300 episodes

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.6, 70 Ratings

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

  Folkmordet i Srebrenica

  Folkmordet i Srebrenica

  I juli 1995 blir Srebrenica platsen för det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget. Över 7000 bosnienmuslimska pojkar och män avrättas - trots att FN lovat att skydda den lilla staden.

  Det här är berättelsen om det som händer i Srebrenica under Bosnienkriget 1992-1995. Tio tusentals bosnienmuslimer flyr ner till dalen där Srebrenica ligger och staden förvandlas till ett enormt flyktingläger. Området är omringat av bosnienserber och det pågår en humanitär katastrof med akut matbrist.
  När FN 1993 lovar att skydda staden väcks ett hopp, men det är ett löfte som FN inte kommer att hålla. Under några dagar i juli 1995 avrättas mellan 7000 och 8000 försvarslösa pojkar och män.
  2004 slår en krigsförbrytartribunal fast att massakern var ett folkmord på bosnienmuslimer, ett försök att utrota dem och minnet av dem. 25 år efter massakern har alla offer ännu inte hittats och identifierats.

  Medverkande:
  Admir Buljubasic: överlevde massakern.
  Nedzad Avdic: överlevde massakern.
  Teufika Sabanovic: flykting och anhörig till offer i massakern.
  Anne Mulder: tidigare FN-soldat för den holländska bataljonen Dutchbat.
  Sanimir Resic: historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet.
  Carl Bildt: tidigare medlare i bosnienkriget för EU och EU:s Höga Representant i Bosnien-Hercegovina.

  Av: Martina Pierrou.
  Producent: Ida Lundqvist.
  Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
  År: 2020.

  • 1 hr 12 min
  Black metal-morden

  Black metal-morden

  Dokumentär från 2017, alltid nya avsnitt varannan vecka! Under 90-talet skakas Norge av kyrkbränder och knivmord. Polisens spår leder till black metal-bandet Mayhem.

  När svenske Per Yngve Ohlin, alias Dead, blir sångare i det norska Black metalbandet Mayhem i slutet av 80-talet handlar allt om musiken, att gestalta död, mörker och satanism. Men vissa inom den lilla subkulturen omsätter de mörka budskapen i musiken till konkreta handlingar. Mest fruktad blir den man som kallar sig Greven.
  När Per Yngve Ohlin tar livet av sig fotar bandmedlemmen Øystein Aarseth den döda kroppen för att använda i marknadsföringen av bandet. Snart brinner kyrkor över hela Norge och i Lillehammer hittas en man knivmördad. Våldet sprider sig till Sverige och Varg Vikernes, alias Greven, mördar Mayhems gitarrist.
  I dokumentären Black metal-morden berättar medlemmarna i Mayhem Jørn Stubberud, Kjetil Manheim och Erik "Billy" Norheim om de våldsamma åren men också om kärleken till musiken. Anders Ohlin, Pelles lillebror, berättar om den legendariske sångarens bakgrund och varför han egentligen var så besatt av döden. Medverkar gör också Ika Johannesson  journalist och författare till boken Blod eld död (tillsammans med Jon Jeffersson Klingberg).
  Behöver du prata med någon? Vid akut självmordsrisk och/eller psykisk ohälsa, ring 112. Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning: Tel 1177.
  Tel: 020-22 00 60, alla dagar 13-22.
  En dokumentär av: Tove Palén Producent: Magnus Arvidson Produktionsår: 2017

  • 1 hr 9 min
  FN och pedofilskandalen

  FN och pedofilskandalen

  Sommaren 2014 får FN-tjänstemannen Anders Kompass en hemlig rapport på sitt bord. Den handlar om sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. De utpekade förövarna är franska fredssoldater.


  Anders Kompass blir känd som visselblåsaren som ifrågasätter FN:s byråkrati. Det här är historien om misstänkta pedofilövergrepp utförda av fredsbevarande styrkor, och om den maktkonflikt som då utlöses i fredsorganisationens hierarki. Det blir en av de största skandalerna i FN:s historia.
  Vi vill varna för att programmet innehåller detaljer om sexuella övergrepp mot barn.
  Medverkande:
  Anders Kompass, diplomat och fd FN-tjänsteman.
  Karin Mattisson, granskande reporter på SVTs Uppdrag granskning.
  Olof Skoog, FN-ambassadör.
  Paula Donovan, mänskliga rättigheter-aktivist och fd UNICEF-anställd och FN-rådgivare.
  Helene Cassemar, Rädda Barnen.
  Uppläsare av den hemliga rapporten: Simon Rosenqvist.

  En dokumentär av: Johan Pehrson och Siri Lallerstedt.
  Producent: Jon Jordås.
  År: 2020.

  • 1 hr
  PODDTIPS: P3 Musikdokumentär om Whitney Houston

  PODDTIPS: P3 Musikdokumentär om Whitney Houston

  Missa inte berättelsen om en av historiens mest älskade artister, vars tragiska livsöde berörde en hel värld. Sök på "P3 Musikdokumentär" där du hittar poddar.

  • 1 min
  Det olösta Palmemordet (R)

  Det olösta Palmemordet (R)

  DOKUMENTÄR FRÅN 2011. Så gick det till när utredningen hamnade i återvändsgränd efter återvändsgränd, efter att Sveriges statsminister Olof Palme mördats mitt i centrala Stockholm.

  Detta är en extrainsatt repris av "Palmemordet" av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson, med anledning av utredarnas presskonferens 2020-06-09.
  Dokumentären är gjord 2011.

  • 1 hr 10 min
  Dödsskjutningen av Trayvon Martin

  Dödsskjutningen av Trayvon Martin

  Den 26 februari 2012 skjuts 17-åriga Trayvon Martin ihjäl av kvartersvakten George Zimmerman i Florida. Fallet leder till ilska och debatt om rasprofilering, vapenvåld och självförsvarslagar.


  En mörk februarikväll är Trayvon Martin på väg hem från en Seven Eleven-butik med en påse Skittles och en flaska iste. Det regnar och han drar upp luvan på sin mörkgrå hoodie över huvudet. Några minuter senare är han död. Skjuten i hjärtat.
  Dagen efter finns en liten notis i den lokala tidningen om att en tonåring skjutits till döds i Sanford, Florida. Men efter det blir det tyst. Veckorna går.
  Men när historien så småningom nystas upp väcks en debatt om rasprofilering, vapenvåld och Floridas självförsvarslagar. Det blir startskottet för den nya medborgarrättsrörelsen Black lives matter. Och Trayvon Martins namn fortsätter att vara aktuellt när svarta amerikaner dödas av polis eller beväpnade civila.
  Medverkande:
  Tracy Martin, Trayvon Martins pappa.
  Shannon Butler, lokal journalist.
  Anthony Raimondo, polis.
  Jasmine Rand, familjen Martins advokat.
  Don West, George Zimmermans försvarsadvokat.
  Melina Abdullah, aktivist och universitetsprofessor, Black Lives Matter.
  Palmira Koukkari Mbenga, journalist.
  Ett program av: Sara Olsson.
  Producent: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.
  Exekutiv producent: David Mehr.
  År: 2020.

  • 1 hr 7 min

Customer Reviews

4.6 out of 5
70 Ratings

70 Ratings

Mel Denham ,

Informative

These documentaries are well put together and a great way to help me improve my Swedish. I download an episode and listen to it on the way to work. So happy these are available worldwide!

c crayon ,

Cool

This is truly the most exciting podcast in the whole of the Swedish land

M Mattsson ,

P3 Dokumentär

Hands down the best radio show in all of the land.

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio