110 episodes

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

P3 Musikdokumentär Sveriges Radio

  • Music
  • 4.9 • 8 Ratings

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

  Annie Lennox - Eurythmics, synthar och en stilikon i kostym

  Annie Lennox - Eurythmics, synthar och en stilikon i kostym

  Det här är berättelsen om den skotska sångerskan med den stora rösten, som både provocerade och hyllades för sin androgyna image.

  December 1980, högt över Indiska oceanen. Nedsjunken i flygplansstolen sitter en förtvivlad sångerska från Skottland. Hennes korta frisyr är blonderad och kindbenen höga. Det som är mest framträdande just nu är dock dom mörka ringarna under ögonen.Annie är helt slutkörd, men tankarna som snurrar i hennes huvud hindrar henne från att somna. Trots att hon bara är 26 år gammal oroar hon sig för att hennes artistkarriär är över, innan den knappt hunnit ta fart. Turnén i Australien har varit en mardröm. Annie inser motvilligt att rockbandet The Tourist, som sjunger i, fullständigt har kollapsat.  Fastspänd i det trånga sätet, i den lilla kabinen, förstår Annie att hon behöver göra en radikal förändring. Innan hon hinner ångra sig vänder hon sig till sin pojkvän som sitter bredvid. Dave och Annie har varit ett passionerat kärlekspar i fyra år, lika länge som dom spelat musik ihop. 12 000 meter upp i luften förstår dock dom båda att det inte längre funkar. Dom är överens om att deras kemi är en kreativ urkraft som - om den får blomma fritt utan hinder - är ostoppbar. Men för att det ska bli möjligt, måste dom offra något. När planet många timmar senare landar i ett gråmulet London har dom bestämt sig. Annie och Dave har gjort slut för att istället kunna satsa allt på sitt musikaliska partnerskap.P3 Musikdokumentär om Annie Lennox är historien om att göra musik med sitt ex och ständigt utmana folks förväntningar på hur en kvinna i musikbranschen bör bete sig.Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg våren 2023. Producent Joanna Korbutiak. Exekutiv producent Lars Truedson. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Olle Romö, Karin Bolin Derne och Christian Kopponen Wikström.Böckerna Annie Lennox - The Biography av Bryony Sutherland & Lucy Ellis och Sweet Dreams Are Made Of This av Dave Stewart har varit viktiga källor till programmet.Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med norska NRK (1987), Efter Tre (Sveriges Radio, 1992), Paste Studios (Paste Magazine, 2016), det australiensiska tv-programmet Countdown (1980), dokumentären Omnibus (1995), Top of the Pops (BBC, 1989), Rock n Roll Hall of Fame (2022) och amerikanska Grammy Awards (1984). 

  • 55 min
  Molly Hammar - den rastlösa popstjärnan som gick sin egen väg

  Molly Hammar - den rastlösa popstjärnan som gick sin egen väg

  Det här är berättelsen om en otålig sångerska som varken har tid eller lust att vänta på det stora genombrottet.

  Det är den 7 februari 2015, och i Scandinavium i Göteborg råder full Mello-feber.Det var långt ifrån självklart att Molly Hammar skulle stå här ikväll, för hon tvekade länge. Melodifestivalen känns som ett kommersiellt jippo som inte ligger i linje med den typ av artist hon vill vara. Samtidigt känner hon att karriären står och stampar och Mello kan vara, det måste vara, hennes väg ut i rampljuset. Nu har den 19-åriga tjejen från södra Stockholm svalt stoltheten och bestämt sig för att ge allt. Mollys röda klänning med släp och hennes utsläppta bruna hår fladdrar i  Mello-fläktarna. Hon känner att hon sätter allt.Darrig av lycka går hon av scenen, och efter att de andra artisterna i tur och ordning har uppträtt och rösterna har räknats är det dags för utslagning. Namn efter namn ropas upp. Men inte Molly Hammar.P3 Musikdokumentär om Molly Hammar är berättelsen om en artist som slår igenom som tonåring och sedan kämpar för att hitta sin egen väg inom musiken.Dokumentären är gjord av Siri Hill i februari 2023. Producent Joanna Korbutiak. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Molly Hammar, Andreas Pettersson, Oscar Zia, Carolina Norén och Martina Rådegård.Ljudklippen i dokumentären kommer från SVT (Melodifestivalen 2015 och 2016), TV4 (Idol 2011, Nyhetsmorgon 2018, Bingolotto 2020, Så mycket bättre 2022), Expressen TV (intervju i samband med Idol 2011) och Molly Hammars instagramkonto.

  • 1 hr 2 min
  Morrissey - från pionjär till paria

  Morrissey - från pionjär till paria

  Det här är berättelsen om en frispråkig indiepionjär som gått från dyrkad till cancelled.

  Sommaren 1992 har varit ovanligt regnig i London, men lördagen den 8 augusti lyser solen över de 30 000 konsertbesökarna i Finsbury Park. Operarösten dånar när Morrissey gör entré på scen. Hans blå jeans är rätt tajta och en den glänsande guldskjortan är uppknäppt ända till naveln. Men publiken är måttligt imponerad. Det är det kultförklarade ska-popbandet Madness som står bakom festivalen Madstock, och Morrissey har blivit inbjuden i sista stund. Den forne The Smiths-frontmannen har därför inte särskilt många supportrar framför scenen. Istället består publikhavet den här dagen till stor del av högerextrema skinheads. Men det är först under andra låten som stämningen blir riktigt dålig. För plötsligt plockar Morrissey upp en brittisk flagga från scengolvet, som han dansar runt med och sveper över sina axlar. Ute i publiken blandas burop med homofoba glåpord, och föremål slängs upp på scenen. Skinheadsen tycker inte att det passar sig att den queera Morrissey sveper in sig i deras Union Jack.Spelningen leder till nattsvarta rubriker i den brittiska musikpressen, men fokus ligger inte på det faktum att Morrissey häcklats och utsatts för homofobi. Istället handlar artiklarna om att Morrisseys flörtande med högernationalistisk estetik gått för långt.P3 Musikdokumentär om Morrissey är berättelsen om britten som på 80-talet revolutionerade popmusiken och gjorde sig känd för att alltid sparka uppåt, men som på senare år anklagats för motsatsen.Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i januari 2023 Producent Siri Hill Exekutiv producent Hanna Frelin Tekniker Fredrik Nilsson.Medverkande: Andres Lokko, Jasmine Rhya Rosenlund och Lovisa Sandberg.Ljudklippen i dokumentären kommer från Top of The Pops (BBC 1983), The One Show (BBC 2009), Granada Report (1984), Jools Holland (BBC 1995), Guitar Interactive Magazine (2013), AP (1984), Radio X (2018), Larry King (2015), Front Row (BBC Radio 2009), The Importance of Being Morrissey (2002), konsertfilmen Wolverhampton 88 , Youtubekontona Rolling Rockvideos och Sam Esty Rayner.

  • 1 hr 2 min
  Ny säsong - ny programledare

  Ny säsong - ny programledare

  På alla hjärtans dag släpper vi årets första dokumentär och nu kommer programmet att låta lite annorlunda. Siri Hill tar nämligen över som programledare efter Hanna Frelin.

  • 56 sec
  Bruce Springsteen - arbetarklasshjälten som aldrig haft ett vanligt jobb

  Bruce Springsteen - arbetarklasshjälten som aldrig haft ett vanligt jobb

  Det här är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen men som själv aldrig har stått på fabriksgolvet eller haft ett vanligt 9 till 5-jobb.

  Do you have a need to write about your background and roots? I dont think that much about what Im going to write before it comes out. Usually the records end up completely different from what I thought. Året är 1984 och Bruce Springsteen gästar TV-showen Entertainment Tonight.Han har precis släppt succéskivan Born in the USA som ska bli ett av de bäst säljande albumen genom tiderna.Bruce Springsteen har på sig en stor svart jacka, vit skjorta och runt halsen har han knutit en röd snusnäsduk med vita mönster. Han tar en klunk från sin gigantiska, vita kaffekopp.Killen med de mörka ögonen och rufsiga håret har gjort kometkarriär på kort tid men trots framgångarna svarar han ödmjukt, nästan lite blygt på programledarens frågor.  So, a lot of your music is about surviving, about being disillusioned with the american dream. And yet you're the persona of that dream, youve made it. How do you reckon to solve those things? I dont know. Its not something I have resolved. Vid den här tidpunkten är Bruce Springsteen på väg rätt upp mot toppen.Undan för undan ska han komma att bli en symbol för den amerikanska arbetarklassen, trots att han själv på många sätt är den amerikanska drömmen personifierad. Bruce Springsteen växer upp i arbetarklassfamilj, gör en klassresa och lyckas göra det ingen trodde var möjligt.P3 Musikdokumentär om Bruce Springsteen är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen, men som själv aldrig har haft ett vanligt 9 till 5-jobb.Dokumentären är gjord av Siri Hill vintern 2022. Producent Anna Lillkung. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Fredrik Söderholm, Elin Unnes och Victoria Arnewid.Ljudklippen i dokumentären kommer från Entertainment Tonight, Ed Sullivan Show, The Late show, NBC News, WBCN, musikprogrammet The Old Grey whistle Test, SVT Rapport, The Human Rights Now Tour, Rock n' Roll Hall of Fame (1999), NJ.com, Springsteen on Broadway (2018), Howard Stern Show och Bruce Springsteen - How it all happened (2013).Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Bruce Springsteens självbiografi Born to run (2016) samt dokumentärfilmen Asbury Park: Riot. Redemption. Rock n Roll (2019) av Tom Jones.

  • 1 hr 5 min
  Kate Bush – den kompromisslösa kameleonten som gjorde comeback

  Kate Bush – den kompromisslösa kameleonten som gjorde comeback

  Det här är berättelsen om den säregna brittiska popartisten som slog igenom som tonåring, gjorde succé, försvann och sedan kom tillbaka.

  Det är den 20 juni 1993 och den 34-åriga brittiska popartisten Kate Bush stegar in i en TV-studio.Bush har nyligen släppt sitt sjunde album, The Red Shoes, och ikväll ska hon medverka i Aspel & Company - en populär talkshow där kändisar frågas ut.Stämningen i studion är avslappnad, trots att programledaren Michael Aspel inleder med att ifrågasätta varför Bush skyr offentligheten. Did you shun publicity in the spotlight deliberately? I think on some levels, yes, I do. But the main thing was that I wanted to spend a lot more time working, rather than spending a lot of time promoting the work. Tonen i studion är skämtsam. Bush och Aspel skojar om hur det är att vara föremål för mäns fantasier och Bush får prata om varför hon hellre är i studion än på scen.Det finns inga tecken på att något skaver. Men bakom kulisserna döljer sig en annan verklighet Bush liv håller på att krackelera.När hon sätter sig framför pianot i studion och börjar sjunga låten Moments of pleasure är den skämtsamma tonen plötsligt som bortblåst. Bush ser sorgsen och sammanbiten ut.Ingen kan förutse att framträdandet den här kvällen är ett av Bush sista och att hon snart kommer att försvinna helt. P3 Musikdokumentär om Kate Bush är berättelsen om den kompromisslösa och säregna brittiska popartisten som trots långa pauser från offentligheten alltid kommer tillbaka.Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022. Producent Siri Hill. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Nanna Olasdotter Hallberg, Nils Hansson och Karolina Larsson.Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC, Netflix, DailyMotion och YouTube-kontona The KT Bush Band, Dave, Pikachuonetwo, Symphonyofflowers, Bryan RW, abba2shay, Sir Bob, mrbrickylad, ronnepon haneveren, Saiq, citytransportinfo, GijsPiano, AureyoBoss, bakerist, LewisPringle, EmptyNestExplorers, MythicalMusic, samt Polly.Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Kate Bush - The Biography av Rob Jovanovic och Under the Ivy - The Life and Music of Kate Bush av Graeme Thomson.

  • 1 hr 1 min

Customer Reviews

4.9 out of 5
8 Ratings

8 Ratings

Julaa- igen ,

Superbra podd

Superbra podd! Snälla gör ett avsnitt om 2pac :-)

asasecher ,

GENIALT

Det här är helt genialt! Fantastiskt bra berättat, snyggt producerat och jätteintressant. Det här har jag väntat på!

Top Podcasts In Music

The Joe Budden Network
Double Elvis
NPR
Barstool Sports
iHeartPodcasts
Pushkin Industries

You Might Also Like

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio