54 episodes

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

P3 Musikdokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.9 • 7 Ratings

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

  Mabel – En svensk queen av England

  Mabel – En svensk queen av England

  Knäckt av prestationsångest och scenskräck slutar Mabel gå till Rytmus musikgymnasium. Några år senare är hon en av Englands största artister.

  Det är den 18 februari 2020. Balklädda stjärnor går röda mattan på Brit Awards, lyckligt ovetandes, vissa stannar till framför mikrofonerna och skojar lite om det nya viruset.
  Om några veckor kommer världen rasa samman. Men i kväll är det fest. Den kvinnliga artist som väntas bli galadrottning  nominerad i tre kategorier är brittisk/svenska Mabel McVey, 24. Det är också hon som ska kicka igång ceremonin med ett maffigt öppningsnummer.
  Mabel skrider fram längs röda mattan i en glittrig röd klänning och rak page. Senast en svensk artist vann en av musikvärldens främsta utmärkelser var 30 år sen. Den som vann då är också Mabels dejt: hennes mamma Neneh Cherry.
  På vägen in i O2-Arena viskar Neneh hon i sin dotters öra: "Du kommer vinna ikväll."
  Snälla, säg inte så. Säg inte så, svarar Mabel.

  Ett program av Sigge Dabrowski
  Producent: Hanna Frelin
  Exekutiv producent: Vendela Lundberg
  Slutmix: Fredrik Nilsson
  P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media.

  Klippen i programmet kommer från Capital Radio, The Brit Awards och Youtube-kontot From the Dining Table Harry.

  • 46 min
  Stormzy – den ofrivillige aktivisten

  Stormzy – den ofrivillige aktivisten

  Från drogförsäljning och knivslagsmål i södra London till Time Magazines omslag. Stormzy har på kort tid blivit rösten för unga svarta i Storbritannien.

  Alla hjärtans dag 2017. Den brittiske rapparen Stormzy har på kort tid blivit en av Storbritanniens snabbast växande artister.
  Han somnar tillsammans med sin flickvän i sin nya bostad i Chelsea i västra London, efter ett kändismingel på Elle-galan.
  Området har tidigare varit hemstad för både kungligheter och tidigare premiärministrar och är i stor utsträckning bosatt av vit överklass.
  Strax innan klockan ett på natten, parkerar polisbilar utanför byggnaden. De har fått larm av grannarna om ett inbrott i ett av områdets fastigheter och gör sig redo för att bryta sig in genom dörren.
  Om några dagar ska han släppa debutalbumet Gang Signs and Prayer.
  Ett album som ska bli historiskt. Stormzy som av Time Magazine kommer utses till en av framtidens ledare, får nu sin dörr inslagen av polisen för att hans grannar misstar honom för en inbrottstjuv. P3 Musikdokumentär om Stormzy handlar om lillebrorsan med läshuvudet från Croydon och resan från drogförsäljning och knivslagsmål till omslagsperson för Time Magazine.
  En dokumentär av Carl-Johan Ulvenäs
  Producent: Hanna Frelin Exekutiv producent: Vendela Lundberg Tekniker: Fredrik Nilsson Programmet är gjort hösten 2020 och görs av Tredje Statsmakten Media.
  Vill du höra mer från P3 om Stormzy, lyssna på Mats Nileskärs intervju i P3 Soul.

  Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån: Sveriges Radio, BBC Radio 1, BBC Music, Channel 4 News, Noisey - VICE, The Jonathan Ross Show av ITV-studios , Youtube-kanalerna: Mobo-awards, BRITs, Stormzy, Kanye West, Road Vibez TV, CThaGod, Channel 4, Skye News, Brittish GQ.

  • 58 min
  Kesha – berättelsen om musikbranschen och metoo

  Kesha – berättelsen om musikbranschen och metoo

  2014 anklagar popstjärnan Kesha sin egen stjärnproducent för våldtäkt och tio år av psykisk misshandel.

   I love you guys more than you will ever know. Its like mindblowing, säger Kesha in i kameran.  Hon ligger på mage i sängen och håller mobilkameran nära det fräkniga ansiktet. På sidan hänger det långa blonda oborstade håret. Det här är en videohälsning till fansen som vart med henne i varenda steg.  I cant put out new music. But I can sing something someone else has done, säger Kesha och börjar sjunga Amazing Grace.
  2009 blev hon världsberömd med låten "TiK ToK" och uppmärksammad för hennes stil, obrydda attityd och referenser till fest och fylla. Fem år senare stämmer hon stjärnproducenten bakom låten för våldtäkt och tio år av psykisk misshandel.
  Kesha vill bli fri från kontraktet med sin påstådda förövare. Om tre veckor får hon svar från domaren. Den anklagade Dr Luke nekar. Enligt honom har Kesha och hennes mamma hittat på detta för att få kunna förhandla till sig ett bättre kontrakt.
  P3 Musikdokumentär om Kesha är berättelsen om en av musikbranschens längsta rättstvisten och artisten som med sin rock and roll-aura blev en feministisk ikon.
  En dokumentär av Hanna Frelin och Linnea Beijer Producent Carl-Johan Ulvenäs Exekutiv producent Axel Winqvist Tekniker Fredrik Nilsson
  Programmet är gjort hösten 2020 och görs av Tredje Statsmakten Media.
  Ljudklippen i dokumentären kommer från Sveriges Radio, fankontot "Kesha Today", Lopez Tonight, TV-serien "Simple Life", Ellen DeGeneres, Ryan Seacrest, MTV-serien "My crazy beautiful life", ABC News, Poptrigger, Entertainment tonight, Brit Awards, Good Morning America och Keshas egna Youtube-kanal.

  • 1 hr 1 min
  PODDTIPS: P3 ID om Johnny Depp

  PODDTIPS: P3 ID om Johnny Depp

  Berättelsen om hur en kille med rockstjärnedrömmar blir världens kändaste skådespelare.

  Nu drar en ny säsong av P3 ID igång, podden med starka berättelser om intressanta personligheter. Säsongspremiären om Johnny Depp handlar om en levande legend som för många blivit synonym med sina annorlunda rolltolkningar, men som på senare tid uppmärksammats för ekonomiska bestyr och anklagats för misshandel av sin exhustru Amber Heard. Vi får följa med till 80-talets Hollywood och höra berättelsen om hur en strulig kille börjar skådespela för att ha råd med hyran och sen blir ett av världens mest kända ansikten.
  Hör historien bakom kändisskapet i SR Play eller där poddar finns.

  • 1 min
  6ix9ine – Med ett pris på sitt huvud

  6ix9ine – Med ett pris på sitt huvud

  Berättelsen om världens mest hatade artist. Rapparen Tekashi 6ix9ine från New York trollade sig hela vägen till toppen men lever nu under dödshot från sina forna vapendragare.

  Det regnbågsfärgade håret har bleknat. Nu är kalufsen i sin naturliga färg, svart, overallen är mörkblå. Men åskådarna i den federala rättsalen på Manhattan i New York har inga problem att känna igen dagens huvudperson.
  Hans artistnamn är tatuerat ovanför det högra ögonbrynet och, bör tilläggas, ytterligare cirka två hundra gånger under den blåa overallen.
  Det är i mitten av september 2019. Rapstjärnan Daniel Hernandez, mer känd som Tekashi 6ix9ine, är åtalad för organiserad brottslighet, vilket inkluderar grova vapenbrott, hot och narkotikabrott. Brott som i förhandsbedömningarna tros ge 47 år till livstid i fängelse. Det har inte ens gått två år sen han slog igenom. Nu riskerar Tekashi 6ix9ine att få tillbringa resten av livet bakom galler.

  En dokumentär av Sigge Dabrowski
  Producent: Hanna Frelin
  Exekutiv producent: Vendela Lundblad
  P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media.

  Klippen är hämtade från The Breakfast Club, The Angie Martinez Show, NBC, Time, No Jumper, Dj Vlad, DJ Academics Youtube-konto, 6ix9ines Instagram och Snoop Doogs Instagram.

  • 51 min
  PODDTIPS: P3 Dokumentär om Jonestown

  PODDTIPS: P3 Dokumentär om Jonestown

  P3 Musikdokumentär är tillbaka med en ny säsong i höst. Så länge vill vi tipsa om ett avsnitt från vår systerpodd P3 Dokumentär - om Jonestown.

  Hör sektledarens egen son själv berätta sin historia. Han tar lyssnare in i sektens innersta kärna. Lyssna i appen SR play!

  • 1 min

Customer Reviews

4.9 out of 5
7 Ratings

7 Ratings

Julaa- igen ,

Superbra podd

Superbra podd! Snälla gör ett avsnitt om 2pac :-)

asasecher ,

GENIALT

Det här är helt genialt! Fantastiskt bra berättat, snyggt producerat och jätteintressant. Det här har jag väntat på!

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio