120 episodes

Din guide i musikvärlden Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

P3 Musiknyheter Sveriges Radio

  • Music

Din guide i musikvärlden Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  42. Den nya svenska hiphopen – en framgångssaga

  42. Den nya svenska hiphopen – en framgångssaga

  De marknadsför sin musik genom sociala medier och är inte beroende av något stort skivbolag. Den nya svenska hiphopen är våldsam och drivs av viljan att få beskriva deras verklighet. Men vilka är de?

  I veckans avsnitt får du träffa några av de hetaste rapparna just nu. 1.Cuz, Ant Wan och Dree Low har miljoner visningar på sina Youtube-videos och deras musik lyssnas på av lika många.
  Men vad säger egentligen deras framgångar om det svenska samhället? Föder ett alltmer våldsamt samhällsklimat en våldsammare kultur? Frilansjournalisten Hasan Ramic berättar sin syn på den nya svenska hiphopvågen.
  Det här är även det sista avsnittet av vår podd för den här omgången. Tack till dig som lyssnat!
  Programledare: Pontus Andersson Bisittare: Mariana Benyamin Reporter: Mariana Benyamin, Mattias Wallenius och Pontus Andersson Producent: Samir Yosufi

  • 26 min
  41. Små konserter som gjort stora avtryck – lyssnarnas historier

  41. Små konserter som gjort stora avtryck – lyssnarnas historier

  Den senaste tiden har det kommit rapporter om mindre spelställen som tvingas bomma igen. Men konsertminnerna hos publiken finns kvar. I veckans avsnitt hör vi historier om små konserter som satt stora avtryck.

  Ulrika får höra Adels låt "Someone Like You" för första gången under en mycket speciell kväll. Gustav hamnar i en märklig situation i samband med ett Julia Adams-gig. Peder Stenberg vadar i kondens påväg till Deportees loge i Umeå och Malin finner sin musikaliska identitet i en källarlokal i Västerås.
  Stora konsertupplevelser utlovas i veckans program!
  Programledare: Tina Mehrafzoon Bisittare: Pontus Andersson Reporter: Pontus Andersson Producent: Samir Yosufi

  • 24 min
  40. Billie Eilish och den nya emovågen

  40. Billie Eilish och den nya emovågen

  Emo-genren har länge varit bespottad av den breda massan. Men det håller på att förändras. Sjärnskottet Billie Eilish har blivit en symbol för en ny "må skit-generation" och plötsligt känns ledsen som det nya glad.

  För 20 år sedan exploderade emo-musiken i popularitet för att sedan hamna utanför topplistorna. Men nu håller emo på att bli coolt igen. Mycket tack vare 17-åriga Billie Eilish som blivit en röst för en ny generation sorgsna tonåringar. I veckans avsnitt tittar vi närmare på den nya emovågen och vad den står för.
  Medverkande är kulturjournalisterna Greta Thurfjell och Effie Karabuda samt P3s Marc Strömberg.
  Programledare: Tina Mehrafzoon  Bisittare: Pontus Andersson Reporter: Pontus Andersson Producent: Samir Yosufi

  • 24 min
  39. Efter Lil Nas X – nu tar countryn över

  39. Efter Lil Nas X – nu tar countryn över

  Världens största låt just nu är Lil Nas X's country-trap-hit "Old Town Road". Plötsligt börjar fler och fler artister ta på sig cowboy-hatten och rocka loss till en twangig gitarrslinga. Men "Old Town Road" väckte också nytt liv i en kulturdebatt om rasism inom country-industrin. Hur hamnade vi här?

  Lil Nas X spränger gränserna för vad country och hiphop kan vara. I veckans Musikguiden i P3: Podd tittar närmare på country-trenden både bland meme-kulturen och musiken. Musikjournalisten och country-fantasten Pierre Hellqvist ger sin bild av Lil Nas X-debatten. Och så diskuterar vi fenomenet där popartister blir allt mer inspirerade av countrymusik med P3:s musikredaktör Mari Hesthammer.
  Programmet innehåller också material ur PP3.
  Programledare: Tina Mehrafzoon Bisittare: Mattias Wallenius Reporter: Mattias Wallenius Producent: Samir Yosufi

  • 21 min
  38. Därför stänger spelställe efter spelställe ner

  38. Därför stänger spelställe efter spelställe ner

  Flera mellanstora och mindre spelställen är just nu hotade om nedstängning runt om i Sverige. Truckstop Alaska i Göteborg, Melodybox i Stockholm och Pub Hundra i Umeå, bara för att nämna några. I veckans podd möter vi eldsjälarna som kämpar sig igenom rivningskontrakt, klagomål och ekonomiska kriser bara för att du ska kunna gå på konsert.

  Veckans Musikguiden i P3: Podd kartlägger kretsloppet som ett mellanstort och mindre spelställe kan gå igenom i Sverige 2019. Där arrangörer kan hamna i hyreskontrakt-loopar, få klagomål om störande ljud och genomgå ekonomiska kriser. Vi åker till Umeå, besöker Västerås, hänger i Stockholm och far kors och tvärs genom Skåne.
  Programledare: Tina Mehrafzoon Bisittare: Mattias Wallenius Reporter: Julia Pliscovaz, Amanda Darehed, Mattias Wallenius Producent: Anna Rosenström

  • 23 min
  37. Artist + AI = evigt liv

  37. Artist + AI = evigt liv

  Första singeln från Aviciis postuma album "Tim" har släppts. I sommar kommer flera avlidna artister att turnera som hologram. Samtidigt kan AI skapa nya låtar som låter precis som döda artister. I framtiden kan artister släppa ny musik långt efter sin död.

  Veckans Musikguiden i P3: Podd blickar framåt till en framtid fylld av postuma släpp - där AI kan skriva ny musik av döda artister. I avsnittet har vi pratat med forskarna Bob Sturm och André Holzapfel som pratar om etiska dilemman med AI-musik och algoritmer i streamingtjänster. Musikbranschforskaren Daniel Johansson diskuterar AI och holograms möjligheter. Även tech-experten Martin Thörnkvist ger sin syn på saken.
  Programledare: Tina Mehrafzoon Bisittare: Mattias Wallenius Reporter: Oscar Kangro, Pontus Andersson, Mattias Wallenius Producent: Samir Yosufi

  • 25 min

Top Podcasts In Music

The Ringer
The Joe Budden Network
REVOLT
Interval Presents
Barstool Sports
Friday Night Karaoke

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio