatera att Sverige utgör den egentliga kärnan även i detta. Rittenhouse är rentvådd, demokraten Tulsi Gabbard säger att det var solklart nödvärn och att rättegången var politiskt motiverad, Rittenhouse hamnar på bild med Trump....

  Det är bara en tidsfråga nu innan det ANTIFA - som alltså Donald Trump menade har Europeisk härkomst - med anhang börjar åtalas för inhemsk terrorism skulle man kunna tro. Utredningarna ligger med stor sannolikhet redan färdiga tom.!

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • 1 hr 24 min
  Det största av stordåd

  Det största av stordåd

  Prometheus älskade människan mer än olympierna, som hade förvisat större delen av hans familj till Tartarus. Så när Zeus dekreterade att människan måste skänka en del av varje djur som han slaktade till gudarna, bestämde sig Prometheus för att lura Zeus. Han skapade två högar, den ena med benen insvepta i saftigt fett, den andra med det goda köttet gömt i skinnet. Han bad sedan Zeus att välja. Zeus valde benen. Eftersom han hade gett sitt ord, var Zeus tvungen att acceptera denna hög som sin del för framtida offer. I sin ilska över tricket tog han elden ifrån människan. Men Prometheus tände en fackla från solen och förde tillbaka den till människan. Zeus blev då arg över att människan återigen hade eld. Han bestämde sig därför för att utdöma ett fruktansvärt straff mot både människan och Prometheus.

  För att straffa människan lät Zeus Hefaistos skapa en dödlig av fantastisk skönhet. Gudarna gav den dödliga många rikedomsgåvor. Han lät sedan Hermes ge den dödliga ett vilseledande hjärta och en lögnaktig tunga. Denna skapelse var Pandora, den första kvinnan. En sista gåva var en burk som Pandora förbjöds att öppna. Således och avslutande, skickade Zeus Pandora ner till Epimetheus, som stannade bland människan.

  Att vara en skönhet som ord inte kunde beskriva, fick Pandora som en gåva till Epimetheus. Pandoras nyfikenhet på burken som hon förbjöds att öppna blev outhärdlig för henne. Hon öppnade burken och ut flög alla slags ondska, sorger, svält, sjukdom och olyckor. Dock rymde botten av burken en bra sak - hopp.

  Zeus lät gripa Prometheus, förde honom till Kaukasusbergen och kedjade fast honom vid en sten med okrossbara kedjor. Här plågades han dag och natt av en jätteörn som slet ut och åt upp hans lever. Zeus gav Prometheus två vägar ut ur denna plåga. Han kunde berätta för Zeus vem som var mor till barnet som skulle avsätta honom från tronen, eller uppfylla två villkor. Det första var att en odödlig måste frivilligt ställa upp på att dö för Prometheus, och det andra var att en dödlig måste döda örnen och lossa honom.

  Prometheus berättade för Zeus att havsnymfen Thetis skulle föda en son som skulle bli större än sin far. Detta var viktig information. Både Zeus och hans bror Poseidon åtrådde Thetis, men de ordnade så att hon gifte sig med en dödlig så att hennes son inte skulle utgöra en utmaning för deras makt.

  Zeus skickade därefter Herakles för att skjuta örnen som plågade Prometheus och för att bryta de kedjor som band honom. Efter sina år av lidande var Prometheus fri och kunde återförenas med sin kvinna Asia. För att belöna Herakles för hans hjälp rådde Prometheus honom hur man får tag i Hesperides gyllene äpplen, ett av de 12 storverk som den berömda hjälten var tvungen att utföra.

  I detta ligger där en viss sensmoral inbäddad, och är inte den innebördsmässiga betydelsen förvånansvärt lik en annan känd historia från Kristen mytologi?

  Att Carl som f.d världsmästare i styrkelyft är vår egna svenska Herakles och som i modern tid är den som släppt sanningen fri, är ju hur som helst i sammanhanget lite smålustigt trots allt. :)

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • 2 hr 27 min
  Spaceforce

  Spaceforce

  Starlink är en satellitkonstellation under utveckling av SpaceX. De har en långsiktig plan att skjuta upp en mängd små satelliter som ska röra sig i låg omloppsbana runt jorden och förse hela planeten med internetuppkoppling. SpaceX mål är att ta nätverket i bruk under 2021 och på sikt ska det bestå av över 40 000 Starlink-satelliter i omloppsbana för att täcka in hela planeten.

  SpaceX har planer på att distribuera nästan 12 000 satelliter till tre olika höjder i mitten av 2020-talet. Det första steget består i att placera cirka 1 600 satelliter i omloppsbanor på 550 kilometers höjd följt av omkring 2 800 stycken på 1 150 kilometers höjd och 7 500 stycken på 340 kilometers höjd. Den sammanlagda kostnaden projektet att designa, bygga och skjuta upp ett sådant nätverk, har uppskattas till nästan 10 miljarder amerikanska dollar.

  Det är svårt att dra någon annan slutsats än att man i det fördolda håller på och sjösätter detta nya system under det av Donald Trump nyskapade amerikanska spacefors vakande öga, vilket ju också skulle förklara de senaste årens störningar på nätet.

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • 2 hr
  Lädertömningsverksamhet

  Lädertömningsverksamhet

  När en upplyst och medveten befolkning som tänker och värderar självständigt - för trots vad svenska medier anger i saken, så består faktiskt ett samhälle av individer och samhället kan inte utvecklas om inte individerna utvecklas - utgör de det största hotet mot den rådande strukturens ordning, då vet man att det har kommit en katt in bland hermelinerna.

  Naturligtvis begriper inte svensken i allmänhet mer än sin individuella guldgrävarspänstiga drivkraft - som leder till viljan till separation, under vanföreställningar om det omvända kallat humanism och samhällsansvar, men det kommer strax en tid då omvärldsutvecklingens värme kommer att smälta även den svenska psykosociala permafrostens intellektuellt förlamande effekter - i Sverige då dvs via plånboken!

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • 2 hr 23 min

Top Podcasts In News

You Might Also Like