300 episodes

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Louise Welander

P1 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.7, 12 Ratings

Berättelser från verkligheten Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Försvunna i Kalahariöknen

  Försvunna i Kalahariöknen

  Regeln i Kalahariöknen är att aldrig lämna bilen. Jenny och Helene står i det brinnande gräset och inser plötsligt att de inte har någonting kvar: inga kläder, inget vatten och ingen bil.

  SVT-medarbetarna Jenny Söderqvist och Helene Åberg jobbar i ett biståndsprojekt i Botswana. På safari i Kalahariöknen börjar deras bil plötsligt att brinna, innan den till slut exploderar.
  Nu börjar en kamp för att överleva mot nätternas köld, dagarnas hetta och mot de vilda rovdjuren.
  Räddningen ska bli oväntad, med hjälp från högsta politiska ort och i form av en konservöppnare.
  Programmet är gjort av Anna Hammarén.
  Producent: Martin Jönsson
  Slutmix: Bengt Pettersson
  Göteborg, sommaren 2020.

  • 50 min
  De gamla och havet

  De gamla och havet

  För Claes JB Löfgren, med 30 år som utrikesreporter på SVT, blir pensionen ett tvärstopp och en identitetskris. Men en långsegling med vännen PellePia ska åter ge honom en mening med livet. Eller?

  Pensionering är en befrielse för en del, en fullständigt naturlig del av livet för andra men också ett ovälkommet tvärstopp på ett långt och intressant yrkesliv. För Claes JB Löfgren, under större delen av sitt yrkesliv utrikesreporter på Sveriges Television, utlöser den påtvingade pensionen en kris.
  Men en långa resa med segelbåten Alma och hans gamle vän PellePia Hedberg, ett förverkligande av en dröm om att segla jorden runt som börjar för nästan 50 år sedan, ska visa att livet är mer än bara arbete,
  Sökandet efter en mening med livet - efter decennier av rutiner och starka upplevelser i världens krigszoner - går över stormpiskade hav och karga kuster i Europas utkanter.
  De gamla och havet är helt och hållet Claes JB Löfgrens egen mycket personliga berättelse. PellePia Hedberg har tidigare porträtterats i P1-dokumentären Transan och jag.
  Stockholm, juni, 2020.
  Reporter: Claes JB Löfgren
  Slutmix: Nima Shams
  Producent: Håkan Engström

  • 51 min
  Sjöman saknad

  Sjöman saknad

  Kalle och Göran, två pojkar som gick till sjöss på 50-talet och inte hörde av sig förrän många år senare. Kalle ville se vad som fanns söder om Södertälje, Göran ville slippa sin pappa.

  En dokumentär om pojkar, söner, pappor och äkta män, om främmande hamnar och de stora haven.
  Ett program från 2000 Reporter: Rikke Houd Producent: Ylva Lindgren

  • 47 min
  Billy Boy och de sista sjömännen

  Billy Boy och de sista sjömännen

  Beslutet är taget, Göteborgs sjömanskyrka ska stänga. Billy, Bengt och Börje har träffats där i många år. Vart ska de gamla sjömännen nu ta vägen för att minnas livet till sjöss?

  Sjömanskyrkan högt uppe på Stigberget i stadsdelen Majorna har sedan 1954 varit mer än en kyrka. Under storhetstiden för Göteborg som sjöfartsstad hade sjöfolk här tillgång till snickeriverkstad, bastu, bio och biljard. De sista åren har besökarna kommit för att  äta lunch och läsa tidningen. Och framförallt för att umgås.
  Vid ett runt bord i kyrkans kafé har de gamla sjömännen Billy, Bengt och Börje sina stamgästplatser. Deras Göteborg är en stad som inte längre finns. Men här har de kunnat träffas för att minnas gamla tider: på sjön, på varven och i hamnen. Sjömanskyrkan är den sista utposten för den gamla stammens sjömän. Billy, Bengt och Börje protesterar mot stängningen, men det går trögt.
  Ett program av Anna Maria Höglund
  Producent: Martin Jönsson
  Slutmix: Bengt Pettersson
  Göteborg, våren 2020.

  • 47 min
  Vinnarskallen som fick en stroke

  Vinnarskallen som fick en stroke

  Under en padelmatch får 53-årige Jörgen en boll på halsen. En vecka senare vaknar han på morgonen och är förlamad i halva kroppen. På Sjukvårdens Larmcentral misstänker operatören att han fått en stroke.

  Vad händer nu med fru, barn, vänner och jobb när Jörgen över en natt får helt nya förutsättningar? Vad blir kvar, och vad försvinner av allt det som tidigare tagits för givet? Hur ska Jörgen orka "deala" med livet?
  Efter många månader är han tillbaka hemma igen. Då ställs han inför nya utmaningar.
  Ett program från 2020
  Reporter och producent: Jörgen Cavelind
  Producent: Henrik Skarstedt
  Producent Sveriges Radio: Ylva Lindgren
  Slutmix: Henrik Skarstetd och Nima Shams
  Medverkande: Jörgens barn Ella och Miriam, Jörgens ex-fru Sara. Urban Thoor, Ulrika Sandborg. John Carenfeldt, Henrik Johnsson, Björn Ekmark. Besse Vaseghi, Johan Grip, Robert Gurnell, Gunilla Elmgren-Frykberg, Per Hamid Gathan, Lena Grip, Johan Kottorp, John Hellström och Per Lidbom.

  • 50 min
  Beate Grimsrud: Det jag inte klarar är att dö

  Beate Grimsrud: Det jag inte klarar är att dö

  Det skulle bli en radiodokumentär om författaren Beate Grimsrud och hennes nya bok. Det ingen visste då var att 2015 skulle bli året som ställde allt på ända.

  Det är december 2014 och Beate lägger sista handen vid sin nya bok, Evighetsbarnen. Releasepartyt är planerat, bokturnén inbokad sen länge.
  Jag känner mig lugn och glad, säger Beate. Jag mår bra och boken mår bra!
  Men nästa gång reportern Siri Ambjörnsson ringer på Beates dörr har hela hennes liv ställts på ända.
  Jag skriver i boken att man som vuxen kan göra som man vill men det vill man inte alltid. Det är inte sant. Ibland blir inte livet som man vill fastän man är vuxen.
  Det jag inte klarar är att dö är en personlig dokumentär om en nära vän och granne. Radioproducenten Siri Ambjörnsson har följt Beate Grimsrud under ett års tid ett år präglat av framgång, förväntan och bottenlös förtvivlan.
  Beate Grimsrud, född 1963, är uppvuxen i Norge och bosatt i Sverige sedan 1984. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och har gett ut ett femtontal böcker för både vuxna och barn. Hon fick stor framgång med barndomsskildringen Jag smyger förbi en yxa (2000) och romanen En dåre fri (2010), som bl a nominerades till Nordiska rådets litteraturpris i både Sverige och Norge. Beate Grimsrud är översatt till över tio språk, har gjort kort- och långfilmer och skrivit dramatik för scen, radio och film.  
  Beate Grimsrund avled i juni 2020.
  Programmet är från 2016.

  • 50 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
12 Ratings

12 Ratings

lord jahseek ,

Awesome

If you understand swedish...

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio