17 episodes

En podd från UR med korta nyheter på franska producerade i Paris.

Nouvelles en français UR - Utbildningsradion

  • Education
  • 5.0 • 3 Ratings

En podd från UR med korta nyheter på franska producerade i Paris.

  2022-11-26

  2022-11-26

  Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Temaprogram om mobbning i skolan. I Frankrike organiseras årligen en kampanj mot mobbning, med syftet att alla elever ska känna sig trygga med att prata med vuxna om mobbning pågår i ens skola. Vi lyssnar även på Bilal Hassani, en fransk artist och influencer som själv blev mobbad i skolan och som nu står upp mot all form av diskriminering i sina låtar. Bilal representerade Frankrike i Eurovision 2019 och har blivit en förebild för unga.

  • 4 min
  2022-11-12

  2022-11-12

  Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Energikrisen är ett faktum även i Frankrike och priserna på el och gas har skjutit i höjden. Politiker och media pratar om "sobriété" - måttfullhet. Vi intervjuar Annah och Juliana om hur deras elförbrukning ser ut och om offentliga åtgärder som att till exempel dra ner på julbelysningen i vissa städer. Vi träffar även Pauline som samlar på sneakers och vi lyssnar på Jade Chantelles hit "Viens on s’aime".

  • 4 min
  2022-10-29

  2022-10-29

  Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Den 20 november drar VM i herrfotboll igång i Qatar. Arbetsmiljön för de som har arbetat med att bygga nya arenor har visat sig vara farlig och evenemangets klimat- och miljöpåverkan ifrågasätts. På grund av det vill många fransmän bojkotta VM även på hemmaplan. Vi pratar med Lucien om han ändå kommer följa det franska landslagets matcher. Vi pratar även med Ismaël och Paloma om förslaget att återinföra skoluniform i den franska skolan. Vilka är för- och nackdelarna? Till sist lyssnar vi på Lomepal, som blandar rap och rock.

  • 4 min
  2022-10-15

  2022-10-15

  Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Det pågår uppror i Iran och på sociala medier uttrycker franska kändisar sitt stöd till de iranska kvinnorna. Vi pratar med Irène och Thomas om hur sociala medier kan användas för att sprida budskap och information internationellt. Nobelpriset i litteratur 2022 går till en fransk författare, Annie Ernaux. Vi ringer upp Gwendoline som har en bokhandel och tar henne på pulsen angående årets pristagare. Veckans låt står Adé för, tidigare frontperson i bandet Therapie Taxi och som nu har släppt soloalbum.

  • 4 min
  2022-10-01

  2022-10-01

  Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Temat är hälsofrågor. I Frankrike diskuteras en återkommande ledighet för personer med svåra mensbesvär, liknande det lagförslag som röstats igenom i Spanien. Vi frågar Marthe och Pierre vad de tycker om idén och om mens fortfarande är ett tabubelagt ämne i Frankrike. Och hur står det egentligen till med franska ungdomars syn? Vi pratar med Timothée som har haft glasögon sen 10-årsåldern. Vi lyssnar också på artisten Lujipeka och hans låt ”Poupée russe” som handlar om psykisk ohälsa.

  • 4 min
  2022-09-17

  2022-09-17

  Nyheter från Frankrike på medelsvår franska. Det franska parlamentet öppnar inom kort efter sitt sommaruppehåll. Ledamöterna som valdes in i juni har en hög medelålder och kommer till största del från de övre samhällsklasserna. Vi pratar med några franska ungdomar om huruvida de känner sig representerade i den franska politiken. De franska skolorna har öppnat för terminen och det är också nystart för fritidsaktiviteterna. Många franska ungdomar sysslar med idrott. Vi pratar med Martin som spelar rugby. Dessutom musik med artisten Adèle Castillon.

  • 4 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
3 Ratings

3 Ratings

Top Podcasts In Education

Dr. Jordan B. Peterson
Mel Robbins
Jordan Harbinger
The Atlantic
Duolingo
TED

You Might Also Like

UR – Utbildningsradion
Fabien Sausset
RFI
Johan Tekfak
Madame à Paname
Sveriges Radio

More by UR

UR – Utbildningsradion
UR – Utbildningsradion
UR – Utbildningsradion
UR – Utbildningsradion
UR – Utbildningsradion
UR – Utbildningsradion