409 episodes

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

P3 Soul itunesu_sunset

  • Music
  • 4.3 • 8 Ratings

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg

  Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake

  Brockhampton, Leikeli47 & 070 Shake

  När Brockhampton släppte Roadrunner: new light, new machine annonserade de samtidigt att det blir det första av två avskedsalbum. Därefter lägger de av. Du möter pojkbandet, maskerade Leikeli47 och skepnadsskiftaren 070 Shake.

  Brockhamptons sound har från början varit svårt att sätta fingret på. Med sina olika erfarenheter lyckades manskapet från Texas kombinera hiphopavantgarde och smutsiga södern med söta popmelodier, drum and bass och Eminems tidiga tivolirap. Efter att fjärde utspelet "Iridescence" gick direkt in på första platsen i USA tycktes inget kunna stoppa dem.I en tid då afrofuturism kopplas med en ny svart radikalism hör Leikeli47 ekot från en gammal kamp. Masken som hon bär mer än skyddar. Den hjälper Leikeli47 att behålla förståndet. Förstärker fantasin, gör henne modig och kreativ. Leikeli47 är maskerad för att förtydliga vem hon är som människa.I sitt andra möte med Mats Nileskär berättar 070 Shake bland annat om hur hon kämpade mot perfektionismen under arbetet med albumet "Modus vivendi". Injicerade sina udda melodier och säregna pop/trap/R&B-tolkning med något förvrängt, och hittade något vackert i förstörelsen.

  • 1 hr 50 min
  Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

  Greentea Peng, Ezra Collective & Little Simz

  Unga i London väntar på en ny framtid. En borttappad framtid efter brexitkaos och pandemi. De väntar på att villkorslöst få visa sin kärlek till den nya tidens popstjärna.

  Greentea Pengs psykdeliska tripp genom jazzig, pårökt dub och loj lofisoul är bara möjlig i den brittiska smältdegeln. En kosmisk punkreggaerebell skruvar till känslan och atmosfären i Erykah Badus och Dillas Didnt cha know och finner sin egen stil.  Fri från begränsningar i tid och rum lever Peng ut begär och drömmar på albumet Man made.Little Simz når också en ny nivå på aktuella Sometimes I might be introvert där känslor av rädsla, utmattning och inre konflikter möter kamp.Ett skolprojekt växte till vänskap och något som rubbade synen på jazz i London. Ezra Collective förvånade många när de skapade ravestämning på sina spelningar med en frenetisk energi där bandet blandade jazzens olika uttryck med bland annat grime, hiphop och funky house. Ezra prioriterade groove istället för att bombardera lyssnaren med långa invecklade solon och komplicerade rytmer.Avsnittet innehåller även intervjuer med Lonnie Liston Smith, Archie Shepp, Ms. Dynamite och Steve Coleman.

  • 1 hr 50 min
  Aaliyah del 2 – R&B 9/11

  Aaliyah del 2 – R&B 9/11

  Aaliyah verkade gå stark ur krisen. Hon refererade till sin mormor, och sin morfar som överlevde andra världskriget. Samtidigt fanns det ett mörker som omgav sångerskan. Aaliyah distanserade sig från R Kellys namn. Men fick uppleva hur skuld las på henne. Nästa steg skulle avgöra allt, och förändra R&B för evigt.

  Det var avgörande för Aaliyah att inte bara matcha R Kelly samarbetet utan överglänsa det. I producent Timbaland fann Aaliyah en partner som fick ut det bästa ur hennes väna röst, och tillsammans formade de en ny elektronisk R&B. De flesta sångdivor insisterade på att vara i centrum, men Aaliyah visste vilken effekt hon skapade när hon gled in och ut ur musiken för att matcha ljuden. Många har efteråt försökt uppnå samma själfulla samverkan mellan människa och maskin. Tonen mellan sorg och sexighet lät nästan olycksbådande.Aaliyah-avsnitten är bland annat baserade på en av sångerskan sista intervjuer. Mats Nileskär mötte 22-åringen några veckor innan hennes död.I timme två: Aaliyahs syskonsjäl Brandy.

  • 1 hr 50 min
  Aaliyah del 1 – mjukt stål

  Aaliyah del 1 – mjukt stål

  Artister har länge drömt och fantiserat om hur R&B hade låtit om Aaliyah fått leva. Musiken kallades för futuristisk vid millenieskiftet. Den skulle visa sig vara mer än så.

  Aaliyah lärde sig tidigt hur man skapade stora poplåtar ur udda, säregna ljud. Många av hennes hits var egentligen inte mer än sångriff som upprepades till en elektronisk ljudmatta. Aaliyah framkallade en abstrakt blandning av R&B och hiphop. En modern diva mitt bland maskinerna, och med soulmusikens tidlöshet som ramverk.Serien i två delar baseras på en av Aaliyahs sista intervjuer, samt hennes första möte med Mats Nileskär. Aaliyah var vid tillfällena 22 respektive 17 år gammal.I programmen medverkar även Timbaland, Missy Elliott, R Kelly, Janet Jackson, Kehlani, Asma Maroof, Kelela, Ginuwine, Jhené Aiko och Ronald Isley.

  • 1 hr 50 min
  Sade – den lugna stormen

  Sade – den lugna stormen

  Ingen sjunger om kärlek som Sade Adu. För Sade handlar det framför allt om en livslång kamp, där känslorna mellan trohet och svek, resan mot det oundvikliga slutet resulterat i ljuva besvärjelser under en snart 40-årig karriär.

  Sade skulpterade en egen form av soulmusik, och en ny bild av kompromisslöst artisteri. Under en lugn yta fanns en tyst storm. Till skillnad från många stora vokalister höll hon tillbaka, och skänkte lyssnaren ett välbehag genom lågmäld passion och tidlös minimalism.Sade berättade för Mats Nileskär om rasismen som påverkade henne som barn i Essex, känslor av övergivenhet under Thatcher-eran, rötterna till en brittisk stil som bidrog till att förändra soul i Amerika, förbannelsen som hindrade henne att leva ett harmoniskt liv, och vad som hände när hon insåg att framgång inte per automatik innebar tillbedjan.Avsnittet innehåller även intervjuer med Anita Baker, Greentea Peng och Fatback Band (Bill Curtis).

  • 1 hr 50 min
  Maxwell

  Maxwell

  Snart avslutar Maxwell sin egenartade albumtrilogi som påbörjades för mer än tolv år sedan genom BLACKsummersnight.

  Det var ingen som kunde ana vart allt skulle dra när den skygges musik lyste upp soulhimlen med "Urban hang suite" 1996. Ett album som plockade från det förgångna, samtidigt som det på ett märkligt, moget sätt pekade framåt. Brooklynsonen lyfte känslan som en gång tillhörde Smokey Robinson ochMarvin Gaye, och som hade gått förlorad trots diverse återupplivningsförsök på 80-talet. Idag symboliserar Maxwell våndan och ångesten som följer med skapande som går tillbaka för att komma vidare. Aktuella låten Off är ett bra exempel på hur Maxwell lyckats hitta balansen i förfiningen av soul.

  • 1 hr 50 min

Customer Reviews

4.3 out of 5
8 Ratings

8 Ratings

bl*ck dilbert ,

peace!

some of the best music journalism ever; thanks & great job Mats!

Christoffer Havrell Uddgren ,

Soul, Hip-hop, Kultur

P3 Soul har sedan sin start 1999 producerat över 50 timmar magisk radio, Mats Nileskär sveper lyssnarna rakt in i en ambians som inget annat program i Svensk radio -historia. Många sena kvällar har spenderats med Mats, soul & hip hop tunga beats.

5/5 Solar!

Top Podcasts In Music

Barstool Sports
The Joe Budden Network
Fat Mike
The Black Effect and iHeartPodcasts
Double Elvis
Rory Farrell & Jamil "Mal" Clay

You Might Also Like

Lejon Media
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
filipandfredrik.com

More by itunesu_sunset

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio