28 episodes

Podcast by Länsstyrelsen Skåne

Nörderiet Länsstyrelsen Skåne

  • Science

Podcast by Länsstyrelsen Skåne

  Nörderiet Om Penningtvätt

  Nörderiet Om Penningtvätt

  Penningtvätt förekommer världen över; bara i Sverige uppskattas det att 800 miljarder USD tvättas varje år(!). Hur går det till när svarta pengar tvättas vita, och vad kan vi som konsumenter och medborgare göra för att inte bidra till illegal affärsverksamhet? Det, och mycket mer, får vi svar på i avsnitt 28 av Nörderiet där vi möter Esmaeil Salehi som är sakkunnig inom penningtvättfrågor på Länsstyrelsen Skånes Rättsenhet. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.

  • 30 min
  Nörderiet Om Residenset

  Nörderiet Om Residenset

  Skånes länsresidens ligger på Stortorget i Malmö. Här har många spännande händelser ägt rum och många intressanta människor satt sin fot genom åren. En med speciellt stor kunskap om residenset och dess vrår är Matilda Starkner som arbetar som residenskoordinator. Hon planerar bland annat middagar, sköter underhåll av konst och möbler och ser till så att alla gäster(som exempelvis kungafamiljen) känner sig som hemma på residenset. I avsnitt 27 möter vi henne på residenset där hon berättar mer om huset och sin yrkesroll. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.

  PS: Är du mer nyfiken på Skånes länsreisdens? Här kan du följa med Matilda på en digital rundvandring: https://www.lansstyrelsen.se/skane/om-oss/nyheter-och-press/nyheter---skane/2020-06-05-valkommen-pa-en-digital-rundvandring-pa-lansresidenset.html

  • 19 min
  Om avhopparverksamhet

  Om avhopparverksamhet

  Vem blir kriminell? Vilka faktorer spelar in och vad kan samhället göra för att hjälpa den som vill lämna detta bakom sig? I avsnitt 26 möter vi Ida Rosengren som arbetar som brottsförebyggande samordnare på enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Skåne. Hon lär oss mer om skillnaden mellan och behovet av brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete, och hur resan mot ett hederligt liv kan se ut för den som valt att lämna kriminaliteten bakom sig. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.

  • 40 min
  Om klimatarkeologi - Hur påverkar klimatet människans möjlighet att utforma sin kultur?

  Om klimatarkeologi - Hur påverkar klimatet människans möjlighet att utforma sin kultur?

  Vilken historia berättar rotvältor och flera hundra år gammal pollen? Och hur påverkar klimatet människans möjlighet att utforma sin kultur? I avsnitt 25 om klimatarkeologi möter vi Martin Gollwitzer, arkeolog och antikvarie på Länsstyrelsen Skåne, som menar att arkeologiska och naturvetenskapliga metoder är nyckeln för att skapa förståelse kring historiska klimatförändringar. Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.

  • 33 min
  Om nyckelpigor - Nyckelpigan är ett uppskattat djur i vår natur

  Om nyckelpigor - Nyckelpigan är ett uppskattat djur i vår natur

  Nörderiet är tillbaka! I avsnitt nr 24 om nyckelpigor möter vi experten Johan Bogaert som själv upptäckt två helt nya nyckelpigsarter i Sverige. Vi får också lära oss mer om "monsternyckelpigan", varför nyckelpigor är ett så uppskattat djur i vår natur och vad namnet nyckelpiga egentligen härstammar ifrån. Skön sommarlyssning utlovas! Nörderiet är en hyllning till specialintresset och detaljkunskapen.

  • 37 min
  Om samordnad varudistribution: Minska kommunens transporter med upp till 80 procent

  Om samordnad varudistribution: Minska kommunens transporter med upp till 80 procent

  Mikael Ringman samtalar med Emil Levin och Hanna Savola om samordnad varudistribution och hur det bidrar till energiomställningen i länet. Transportfrågan är en svår nöt i klimatarbetet men genom att samordna varudistributionen i en kommun är det möjligt att minska transporterna med mellan 60 och 80 procent.

  • 29 min

Top Podcasts In Science

Listeners Also Subscribed To