500 episodes

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.7 • 85 Ratings

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  Ny: Saddam Hussein, Irakkriget och jakten på massförstörelsevapen

  Ny: Saddam Hussein, Irakkriget och jakten på massförstörelsevapen

  När USA anklagar Irak och dess diktator Saddam Hussein för att utveckla massförstörelsevapen, får svensken Hans Blix i uppdrag att åka dit och hitta dem. Men USA verkar ha bestämt sig för att invadera.

  FN vill se bevis för att ställa upp med en internationell styrka. I USA ökar trycket på president George W Bush att gå i krig oavsett vad FN säger. Det blir en dramatisk tid med stora förändringar i Mellanöstern, som ska påverka hela världen.Medverkande:Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.Waleed Nesyif, boende i Bagdad.Anders Ask, SR.Cecilia Uddén, SR.Jan Guillou, journalist, författare, debattör.John Bolton, FN-ambassadör.Lawrence Wilkerson, stabschef utrikesdepartementet.Åsne Seierstad, journalist.En dokumentär av: Simon Moser.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.År: 2023.

  • 1 hr 25 min
  Dödsolyckan i Lillhärdal

  Dödsolyckan i Lillhärdal

  Från 2016. En sensommardag i augusti 2012 körs 11-åriga Emma ihjäl i Lillhärdal. På crossmotorcykeln sitter byns utpekade värsting. Sorgen vänds snart till hat mot honom och hans familj.

  En dokumentär av: Maria Hansson Botin.Producent: Robert Barkman.År: 2016.

  • 56 min
  Ny: Hockeymordet i Västerås

  Ny: Hockeymordet i Västerås

  Hockeyspelaren Peter Karlsson blir knivhuggen med 64 hugg på väg hem från krogen i Västerås.

  Det är natten till lördag den 11 mars 1995 som den 29-årige ishockeyspelaren Peter Karlsson hittas svårt skadad på en cykelbana i centrala Västerås. Men gärningsmannen kan inte vara långt borta.Ett anonymt tips pekar mot en 19-årig man med kopplingar till ett lokalt nazistgäng.Eftersom det inte finns några vittnen till händelsen kommer mycket att handla om motivet och vad som egentligen ledde fram till brutala dådet. I 19-åringens lägenhet hittar man förutom en morakniv även en spruta och ampuller med rysk text och ett flygblad med texten Homosexuella förtjänar inte att leva.Den misstänkte 19-åringen hävdar självförsvar på grund av sexuella närmanden och målet går hela vägen till Högsta domstolen.Medverkande:Curt Lundmark, vän till familjen, tidigare förbundskapten Tre Kronor. Peter Jakobsson, vän och tidigare lagkamrat. Anders Pommer, polis, spaningsroteln. Sven Åke Hammar, polis, yttre befäl. Görel Granström, docent i rättsvetenskap som forskat om hatbrott.Lisa Thors, bartender som jobbade på utestället som Peter Karlsson besökte.Mikael Söderberg, gäst på utestället.Göran Johansson, glasmästare som först hittade Peter Karlsson. Av: Marcus Ytter.Producent: Paloma Vangpreecha.Publicerad: 2023.

  • 1 hr 5 min
  90-talskrisen, räntechocken och bankkraschen

  90-talskrisen, räntechocken och bankkraschen

  Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Den 19 november 1992 faller den svenska kronan. Det blir början till slutet för en av de värsta ekonomiska kriser som Sverige någonsin genomgått.

  Under tiden som krisen rasade som värst höjdes räntan till 500 procent och en av Sveriges största banker försvann efter den stora fastighetskraschen. Över en halv miljon människor blev arbetslösa och tusentals företag gick i konkurs. P3 Dokumentär träffar personerna som tog de avgörande besluten för staten, bankerna och framtiden.Producerat av Gustav Edman. Det här är en förkortad version. Avsnittet gjordes av Onekligen media, år 2008.

  • 1 hr 6 min
  Ny: Deepwater Horizon – oljekatastrofen i Mexikanska golfen

  Ny: Deepwater Horizon – oljekatastrofen i Mexikanska golfen

  En helt vanlig dag på oljeriggen Deepwater Horizon utvecklar sig till katastrof. Gas exploderar och riggen börjar brinna. Elva personer försvinner, många skadas och händelsen får förödande konsekvenser för miljön.

  Oljeriggen Deepwater Horizon har en mängd säkerhetsfunktioner som ska garantera att den kan klara de påfrestningar som djuphavsborrning innebär. 2010 är den placerad vid oljekällan "Macondo well" som arbetarna kallar "källan från helvetet". Det är ett extremt svårt ställe att borra på och flera av medarbetarna på plattformen tycker att arbetsledarna och BP som driver borrningarna har börjar tumma på säkerheten. I april händer det som ingen tror kan hända.Medverkande:Douglas Brown: maskinchef Deepwater Horizon.Leo Lindner: borringenjör Deepwater Horizon.Mark Schlefstein: reporter The Time Picayune/The Advocate.Carl Safina författare och ekolog.Mitch Jurisich ostronodlare Louisiana.Ginna Lindberg, utrikes chef Sveriges Radio, fd USA-korrespondent.Meccah Boynton Brown, anhörig.Ett program av: Anna Gjöres.Producent: Paloma Vangpreecha.Publicerad: 2023.

  • 1 hr 13 min
  Svenska kuppen mot scientologerna

  Svenska kuppen mot scientologerna

  Från 2013. När Zenon Panoussis i Sverige publicerar delar av Scientologikyrkans hemliga dokument startar han en kedja av händelser som till slut får Vita Huset i Washington att reagera.

  Vi berättar historien om hur svenska scientologer turades om att bevaka sina skrifter på Riksdagens kansli för att försöka förhindra att andra läste dem, när de enligt svensk lag blivit offentliga.Hör också hur Robert Dam, dansk avhoppare efter 20 år inom Scientologin, beskriva hur han som hög scientolog bryskt upptäckte den mörka sidan i kyrkan efter att ha hamnat i onåd.P3 Dokumentär berättar också hur den svenska regeringen till slut tvingades ge efter för de amerikanska påtryckningarna.Av: Anton Berg.Publicerad: 2013.

  • 1 hr 31 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
85 Ratings

85 Ratings

Socking Swede ,

Bra podcast

Mycket bra. Utomordentligt.

RikardLionheart ,

Great!!

Helps me get thru the work week!! I enjoy listening while I’m at work! It helps time fly by!! So informative and great!

Mel Denham ,

Informative

These documentaries are well put together and a great way to help me improve my Swedish. I download an episode and listen to it on the way to work. So happy these are available worldwide!

Top Podcasts In Society & Culture

Hoda Kotb, TODAY
iHeartPodcasts
Glennon Doyle & Cadence13
iHeartPodcasts
This American Life
iHeartPodcasts

You Might Also Like

Sveriges Radio
Nils Bergman
Sveriges Radio
Podplay
Sveriges Radio
Nils Bergman

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio